Cauze ale respiratiei urat mirositoare

Generalitati

O igiena dentara corecta contribuie la prevenirea sau indepartarea respiratiei urat mirositoare. Totusi care sunt cauzele acesteia si ce masuri se pot lua pentru tratarea ei? Nu sunteti singura persoana care mesteca guma sau foloseste bomboane mentolate pentru a acoperi halena (respiratia urat mirositoare).

Cauze

Cauzele acesteia sunt diverse.

Cele mai multe dintre acestea sunt determinate de o igiena dentara precara sau necorespunzatoare. Daca dintii nu sunt periati si ata dentara nu este folosita dupa fiecare masa, bucatile de alimente blocate intre dinti, catre gingii sau chiar de pe limba vor incepe sa putrezeasca si emana mirosurile neplacute. Intr-o cavitate bucala a carei igiena orala nu este respectata, se pot dezvolta bacterii care vor declansa boli ale gingiilor, unele din principalele cauze ale respiratiei urat mirositoare.

Printre alimentele si bauturile care provoaca respiratie urat mirositoare gasim:
- usturoiul;
- ceapa;
- branza;
- sucul de portocale;
- alimentele si bauturile acide.

Dupa ce aceste alimente sau bauturi sunt digerate, grasimile rezultate din acestea sunt transferate in fluxul sanguin, iar apoi merg catre plamani. Mirosul acestora este apoi eliberat prin respiratie.

In afara de alimentele sau bautura pe care le consuma o persoana, halena poate fi cauzata si de gura uscata. Saliva este cea care hidrateaza in mod normal cavitatea bucala. Cand aceasta este uscata, se pot forma celule moarte, asemanatoare celor care cauzeaza respiratia neplacuta, de dimineata. Daca o persoana doarme pe parcursul noptii cu gura deschisa, mirosul se amplifica. Fumatul si anumite medicamente duc la uscarea cavitatii bucale. In cazuri mai rare, gura poate fi uscata ca urmare a unor disfunctii ale glandelor salivare.

Boli cronice
Uneori, respiratia urat mirositoare poate fi unul dintre simptomele unor boli. Infectiile pulmonare, cancerul, insuficienta hepatica sau renala, diabetul zaharat sau chiar boala de reflux gastroesofagian au fost asociate cu halena. Daca o persoana are o infectie a cailor respiratorii superioare, cum ar fi bronsita sau tusea cu expectoratie, acestea pot fi cauze ale respiratiei urat mirositoare.

Tutunul si alte produse utilizate pentru fumat
Fumatul poate usca gura si duce la respiratia neplacuta a cavitatii orale. Fumatorii au un risc mai mare de a dezvolta boli ale gingiilor, ale dintilor dar si diverse tipuri de cancer la nivelul gurii.

Malnutritia
Infometarea sau curele prelungite de slabire pot duce la respiratie urat mirositoare din cauza cetoacidozei, care implica descompunerea substantelor chimice pe parcursul perioadelor indelungate in care o persoana nu se hraneste.

Modalitati de combatere a respiratiei urat mirositoare

Cateva sfaturi pentru a combate halena
- Evitarea alimentelor si a bauturilor care pot cauza halena, acest lucru implicand inclusiv reducerea la minimum a consumului de alcool;
- Perierea timp de doua trei minute a dintilor, dupa fiecare masa si folosirea atei dentare cel putin o data pe zi;
- Raclajul usor al limbii pentru indepartarea celulelor moarte, inclusiv a celor din partea superioara a limbii, locul in care bacteriile se acumuleaza deseori;
- Consumul unei cantitati optime de apa pentru a mentine curata si hidratata cavitatea orala. Alte bauturi, in special cele cofeinizate nu au acelasi efect;
- Introducerea in dieta a fructelor si legumelor in defavoarea carnii;
- Controlul stomatologic de doua ori pe an, care sa includa inclusiv curatarea dintilor;
- Daca purtati proteza, ar fi bine sa o curatati cel putin o data pe zi;
- Unele bomboane sau guma de mestecat (de preferat fara zahar) stimuleaza productia salivara si ajuta la eliminarea particulelor de alimente sau bacterii.

Cand trebuie sa mergeti la stomatolog?

Daca respiratia urat mirositoare nu a fost indepartata, desi au fost urmate sfaturile de mai sus, ar trebui sa se ceara parerea unei alte persoane privind existenta acesteia. Uneori, cel in cauza poate fi mai critic decat oricine. Daca intr-adevar halena exista, trebuie facuta o programare la medicul dentist in incercarea de a descoperi cauza.

Inainte de vizita la stomatolog se vor evita consumul de lichide, de produse alimentare, guma de mestecat dar si spalarea dintilor. Recomandabil ar fi ca pacientul sa nu foloseasca parfum sau produse parfumate. Medicul va pune intrebari variate, legate atat de obiceiurile de igiena dentara cat si de starea generala de sanatate. In unele cazuri, halitoza se poate datora acumularii de placa dentara, un strat de bacterii care se depune pe dinti. Daca este cazul, doctorul poate solicita clatirea gurii cu produse antimicrobiene pentru igiena orala.

In cazul in care medicul dentist stabileste ca respiratia urat mirositoare este cauza bolii gingiilor, poate recomanda pacientului sa se adreseze unui specialist in acest domeniu. Parodontoza sau boala parodontala (a gingiilor) poate duce la retragerea gingiei care poate retine placa dentare si bacteriile. Poate fi necesara o curatare intensa sau chiar urmarea unui tratament pe termen lung.

In cazul in care medicul stomatolog nu poate stabili care este motivul respiratiei urat mirositoare, poate fi necesar consultul la medicul de familie, pentru un examen fizic, acesta fiind urmatorul pas pentru determinarea motivelor care stau la baza halenei.