Taiere precoce a cordonului ombilical poate afecta sanatatea copilului

Potrivit specialistilor in domeniu, medicii si moasele ar trebui sa amane cateva minute dupa nastere taierea cordonului ombilical. Timpul de asteptare ar fi de aproximativ trei minute, perioada in care fluxul de sange transmis de la mama copil reduce riscul de deficit de fier si anemie la nou nascuti.

Dr. David Hutchen, medic obstetrician, a declarat ca atat World Health Organisation cat si International Federation of Gynaecology and Obstetrics recomanda medicilor sa nu se grabeasca cu clamparea cordonului ombilical.

Cu toate acestea, specialistii de la National Institute for Health and Clinical Excellence (NICE) pledeaza pentru actuala tehnica ce implica indepartarea imediata a cordonului ombilical. Medicii britanici, sunt reticenti in ce priveste schimbarea practicilor utilizate pana acum.

Dr. Hutchon, a declarat in British Medical Journal: "taierea imediata a cordonului ombilical este o tehnica medicala acceptata de ceva timp, astfel ca amanarea acestei operatiuni este considerata o interventie noua, ale carei rezultate benefice inca nu au fost demonstrate". Totusi, medicul mai adauga: "aplicarea unei cleme asupra cordonului ombilical este in mod clar o operatie care are cel mai mare efect daca este realizata imediat dupa nastere".

Concluziile specialistului obstetrician sunt: "clamparea cordonului ombilical imediat la nastere este o interventie ale carei urmari pozitive nu au fost dovedite. Lipsa dovezilor curente, pragmatismul si normele deja stabilite sunt obstacole in calea schimbarilor care pot interveni."