Alergia si poluantii de mediu pot provoca afectiuni respiratorii

Generalitati

Astmul bronsic si BPOC-ul (Bronhopneumopatia obstructiva cronica) sunt afectiuni respiratorii frecvente, asa-numitele boli obstructive pulmonare, care au drept cauza alergia si/sau poluarea atmosferica.

In Romania, astmul bronsic apare cu o frecventa de 6-7% in populatia generala, fiind mai des intalnit la copii.

80% dintre bolnavii cu astm bronsic sufera si de rinita alergica. BPOC-ul se intalneste in special la persoane peste 30 de ani si apare cu o frecventa care poate sa ajunga pana la 15%.

Daca ne referim la populatia generala, prevalenta BPOC se situeaza in Romania la 7-8%. Se poate aprecia ca peste 2.000.000 de romani sufera de cele doua afectiuni.

(Date relatate de prof. Dr. Ioan Paul Stoicescu, Medic Pneumolog - Membru al Academiei de stiinte Medicale).

Ce este alergia

Alergie inseamna in limba greaca ”alta reactie”, adica organismul reactioneaza altfel decat in mod obisnuit atunci cand vine in contact (inhaleaza) anumite particule animale, vegetale chiar si minerale, particule la care organismul devine sensibil, termenul medical fiind ”alergeni”.

Acesti alergeni se gasesc de obicei in aerul pe care il respiram. In consecinta, cei care sunt alergici pot sa dezvolte anumite simptome atunci cand vin in contact cu alergenii (particule la care sunt sensibili).

Afectiunile respiratorii care au ca mecanism alergia

Aerul patrunde in plamani urmand calea: nas, gura, gat, trahee, bronhii si, in final ajunge in plaman, la alveole. Cu alte cuvinte, alergenii vor veni in contact cu caile respiratorii superioare (nas, gat, faringe, trahee), dar si cele inferioare (bronhiile si chiar alveolele).

Alergia poate sa creeze probleme la toate nivelurile cailor respiratorii, dar si in plaman. La nas, alergia poate determina rinita alergica, care se manifesta ca un guturai, adica nasul se astupa, apare stranutul si secretia nazala (curge nasul).

De obicei, asemenea fenomene apar in aceleasi circumstante (situatii), adica in contact cu alergenii: praf de camera, polen, peri de animale, fulgi etc.

In cazul unei alergii, la nivelul traheei si bronhiilor apare o modificare iritativa numita ”inflamatie”, care se manifesta prin tuse, expectoratie si de cele mai multe ori respiratie grea (dispnee) interpretata de pacienti ca ”sete de aer”, ”lipsa de aer” sau ”gafaiala”.

In acest caz poate fi vorba de bronsita alergica sau traheobronsita alergica.

Astmul bronsic

Cel mai frecvent, alergia respiratorie se manifesta ca astm bronsic. Astmul bronsic apare la persoanele sensibile (alergice) care mostenesc de obicei alergia de la parinti, deci este o boala care se transmite genetic.

Astmul se manifesta obisnuit cu crize de sufocare (criza de astm), care se datoreaza inflamatiei bronhiilor, inflamatie care micsoreaza lumenul bronsiilor si provoaca spasmul musculaturii bronsiilor prin edem (ingrosarea mucoasei).

Secretia crescuta poate provoca si spasmul musculaturii bronsice care este dispusa in jurul bronsiilor ca o spirala, ceea ce face ca lumenul sa se micsoreze si mai mult.

In afara de bolile alergice, populatia poate sa dezvolte si alte afectiuni respiratorii datorate in special poluarii atmosferice si fumatului. Poluantii atmosferici, precum fumul de tigara patrund in arborele bronsic in timpul respiratiei si provoaca inflamatia (iritatia) pe interior a bronhiilor (mucoasei bronsice), care va genera o secretie de mucus crescuta ce se elimina prin tuse, in felul acesta aparand expectoratia.

Bolnavii care cu astfel de afectiuni pot prezenta doar tuse cu expectoratie permanenta, simptomul bronsitei cronice. Cauza cea mai frecventa a bronsitei cronice este fumatul.

In timp, actiunea poluantilor, dar in special a fumului de tigara provoaca modificari in peretele bronhiilor, micsorand lumenul acestora si ingreunand respiratia.

Cand apare aceasta greutate in respiratie (dispnee), pacientul sufera de BPOC (bronhopneumopatie obstructiva cronica).

BPOC-ul este o boala care odata aparuta nu se vindeca, insa poate fi ameliorata cu ajutorul unui tratament corect.
Cele de mai sus sugereaza ca descoperirea precoce a afectiunilor mentionate, chiar daca sunt nevindecabile, ofera posibilitatea ca acestea sa poata fi controlate,pacientii putand sa isi desfasoare o activitate si o viata normala.

Fumatul si poluantii atmosferici pot fi cauza altor afectiuni grave cum ar fi: cancerul bronhopulmonar sau bolile cardiovasculare.

Tratamentul

Spirometria este o investigatie utila in diagnosticul obstructiei bronsice (suspect de astm bronsic sau BPOC.)

Spirometria poate depista din timp o afectare a functiei pulmonare si permite instituirea tratamentului adecvat inainte ca leziunile din bronhii si din plamani sa devina ireversibile.

Chiar daca astmul bronsic este o boala cu transmitere genetica, persoanele care au astm pot duce o viata perfect normala daca urmeaza un regim de viata adecvat (evitarea mediului care contine alergeni cunoscuti, evitarea fumatului si a mediului cu noxe respiratorii) si urmeaza un tratament corespunzator.

Medicamentele pentru rinita si astm bronsic sunt extrem de eficace, se administreaza de obicei pe cale inhalatorie (spray-uri, pulbere), avand efecte secundare minime.

Medicamentele de prima indicatie sunt antiinflamatoarele (corticosteroizii inhalatori) pentru ca procesul patologic esential este inflamatia.

Alta categorie de medicamente care se asociaza cu cele antiinflamatorii (de obicei cortizonice) sunt bronhodilatatoarele, aceste relaxeaza muschiul contractat, pacientul putand respira mai usor.

Tratamentul BPOC-ului este identic cu cel instituit in cazul astmului bronsic, pentru ca si in BPOC este vorba de inflamatie si uneori si de spasm bronsic.

Tactica tratamentului este diferita fata de astmul bronsic chiar daca se utilizeaza acelasi tip de medicamente. In BPOC tratamentul de baza il reprezinta renuntarea la fumat.

Pacientii care au renuntat la fumat au obtinut de cele mai multe ori stagnarea procesului de degradare al respiratiei si chiar unele ameliorari.

Este esential ca pacientii sa urmeze tratamentul corect pe o perioada suficienta de timp. Uneori tratamentul trebuie urmat toata viata. Exista o teama nejustificata pentru folosirea medicamentelor pe cale inhalatorie care contin cortizon, motiv pentru care unii bolnavi refuza sa faca tratamentul sau il intrerup.

Este de stiut ca doza de cortizon necesara pe cale inhalatorie este extrem de mica si nu provoaca efecte secundare.

Articol oferit de:
Clinica de Diagnostic Gral Medical
Str. Traian Popovici, nr. 79-91
Sector 3, Bucuresti
Tel./Fax. 021.323.00.00/(02)
E-mail: [email protected]