Doua pahare de suc de rosii pe zi previn bolile osoase

Consumul a doua pahare de suc de rosii pe zi, intareste oasele si scade riscul instalarii osteoporozei, sustin oamenii de stiinta.

Ingredientul cheie este considerat a fi licopenul, un antioxidant deja asociat cu minimalizarea riscului de cancer de prostata la barbati si binecunoscut in protectia impotriva bolilor de inima.

Osteoporoza afecteaza anual aproximativ trei milioane de oameni in Marea Britanie.

Cercetatorii de la Universitatea din Toronto, Canada au solicitat unui grup format din 60 de femei aflate la postmenopauza, in varsta de 50-60 de ani sa elimine toate produsele care contin rosii din dieta lor, timp de o luna.

Acest lucru a condus la cresterea semnificativa a nivelului N-telopeptidelor (substanta chimica eliberata atunci cand osul este rupt) din sange. Apoi, timp de patru luni femeile au fost impartite in mai multe grupuri. Acestea au primit cate o portie zilnica de suc de rosii standard care contine 15 mg de licopen, o versiune imbogatita cu 35 mg de licopen, capsule cu licopen sau capsule placebo. S-a demonstrat ca efectul studiului standard de la supermarket a fost la fel de bun ca si cel al sucului de rosii imbogatit cu licopen. Doua pahare pe zi de suc de rosii contin 15 mg de licopen, suficient pentru intarirea oaselor fragile, raporteaza revista Osteoporosis International.