Alergiile de iarna

Generalitati

Iarna, cand temperaturile scad, multe persoane stranuta, au ochii umezi, secretii nazale, dar si alte simptome specifice mai multor afectiuni.

Racelile dureaza intre trei si sapte zile, dar simptomele alergiei de iarna persista mult mai mult timp, fiind, de cele mai multe ori, intermitente. Iata care sunt diferentele dintre manifestarile racelii si ale alergiilor de iarna:


Alergiile de iarna se caracterizeaza prin:
- secretii nazale apoase, clare;
- mancarimi la nivelul ochilor si al gatului;
- simptomele persista saptamani.

Raceala se manifesta prin:
- secretii nazale modificate;
- frisoane si dureri de corp;
- simptomele dispar, de obicei, intr-o saptamana.
In cazul in care aveti nasul infundat si stranutati, ar putea fi o alergie de iarna.

Care sunt riscurile alergiilor de iarna?

Din pacate, daca sunteti predispus la alergii de vara, sunt sanse sa manifestati si alergii specifice anotimpurilor friguroase. Motivul este simplu: destul de multi dintre iritantii existenti pe vremea calda, sunt in jurul nostru pe tot parcursul anului. Printre acestia se numara: animale de companie, ciuperci si mucegai.

O data ce majoritatea timpului este petrecut in sezonul rece, in interior, pot exista diversi factori de risc: ferestrele inchise, incalzirea artificiala, faciliteaza expunerea la acesti alergeni. Cel mai bun mod de abordare al alergiilor de iarna este sa le privim din punctul de vedere al mecanismelor care le declanseaza.

Factori de risc

Pe timp de iarna, alergiile pot fi declansate inclusiv de:
- Parul animalelor: pentru ca pe vremea rece, animalele stau mai mult timp in locuinta, expunerea la o cantitate mai mare de fire de par, va accentua simptomele;
- Sporurile de mucegai si ciuperci - Frunzele putrezite dar si alte resturi din curtea casei, reprezinta un mediu propice pentru dezvoltarea mucegaiurilor si a ciupercilor. Incaltamintea si imbracamintea ar putea deveni si ele surse de astfel de alergeni daca nu sunt pastrate uscate si curate;
- Temperatura mediului ambiant - Persoanele care traiesc in zone cu clima blanda, unde temperatura pe tot parcursul anului nu scade sub 0 grade, pot intalnii tot timpul alergeni, precum polenul. Ca atare, simptomele alergiilor se vor manifesta tot timpul;
- Lemnul umed - poate gazduii spori de mucegai. Lemnul umed, depozitat in interior, chiar si pentru putin timp, poate declansa alergiile clasice.

Totusi, bradul de Craciun si semineul ar putea declansa simptome ale unor noi alergii? Se pare ca nu. Fumul de la semineu poate agrava simptome deja existente, nu le cauzeaza. Si daca lemnul bradului de Craciun este uscat, lucrurile ar putea fi in regula.
Fumul, lumanarile, copacii, ar putea fi considerati iritanti, nu alergeni in sine. Daca, totusi, manifestati alergii la pomul de Craciun, alegeti un pom artificial si instalatii electrice in locul lumanarilor.

Sfaturi pentru a preveni alergiile de iarna

Fie ca este vorba despre vara, primavara sau iarna, puteti lua o serie de masuri pentru a preveni si controla simptomele alergiilor:
- Evitati alergenii cat de mult puteti. Stati in casa cand vantul ridica frunzele din curte si incercati sa pastrati alergenii din casa la un nivel cat mai scazut prin folosirea aspiratorului si a mopului.

- Spalati-va mainile si fata pentru a reduce numarul de alergeni. Atunci cand simptomele alergiei sunt intense, faceti dus: alergenii din par vor fi indepartati si hainele curate vor fi mai usor de suportat. Aburii unei bai fierbinti sau ai dusului, amelioreaza simptomele unor alergii, cum ar fi congestia sinusurilor.

- Schimbati lenjeria si aspirati patul cat de des puteti. Cele mai multe dormitoare sunt un paradis pentru parul de animale de companie si praf. Pastrati-le curate, scuturati si aerisiti saltelele, paturile, pernele si daca este cazul utilizati unele concepute special pentru a fi mai putin permeabile la alergeni precum acarienii de praf.

- Curatati cavitatea nazala cu solutie salina (apa sarata) - va poate feri de congestia nazala, des intalnita pe timp de iarna. Cautati aceste solutii in farmacii sau faceti-o chiar dvs. acasa, prin amestecarea unei lingurite de sare iodata cu 250 ml de apa plata.

- Umidificati camera. Cand va curge tot timpul nasul si termostatul este destul de ridicat, va fi destul de usor sa va deshidratati. Hidratati-va prin consumul de fructe si legume cu un continut ridicat de apa. Beti ceaiuri calde. Unul din beneficiile ceaiurilor calde este ca aburul cald poate reduce congestia nazala. Prea putina umiditate in aer poate irita nasul si gatul, prea multa - stimuleaza formarea sporurilor de mucegai. Un higrometru este potrivit pentru a va indica ce anume trebuie sa faceti ca sa traiti intr-un mediu sanatos: sa folositi umidificatorul sau dezumidificatorul. Ideal ar ca umiditatea sa nu fie mai scazuta de 30% dar nici mai ridicata de 50%.

- Tratati medicamentos alergiile - Simptomele de alergie, de genul mancarimilor de ochi si congestie nazala, ar putea fi ameliorate cu medicatia potrivita. Nu folositi alte medicamente decat cele prescrise de medicul alergolog. Controlul alergiilor de iarna este mai simplu daca luati medicamentele inainte de aparitia simptomelor, ci nu atunci cand va aduceti aminte. Daca luati mai multe medicamente decat e cazul, nu reduceti mai repede simptomele. Urmati cu atentie instructiunile oferite de medicul specialist. Nu sunteti singurul cu alergii de iarna. Peste 40 de milioane de americani sunt predispusi la alergii pe tot parcursul anului. Daca simptomele dvs. nu se amelioreaza o data cu modificarea stilului de viata sau cu medicamente fara prescriptie medicala, poate fi momentul sa va adresati medicului alergolg.