Vaccinarea antigripala

Ce trebuie sa stim despre vaccinarea antigripala

Vaccinarea sau imunizarea activa este o metoda de profilaxie impotriva bolilor infectioase. Vaccinul este un preparat care are in compozitie antigene virale sau microbiene (inactivate sau vii atenuate), care odata introduse in organism activeaza sistemul imunitar care va secreta anticorpi ce vor proteja organismul impotriva infectiei.

Vaccinarea antigripala

Una dintre cele mai frecvente afectiuni virale in sezonul rece este gripa, o infectie virala aparent banala, dar care poate fi insotita de numeroase complicatii, de aceea este prudent sa se efectueze profilaxia prin vaccinare la persoanele cu risc crescut: varstnici (peste 65 de ani), copii (peste 6 luni), bolnavi cronici (boli pulmonare sau cardiovasculare cronice, metabolice), gravide cu risc crescut de a contracta infectia si cele in trimestrul II si III (nu in primul trimestru de sarcina), personalul medical sau care lucreaza in colectivitati de copii sau institutii de ingrijire (crese, gradinite, scoli, aziluri de batrani, spitale, policlinici etc.) si toti cei care doresc sa se protejeze.

Momentul ideal pentru vaccinare este toamna (octombrie-decembrie), deoarece productia de anticorpi dureaza cateva saptamani, vaccinarea asigurand o protectie antigripala timp de minim 6 luni, ceea ce acopera sezonul rece octombrie-martie.

Daca vaccinarea nu s-a efectuat toamna se poate face si la inceputul unei epidemii de gripa. Este bine sa stiti ca virusul gripal se gaseste intr-o mare varietate de tipuri si are o mare capacitate de a se modifica de la an la an, ceea ce inseamna ca chiar daca v-ati vaccinat este posibil sa contractati o infectie cu alt tip de virus gripal, insa veti face o forma mult mai usoara de boala daca sunteti vaccinati.

Reactiile adverse posibile dupa vaccinare sunt:
- reactii locale de scurta durata la locul injectarii: durere, eritem, prurit;
- mai rar, reactii sistemice de tip: febra, frisoane, cefalee, mialgii, varsaturi; toate acestea sunt de scurta durata (1-2 zile), minore in comparatie cu complicatiile posibile ale unei infectii gripale.

Vaccinurile antigripale sunt contraindicate in timpul unor boli febrile acute sau in cazul unei alergii la substantele componente (in special la ou).

Exista mai multe preparate comerciale de vaccin antigripal:

La pacienti cu imunodeficiente si copiii sub 6 ani la prima vaccinare se recomanda vaccinarea de doua ori la interval de 4 saptamani.

Tipuri de vaccin pentru alte infectii respiratorii

Vaccinarea antigripala nu asigura protectia impotriva altor infectii respiratorii: la persoanele cu risc crescut de aparitie a infectiilor respiratorii se pot administra si alte tipuri de vaccinuri sau imunomodulatoare.

De retinut

Atentie! Vaccinurile se pastreaza la frigider (intre 2 grade Celsius-8 grade Celsius, nu la congelator), ferite de lumina si nu se utilizeaza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj!

Cititi cu atentie prospectul si solicitati sfatul medicului de familie inainte de administrarea vaccinurilor, dar si a oricarui alt medicament!