Pierderea involuntara de urina: 10 situatii comune si modalitati de prevenire

Introducere

Cand apar scurgerile involuntare de urina sau incontinenta urinara, se instaleaza starea de disconfort, iar diverse situatii intalnite zilnic, devin in mod neasteptat stresante.

Iata in continuare principalele situatii in care au loc emisii nedorite de urina si modalitati prin care acestea pot fi controlate.

Rasul sau stranutul

De ce au loc scapari necontrolate de urina?
Muschii care sustin vezica urinara si uretra sunt slabiti; Asa ca atunci cand o persoana rade, muschii sfincterului, nefiind suficient stransi, permit urinei sa se scurga.

Ce este de facut:
- Se va merge la toaleta la intervale regulate, prestabilite. Practic se va reeduca vezica urinara, prin mictionarea la intervale regulate de timp, indiferent ca se simte sau nu nevoia de a urina.
- Indicat ar fi sa se mearga la consult la medicul urolog care ar putea oferi indicatii privind invatarea unor exercitii prin care se poate redobandi controlul asupra muschilor planseului pelvin (exercitii kegel).
- Practicarea tehnicii de dubla golire sau urinarea completa, cat mai mult posibil, urmata de o pauza de cateva minute si reluarea actului mictional pentru a se elimina si eventuala urina reziduala.
- Importanta ajungerii la toaleta indiferent de moment. Nimanui nu ar trebui sa-i fie rusine sa intrerupa o discutie sau o gluma daca simte nevoia sa mearga sa isi goleasca vezica urinara. Nu trebuie asteptat pana in ultima clipa, cand muschii pelvini vor fi si mai dificil de controlat.

Alergari, sarituri si exercitii fizice.

De ce au loc scurgeri involuntare de urina?
Incontinenta urinara de efort este cea indusa de exercitiile fizice, cand muschii pelvini sunt slabiti, iar muschii vezicii urinare si uretrei nu au puterea necesara pentru a retine urina. Alergarile, sariturile, loviturile dar si alte eforturi pot provoca incontinenta urinara.

Ce este de facut:
- Nici unei femei nu trebuie sa-i fie teama sa abordeze acest subiect cu medicul pentru a primi ajutor de specialitate. Peste 30% dintre persoanele de sex feminin au aceasta problema.
- Se vor face exercitii pentru intarirea muschilor planseului pelvin
- Se va folosi baia de cate ori este nevoie, chiar si preventiv
- Se va evita hidratarea excesiva. Inainte de inceperea activitatii fizice nu se vor consuma prea multe lichide. Se vor consuma lichide dupa incetarea efortului fizic.
- Pentru orice eventualitate se va utiliza un tampon vaginal care sa opuna presiune in zona uretrei prin peretele vaginal. Exista dispozitive medicale numite pesare (asemanatoare cu diafragmele contraceptive) care au cam acelasi efect ca si tampoanele vaginale (introduse in vagin au rolul de a sustine fizic uterul, vaginul sau vezica urinara, dupa caz).

Actul sexual

De ce au loc scapari neintentionate de urina?
Activitatea sexuala implica presiune exercitata asupra abdomenului, uretrei si vezicii urinare care pot declansa incontinenta urinara de efort. Stimularea si excitatia sexuala pot determina nevoia imperioasa de a merge la toaleta si a mictiona.

Ce este de facut:
- Se va limita consumul de lichide cu o ora inainte de actul sexual
- Se va mictiona chiar inainte de actul sexual
- Se vor face in mod regulat exercitii pentru intarirea muschilor pelvini si pentru a se putea mentine controlul vezicii urinare (tonusul muscular ridicat obtinut in urma exercitiilor Kegel imbunatatesc calitatea actului sexual).
- Se vor alege pozitiile sexuale in care femeia va sta deasupra, pentru ca aceasta sa poata controla mai usor muschii pelvini, iar stresul implicat de penetrare sa fie diminuat.

Alcoolul

De ce au loc scurgeri necontrolate de urina?
Alcoolul nu doar ca este un factor iritant pentru vezica urinara, dar are si rol diuretic, facilitand eliminarea apei din organism. Deci, acesta este dublu contraindicat pentru cei care sufera de incontinenta urinara.

Ce este de facut:
- Se vor alege bauturile mixte, care pot fi combinate cu apa (sau care contin apa). Un gin tonic - la care se va adauga multa apa tonica - este mai usor de tolerat de catre vezica urinara decat un whisky.
- Se va evita asocierea a doua bauturi iritante. De exemplu, daca la o bautura alcoolica se va adauga suc de lamaie sau cola, sansele de a simti nevoia imperioasa de a urina cresc semnificativ.
- Se vor bea cantitati reduse de bauturi alcoolice.
- Nu se vor amesteca bauturile alcoolice. Vinul urmat de bere sau combinarea a diferite bauturi alcoolice irita mult mai repede vezica urinara.

Cafeaua si ceaiul

De ce au loc scurgeri involuntare de urina?
Cafeina pe langa faptul ca stimuleaza vezica urinara este si diuretic. Ca atare, in urma consumului de cafeina oricine ar putea simti dorinta iminenta de a merge la toaleta.

Ce este de facut
Se va evita pe cat posibil consumul de cafeina, inclusiv ceai negru sau ciocolata. Daca totusi, nu se poate incepe ziua fara o ceasca de cafea, aceasta va fi urmata de un pahar de apa pentru a diminua efectele acesteia. Indicat ar fi sa se limiteze cantitatea de cafea si ceai baute in cursul diminetii.

Bauturile acidulate

De ce apar emisiile involuntare de urina?
Bauturile carbogazoase, mai ales cele care contin cafeina se numara printre iritantii cei mai nocivi pentru vezica urinara. Cola ar trebui sa nu fie consumata sub nici o forma de catre cei care sufera de incontinenta urinara.

Ce este de facut
Cand o persoana simte nevoia sa se racoreasca, ar trebui sa se reimprospateze cu o bautura rece cum ar fi un ceai de plante cu gheata sau un suc din fructe. Daca nu se poate renunta brusc la consumul de cola, o alternativa este reducerea treptata a aportului zilnic si inlocuirea ei cu o alta bautura racoritoare.

Medicamentele

De ce apar scurgerile involuntare de urina?
Medicamentele utilizate pentru relaxarea unor muschi din alte parti ale corpului (miorelaxante) pot avea efect si asupra muschilor vezicii urinare si uretrei. In timp, unele dintre aceste substante medicamentoase pot avea si actiune diuretica, stimuland emisia unei cantitati mai mari de urina, iar altele pot produce somnolenta , diminuand nivelul de vigilenta al unei persoane.
Printre acestea se enumera:
- alfablocantele - care scad tensiunea arteriala - slabesc capacitatea muschilor vezicii urinare de a retine urina
- diureticele - stimuleaza cresterea productiei de urina si eliminarea ei
- antidepresivele si alte medicamente cu efecte anticolinergice - blocheaza un neurotransmitator, iar acest proces poate cauza spasme ale vezicii urinare
- sedative si somnifere - relaxeaza muschii si declanseaza o stare de somn profund

Ce este de facut
- Se vor citi cu atentie efectele secundare ale medicamentelor. Daca se considera ca un medicament afecteaza vezica urinara, se va verifica daca printre reactiile advese ale acestuia se numara problemele urinare sau incontinenta urinara. De asemenea, i se va comunica medicului orice suspciune de acest gen, pentru ca in caz de necesitate sa se modifice schema de tratament.

Infectii ale tractului urinar

De ce au loc scapari neintentionate de urina?
Cand o infectie a tractului urinar irita mucoasa vezicii urinare, rezultatul poate fi senzatia iminenta de a urina.
Alaturi de acest simptom pot sa apara si altele:
- mancarimi,
- usturimi sau arsuri,
- urina urat mirositoare, etc.

Ce este de facut
- Se vor face investigatii pentru a se afla cu exactitate daca este sau nu prezenta o infectie urinara
- Daca o persoana manifesta in mod frecvent infectii urinare sau acestea nu sunt tratate in urma tratamentului urmat, trebuie consultat medicul pentru realizarea unei uroculturi cu antibiograma si tratament tintit. O cistita interstitiala cronica poate duce la incontinenta urinara.

Pantalonii stramti

De ce au loc emisiile necontrolate de urina?
Exista un motiv pentru care medicul recomanda purtarea de haine lejere, si anume, prevenirea infectiilor vaginale si ale tractului urinar. Fluxul de aer preintampina mentinerea umiditatii din lenjeria intima care este un teren propice pentru dezvoltarea bacteriilor. Purtarea pantalonilor stramti perioade indelungate de timp favorizeaza infectiile de tract urinar, care la randul lor pot duce la incontinenta urinara.

Ce este de facut
- Daca o persoana doreste sa se imbrace ocazional cu pantaloni stramti, o poate face, fara sa exagereze.
- Imediat ce se ajunge la domiciliu, pantalonii stramti vor fi inlocuiti cu imbracaminte lejera, de bumbac. Inainte insa, se va face un dus racoros.

Constipatia

De ce au loc scapari nedorite de urina
Colonul si rectul sunt situate in apropierea vezicii urinare si stimuleaza aceeasi categorie de nervi. Cand o persoana este constipata, deseurile compacte din rect stimuleaza nervii, acestia devin hiperactivi iar rezultatul este senzatia imperioasa de a urina.

Ce este de facut
- Se vor introduce cat mai multe fibre in dieta care au rolul de a preveni constipatia si ofera avantajul de a imbunatati functia muschilor tractului urinar
- Se vor utiliza, temporar, laxative pentru golirea colonului si a rectului
- Se va bea multa apa, la intervale regulate
- Se vor consuma cat mai multe fructe si legume care ajuta la prevenirea costipatiei.