Circa 30.000 de copii din Romania sufera sau sunt suspecti de autism

Aproape 4.000 de copii sunt diagnosticati la nivel national cu autism si urmeaza o schema de tratament, insa, conform datelor din centrele de psihiatrie, numarul total al celor care sufera sau sunt suspecti de aceasta boala este de circa 30.000.

Potrivit specialistilor, numarul mic de copii care urmeaza un tratament este o consecinta a costurilor pentru terapii. Acestea pot ajunge la 1.500 de euro pe luna, bani nedecontati de casele de asigurari de sanatate. Medicii spun ca, in functie de intensitatea bolii, terapiile pot dura pana la doi ani si trebuie reluate periodic.

"Interventiile si supravegherea persoanelor cu autism trebuie sa se faca pe toata durata vietii, de aceea sunt absolut necesare strategii de interventie la toate categoriile de varsta, iar accesul la servicii sa nu fie discriminatoriu. La adulti, nu exista estimari, pentru ca diagnosticul nu este recunoscut de lege, adica nu exista criteriile medico-sociale pentru incadrarea intr-o categorie de persoana cu handicap", spune presedinte Asociatiei Nationale pentru Copii si Adulti cu Autism din Romania, Georgeta Crisu.

Autismul este o tulburare de dezvoltare care inregistreaza o crestere alarmanta la nivel international, in randul copiilor. Baietii sunt de patru ori mai predispusi la aceasta afectiune decat fetele. Se estimeaza ca in toata lumea, la ora actuala, un copil din 150 sufera de o tulburare de spectru autist.

Specialistii mai spun ca principalele manifestari comportamentale in functie de care un copil poate fi diagnosticat si indreptat spre medic sunt: atasament straniu pentru obiecte, joaca indelungata in mod bizar, plans, rasete sau manifestari de neliniste din motive neclare, impotrivirea la atingerile sociale, dificultati de interactiune cu alte persoane, precum si neputinta de a se orienta cand este strigat pe nume, de a copia miscarile altor persoane si de a arata obiecte altor persoane.