Dieta si alte sfaturi naturiste de primavara

Indiferent de locul unde traieste o persoana (cu mici exceptii), va veni si primavara. In natura, noua energie este reprezentata de bobocii care incep sa creasca si sa infloreasca.

Aceeasi energie determina pe multi dintre oameni sa faca plimbari si sa desfasoare cat mai multe activitati in aer liber. Desi acest moment declanseaza bucuria legata de venirea vremii calde, este si una din perioadele anului cu riscurile cele mai ridicate de a contracta gripa si raceala.

Desi temperatura corpului este, de cele mai multe ori, in crestere, aerul ramane rece si este important sa se pastreze o parte din vestimentatia groase. Stralucirea soarelui poate impulsiona la purtarea unor haine mai subtiri, ca cele din timpul verii.

Totusi, debarasarea brusca de imbracamintea specifica anotimpului rece este exact principala cauza a racelilor si gripei sezoniere, primavara. Acestui lucru se adauga vantul care imprastie cu usurinta agentii patogeni.

De asemenea, consumul prea devreme de alimente si bauturi reci ar putea fi o alta cauza a imbolnavirilor. Pana cand organismul se adapteaza la schimbarile fluctuante de temperatura, ar fi indicat ca din dieta zilnica sa faca parte, in continuare, alimente gatite si proteine.

In aceasta perioada, in care sanatatea unei persoane este vulnerabila, in meniul zilnic se poate adauga legume verzi (cu frunze verde inchis), cereale integrale, compoturi de fructe, care, alaturi de alte alimente, vor contribui la cresterea rezistentei organismului.

Papadie
Pentru imbunatatirea nivelului de sanatate si detoxifierea ficatului, in mesele zilnice poate fi introdusa papadia, fie sub forma de ceaiuri, fie in salate. In multe dintre tarile europene, radacina de papadie este uscata, coapta si combinata cu radacina de cicoare pentru prepararea unei "cafele" naturale.

Aceasta bautura are un rol opus cafelei naturale: ajuta la eliminarea toxinelor acumulate la nivelul ficatului si ajuta la imbunatatirea functiei de filtrare a rinichilor.

Din frunzele usor amarui ale papadiilor se pot prepara salate, in care se va pune un strop de suc de lamaie si putin ulei pentru a obtine un fel de mancare bogat in vitamine si minerale. Frunzele de papadie contin fier, potasiu si vitamina A.

Bitter
Bitterul este o bautura din plante amare care are efecte benefice asupra productiei de bila, stimuleaza apetitul, digestia si scaunul. Multi dintre europeni deja o utilizeaza zilnic.

Pentru obtinerea ei se vor amesteca apoximativ 7 de grame de praf de radacina de papadie, brusture, gentiana, sarsaparillia, macris galben si seminte de fenicul, la care se adauga 3,5 coaja uscata de citrice si lemn dulce, alaturi de 1 litru de vin de orez, vodca sau orice alt tip de vin rosu de calitate (se adauga 1/8 lingurite de uzica si de alge si se obtine un tonic mineral foarte sanatos).

Se va tine la macerat timp de doua saptamani, agitandu-se amestecul in fiecare zi, apoi se va strecura si se va bea cate o lingurita inainte de mese.

Trandafiri
Pentru tratarea depresiei si menstruatiei neregulate se va face un ceai din petale proaspete de trandafir. Din acesta se vor bea 3 cani pe zi. Alternativ, se vor toca marunt cateva petale de trandafir si se vor amesteca cu miere.

Amestecul se va consuma ca atare sau intins pe paine sau biscuiti. Petalele de trandafir au efect calmant, regleaza energia ficatului si curata sangele.

Ceai de primavara impotriva gripei si a racelii
Acest ceai antiviral este un remediu chinezesc care trateaza si elimina rapid raceala si gripa. Pentru obtinerea lui se vor combina 15 grame din fiecare din urmatoarele plante: radacina de papadie, fructe de forsitia (forsythia) si frunze de isatis cu un litru de apa.

Amestecul se va fierbe acoperit timp de 20 de minute. Se vor adauga 15 grame de flori de caprifoi si se va fierbe inca 10 minute. Se strecoara si se bea o cana la fiecare 2-3 ore pana cand simptomele dispar.

Alergiile de primavara
Odata cu vanturile de primavara incepe adesea si sezonul alergiilor. Cei care stranuta frecvent si manifesta alergii pot incerca ameliorarea acestora prin administrarea capsulelor care contin silimarina (substanta continuta de scaiete).

Aceasta are rol de detoxifiere hepatica, dar calmeaza si manifestarile alergiilor. Se vor lua 2-4 capsule cu apa, de trei ori pe zi.

Detoxifierea ficatului
Eliminarea toxinelor acumulate si depozitate ca urmare a consumului de alimente grase din timpul iernii este un mod ideal de a incepe primavara.

In acest scop, se va bea un amestec de 250 ml de apa, 250 ml de suc de mere, 1-4 catei de usturoi si 1-4 lingurite de ulei de masline in fiecare dimineata pe stomacul gol, timp de 4 zile la rand.

Apoi, se va bea o ceasca de ceai cu un decoct din 7 grame de seminte de fenicul si 7 din radacina de papadie. Un alt preparat rapid, cu acelasi efect, este amestecul de suc cald de mere cu sucul de legume verzi, la care se adauga 1-2 capsule cu pulbere cayenne, de 1-3 ori pe zi.

Hrana zeilor - Kicharee
Kicharee este un fel de mancare traditional din India, denumit si hrana zeilor. Legendele spun ca vindeca toate bolile daca se consuma exclusiv acest tip de hrana timp de 10 zile.

Aceasta echilibreaza energiile organismului si este usor de asimilat. Preparatul culinar indian are rolul de a detoxifia sangele si ficatul, neutralizeaza acizii fara sa provoace deficiente nutritionale.

Tumericul sau sofranul are rol decongestionant si antiseptic, purifica sangele si ficatul; chimenul incalzeste organismul si stimuleaza digestia; coriandrul incurajeaza, de asemenea, digestia; fasolea mung detoxifica si curata sangele, iar ghee stimuleaza digestia.

In timp ce alte retete traditionale contin in mod special orez, fasole mung, ghee si condimente, in acest caz se mai adauga: brusture - pentru detoxifierea ficatului si a sangelui, morcovi - pentru echilibrarea digestiei si imbunatatirea metabolismului, ciuperci - pentru stimularea imunitatii, dar si a functiei hepatice si alge marine - intrucat acestea, pe langa contributia pe care o au in eliminarea toxinelor ficatului, furnizeaza o cantitate importanta de minerale. Pentru cei care se simt slabiti si au un nivel scazut de energie, apetit sau imunitate scazuta, se va adauga supa de pui.

Kicharee
Ingrediente:

- 3 cesti cu apa sau cu supa de pui;

- 1/2 cana de orez;

- 1/2 cana de fasole mung;

- cateva fasii de alge, spalate;

- 1/3 lingurite de tumeric (curcuma) pulbere;

- 1 lingurita de coriandru pulbere;

- 1 lingurita de seminte sau de pulbere de chimen;

- 2 lingurite de ghee (unt purificat) sau ulei de susan;

- 1 ceapa tocata;

- 4 ciuperci shiitake feliate;

- 1 radacina de brusture, spalata si taiata in felii subtiri;

- 1 morcov, taiat felii subtiri;

- 1 ceasca de fruze verzi de papadie, mustar, spanac;

- condimente: sare, suc de lamaie.

Se fierb orezul, fasolea si algele in apa pentru 45 de minute. Mirodeniile se calesc in ulei. Se prajesc putin ceapa, ciupercile, brusturele si morcovul in uleiul condimentat.

Verdeata se fierbe in putina apa timp de cinci minute. Se combina apoi toate ingredientele. Daca se doreste, se poate adauga o cantitate mai mare de supa. Se mai poate adauga orice leguma de sezon.