Diabet zaharat - informatii generale

Ce este diabetul

Diabetul este o patologie cronica caracterizata prin secretia si eliberarea insuficienta a insulinei de catre pancreas si/sau utilizarea insuficienta a insulinei de catre tesuturi.

In diabetul zaharat tip I sau insulino-dependent, pancreasul nu mai secreta insulina sau secreta o cantitate foarte mica, insuficienta pentru a mentine glicemia in limitele normale, fiind necesara injectarea de insulina. Acest tip de diabet debuteaza de obicei la tineri.

In diabetul zaharat tipul II sau non-insulino-dependent, secretia de insulina este scazuta sau exista o rezistenta periferica (a tesuturilor) la actiunea insulinei. Acest tip de diabet debuteaza la varste mai inaintate, de obicei dupa 50 ani, putand fi echilibrat prin dieta si/sau medicamente antidiabetice orale.

Pe parcursul evolutiei, diabetul zaharat non-insulinodependent poate deveni insulino-necesitant, atunci cand tratamentul medicamentos nu mai reuseste mentinerea glicemiei in limite normale, fiind necesara administrarea de insulina.

Odata instalata boala, posibilitatea revesibilitatii ei este nula, nedescoperindu-se inca un tratament care sa duca la vindecare.

Simptome

Manifestarile diabetului difera in functie de tipul acestuia.

Diabetul de tip I (pancreasul functioneaza partial sau deloc, iar insulina necesara este introdusa prin injectare in organism):

- senzatie accentuata de sete si foame;
- urinare frecventa;
- senzatie de gura uscata;
- slabiciune;
- pierderea cunostintei;
- pierdere in greutate involuntar;
- vedere neclara.

Diabetul de tip II (pancreasul functioneaza, dar nu produce suficienta insulina, fiind necesara dieta si/sau tratament cu medicamente antidiabetice orale); la simptomele care se manifesta mai lent de la diabetul de tip I, se adauga:
- mancarimi ale pielii;
- vindecarea inceata a plagilor.

Factori de risc

- ereditatea (antecedente familiale de diabet zaharat);
- rasa (e mai intalnit la afroamericani, asiatici, americanii nativi decat la alte rase);
- utilizarea alcoolului si fumatul;
- hipertensiunea arteriala;
- greutatea in exces;
- nivelul crescut al colesterolului;
- varsta;
- virusuri etc.

Ameliorarea conditiilor de viata

Imbunatatirea calitatii vietii a celor celor care au diabet se poate face prin:

- respectarea cu strictete a tratamentului medicamentos prescris de medic;
- realizarea unui program de exercitii fizice sub indrumarea medicului;
- stabilirea unei diete potrivite pentru aceasta afectiune;
- verificarea periodica a glucozei din sange si a hemoglobinei glicozilate;
- mentinerea glucozei din sange in limite normale;
- realizarea consultatiilor medicale preventive (analiza microalbuminei din urina, consult oftalmologic, consult stomatologic, determinarea profilului lipidic);
- suplimentarea glucidelor si restrictia grasimilor;
- evitarea situatiilor stresante, a fumatului, etc.

Importanta dietei in diabetul zaharat a fost dovedita, avand un rol cheie in managementul bolii. Instituirea unei diete speciale pentru aceasta afectiune presupune luarea in calcul a unei alimentatii bogate in fibre, evitarea supraalimentatiei si introducerea restrictiei calorice in alimentatie, restrictii in folosirea de glucide, cereale, legume si fructe, ritm regulat de mese zilnic si consumarea micului-dejun cat mai devreme, limitarea cantitatii de sare folosita in mancare, consumarea de glucide nerafinate.

Sunt interzise zaharul, preparatele si sucurile cu continut ridicat de zahar, mierea si alcoolul.