Ziua Mondiala a Artritei - 'Let’s work together / Sa muncim impreuna'

Liga Romana Contra Reumatismului marcheaza Ziua Mondiala a Artritei, printr-un eveniment organizat la Centrul de Boli Reumatismale 'Dr. Ion Stoia'. In acest an, Ziua Mondiala a Artritei se desfasoara, in intreaga lume, sub sloganul 'Let's work together!'. La eveniment participa pacienti cu artrita, membri ai Ligii Romane Contra Reumatismului si reprezentanti ai presei.

Conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, afectiunile reumatismale reprezinta cea mai frecvent raportata cauza de boala la populatia adulta. Aproape jumatate din adulti prezinta antecedente de simptome osteoarticulare sau anomalii musculo–scheletice evidentiabile prin examen clinic, iar 10% din populatie prezinta din aceasta cauza un grad de handicap motor. Tot mai multi tineri, adulti si chiar copii sunt afectati de bolile reumatice. Datorita interesarii unor grupe active de populatie, bolile reumatismale prezinta un impact socioeconomic major, cu costuri sociale semnificative.

Dincolo de cifre statistice sunt insa oameni, sunt dramele pacientilor: vieti distruse, cariere intrerupte, parinti care nu se mai pot juca cu proprii copii sau care nu-i mai pot intretine, ajungand sa se considere o povara pentru familie si societate. Aceste probleme ar putea fi evitate, prin interventia sistemului sanitar, dar si a societatii, in ansamblul ei.

Una dintre cele mai frecvente boli reumatice este poliartrita reumatoida, cu o prevalenta de aproximativ 1%, ceea ce inseamna ca in Romania sunt cel putin 200,000 de cazuri de poliartrita reumatoida.
Principalele simptome ale bolii sunt durere in articulatii, deformarea si reducerea mobilitatii acestora, ce conduc in timp la pierderea functionalitatii normale, datorita evolutiei proceselor distructive la nivel osos si in cartilaje, cu consecinte invalidante asupra pacientilor afectati de aceasta boala. Pacientii cu poliartrita reumatoida au un risc crescut de a dezvolta si alte complicatii sistemice ale bolii cum ar fi osteoporoza, anemia, tulburari ale sistemului respirator sau afectiuni dermatologice.

Poliartrita reumatoida netratata reduce durata medie de viata a celor afectati cu 5 – 10 ani, de aceea trebuie sa atragem atentia asupra simptomelor timpurii ale bolii, astfel incat oamenii sa se prezinte la medic imediat de observa aceste manifestari. Ziua Mondiala a Artritei in acest an are o semnificatie speciala pentru ca aniversam 50 de ani de la infiintarea

Centrului de Boli Reumatismale din Bucuresti, prima institutie medicala din Romania dedicata pacientilor cu reumatism. In cei 50 de ani de existenta, Centrul a devenit o institutie medicala puternica, specializata pentru diagnosticul si tratamentul pacientilor reumatici.
Centrul de Boli reumatismale inseamna astazi: peste 8000 internari si peste 15.000 consultatii reumatologie anual, facilitati performante de investigatie pentru pacienti ( inclusiv radiologie cu prelucrare digitala a imaginii, echografie osteo-articulara, osteodensitometrie ), un colectiv medical cu vasta experienta in diagnosticul si tratamentul bolilor reumatice.

Liga Romana contra Reumatismului este o organizatie non-guvernamentala, apolitica, cu caracter social si umanitar, care lupta impotriva bolilor reumatice si sprijina persoanele cu dizabilitate.

Pentru mai multe informatii accesati www.reumatism.ro !
“Let’s work together / Sa muncim impreuna”
Campanie europeana pentru sprijinirea persoanelor cu artrita