PET/CT tehnologia de varf in diagnosticarea cancerului

In Romania apar anual aproape 70000 de noi imbolnaviri de cancer, fiind a doua intre cele mai frecvente cauze de deces. De fapt aproape fiecare familie este atinsa intr-un fel de bolile neoplazice.

In lupta impotriva cancerului, recunoasterea timpurie a bolii constituie un avantaj inestimabil. In Imagistica medicala dezvoltarea tehnica a adus un progres, alcatuind astfel tehnologia PET/CT care a provocat in ultimul deceniu innoiri revolutionare in diagnosticul oncologic. Metoda consta in imbinarea investigatiei PET (tomografie pe baza de emisie pozitronica) cu investigarea CT (tomografie computerizata). Esentialul metodei PET este ca prezinta intr-un moment dat caracteristica functionala, metabolismul diferitelor tesuturi, iar imaginile CT infatiseaza in primul rand relatiile anatomice ale organelor, morfologia sistemelor organismului uman, la fel ca o harta, ce ajuta la evaluarea rezultatelor cat mai precis.
diagnosticare cancer
Pentru a intelege mai bine metoda, e de folos daca stim ca in leziuni canceroase metabolismul tesuturilor se schimba, in primul rand prin cresterea acumularii glucozei, care este nutrientul universal a celulelor. Examinarea ne arata aceasta captare excesiva a glucozei. Inainte de examinare, in organismul pacientului se introduce un material special, cu proprietati de radiotrasor – numit FDG , adica glucoza marcata cu un izotop radioactiv. Odata cu glucoza si izotopul se acumuleaza in celule canceroase, iar radiatia emisa de acesta permite detectarea si localizarea modificarilor patologice, pe care camera PET le infatiseaza.

Cel mai mare avantaj al echipamentului PET/CT fata de metodelor anterioare de creare a imaginilor, este sensibilitatea sa. Cu ajutorul sau se poate diferentia cu mare siguranta daca modificarea este de natura benigna sau maligna. Este posibila detectarea unei modificari chiar de o marime de numai cativa milimetri. Examenele PET/CT fac in acelasi timp posibil ca alte metode de examinare sa fie evitate, astfel drumul spre un diagnosticul exact poate fi scurtat, ingrijirile medicale pot deveni mai rapide si mai eficiente.
diagnosticare cancer
Rezultatul evaluat in urma investigatiei PET/CT, care e cea mai moderna metoda de diagnosticare a cancerului, a schimbat de multe ori atitudinea terapeutica planificata. Metoda este cea mai eficienta posibilitate de depistare precoce a multor tipuri de cancer. De acum acest serviciu medical este accesibil si in Romania. Pentru cei interesati, la Centru PET/CT Pozitron-Diagnosztika din Oradea, se afla posibilitatea de a solicita acest serviciu medical.
Examenele efectuate de Centrul Pozitron-Diagnosztika PET/CT in multe cazuri au modificat derularea tratamentului, putand motiva aplicarea unor tratamente total diferite de cele planificate pana la acel moment sau chiar renuntarea la tratament. S-a intimplat ca in urma rezultatului PET/CT a fost evitata o interventie chirurgicala inutila si cu mare risc.

Pentru mai multe informatii va rugam sa contactati colegii de la Centru Pozitron-Diagnosztika PET/CT, Oradea
Centru de Diagnostic Pozitron-Diagnosztika PET/CT, Oradea Oradea, B-dul Gen. Magheru nr. 1, jud. Bihor

Telefon: 0259-409-090; 0259-409-091
Fax:0259-409-099
E-mail: [email protected]
Web: www.petct.ro