Un focar de trichineloza a bagat in spital 49 de persoane din Bihor

49 de bihoreni au ajuns la spital, in decurs de cateva zile, dupa ce au mancat carne de porc infestata cu trichinella spiralis, cumparata de la un cetatean din comuna Chet, transmite corespondentul NewsIn.

Bolnavii sunt internati la Spitalul de Pneumoftiziologie din Oradea si la Spitalul Municipal din Marghita, iar Directia de Sanatate Publica Bihor a demarat o ancheta in acest caz.

Directia de Sanatate Publica Bihor a anuntat, marti, prin intermediul unui comunicat de presa, existenta unui focar de trichineloza in judet. Conform datelor furnizate de DSP Bihor, nu mai putin de 49 de persoane au ajuns la spital dupa ce au mancat carne de porc de la un satean din localitatea Chet. Patru persoane sunt internate la Spitalul Municipal Marghita, iar alte 45 sunt spitalizate pe sectia de Boli Infectioase a Spitalului de Pneumoftiziologie din Oradea.

„Primul caz de spitalizare a fost inregistrat in data de 26 octombrie, iar pana la ora actuala, in total au fost spitalizate 49 de persoane. Pacientii au varste cuprinse intre 3 si 65 de ani, iar cel mai grav caz este cel al unei fetite de 12 ani, care este internata in prezent pe sectia de reanimare a Spitalului Municipal Oradea”
, a precizat marti Marius Pircioaga, directorul DSP Bihor.

Atat Directia de Sanatate Publica, cat si Directia Sanitar Veterinara Bihor au demarat cate o ancheta. „ Din primele date pe care am reusit sa le adunam ca urmare a anchetei pe care o derulam in acest caz, rezulta ca in data de 2 octombrie 2010, in localitatea Chet, o persoana a cumparat un porc de aproximativ 200 kg pe care l-a sacrificat si comercializat in intervalul 2-5 octombrie 2010, fara a fi efectuat examenul trichineloscopic. Specialistii de la Boli Infectioase, in baza analizelor de laborator si a circumstantelor epidemiologice sugestive, au stabilit ca diagnosticul pacientilor spitalizati este trichineloza”, a mai declarat Marius Parcioaga.

Totodata, reprezentantii Directie de Sanatate Publica se asteapta ca numarul persoanelor spitalizate sa creasca in perioada urmatoare. „Tot in urma anchetei a iesit la iveala faptul ca, in aceeasi perioada, a mai fost sacrificat spre comercializare inca un animal care provine din acelasi lot, ceea ce ne determina sa apreciem ca numarul pacientilor va creste in perioada urmatoare”, a adaugat Pircioaga.