PET/CT – Diagnostic decisiv in oncologie

Investigatia PET/CT

In Romania, cei mai multi pacienti oncologici sufera de cancer in sfera ginecologica, cancer pulmonar si cancer colo-rectal. Decese cauzate de bolile neoplazice ocupa locul al doilea dupa bolile cardiovasculare. Acest lucru se poate corecta prin diagnosticare timpurie.

Cu cat mai precoce sunt detectate leziunile canceroase, cu atat succesul terapeutic va fi mai mare. Cu metodele imagistice conventionale nu intodeauna se poate detecta extensia reala sau evolutia bolii.

Pentru cei interesati, la Centru PET/CT Pozitron-Diagnosztika din Oradea, aveti posibilitatea de a solicita investigatia PET/CT, examinare ce reprezinta tehnica de varf in imagistica medicala.

PET/CT inseamna aplicarea in acelasi timp a doua metode de examinare. Cu ajutorul CT pot fi identificate modificarile patologice, anatomice si structurale ale organelor, dar in acelasi timp, deficienta acestuia este ca nu da informatii despre comportamentul biologic al modificarilor.

Cu ajutorul tomografiei cu emisie de pozitroni (PET), devine vizibil metabolismul tesuturilor examinate. In cursul examinarii PET, cel mai des este administrata molecula glucoza (FDG), marcata cu izotopul (18F). Cu ajutorul FDG putem obtine informatii despre consumul de glucoza al tesuturilor.

Cele mai multe tumori maligne se dezvolta foarte repede, de aceea consumul de glucoza este mai intens. PET identifica tumorile folosind aceste caracteristici.

Examinarea PET/CT este recomandata pentru:

- recunoasterea timpurie a tumorilor, in cazul in care simptomele indica boli neoplazice, dar acest lucru nu poate fi demonstrat prin alte metode imagistice;

- in cazul bolilor canceroase cunoscute, pentru identificarea exacta a localizarii;

- pentru evaluarea eficientei terapiei.

In urma informatiilor primite dupa rezultatele examinarilor PET/CT efectuate la Centrul Pozitron-Diagnosztika din Budapesta, in 50% din cazuri atitudinea terapeutica planificata a fost schimbata. Examinarea este recomandata si persoanelor sanatoase insa cu risc crescut de imbolnavire, daca de exemplu au existat antecedente in familie.

Examinarea PET/CT in sine nu este deloc dureroasa si dureaza aproximativ jumate de ora. in timpul investigatiei aparatul capteaza cateva sute de imagini examinand corpul intreg, in felul acesta cu investigatia PET/CT se pot depista leziuni doar de cativa milimetri. In mai multe cazuri in urma rezultatului evaluat s-a evitat o interventie chirurgicala cu mare risc.

Examinarea este cu folos si celor sanatosi apropiati pacientilor. Tot mai multi recunosc ca diagnosticarea precoce pentru o durata mai lunga, linisteste pacientul si familia. Jumatate din cei care au sosit in scopul unei diagnosticari precoce, poate fi constienti ca nu au leziuni care sa le atinga sanatatea.

Totodata, a fost mai mare numarul celor la care au fost depistate leziuni, dar nu de tip malign, iar 1-1,5% a fost numarul celor la care examinarea PET/CT a depistat precoce leziuni maligne.

Cititi si PET/CT-tehnologia de varf in diagnosticarea cancerului

Pentru mai multe informatii va rugam sa contactati colegii de la Centru Pozitron-Diagnosztika PET/CT, Oradea

Centru de Diagnostic Pozitron-Diagnosztika PET/CT, Oradea Oradea, B-dul Gen. Magheru nr. 1, jud. Bihor

Telefon: 0259-409-090; 0259-409-091
Fax: 0259-409-099
E-mail: [email protected]
Web: www.petct.ro