Tulburarile de personalitate

Generalitati

Tulburarile de personalitate reprezinta o serie de tipare dezadaptative de personalitate care afecteaza functionalitatea individului. Aceste tulburari sunt caracterizate de modul in care o persoana reactioneaza in fata unui eveniment sau actiunii unui om, manifestate prin modificari de gandire, limbaj, comportament, afectivitate.

• Tulburarile de personalitate au tendinta de a se manifesta inca din adolescenta si persista pe tot parcursul vietii.

• Comportamentul pacientilor poate fi excentric, dramatic, anxios sau inhibat.

• Medicii considera ca este necesara stabilirea unui diagnostic doar atunci cand actiunile unei persoane au consecinte grave (sociale, personale, legale).

• Medicamentele nu schimba personalitatea unei persoane, dar psihoterapia o poate ajuta sa recunoasca ca se confrunta cu o problema care conduce la manifestarea unui comportament social deviat. Tratamentul psihiatric se foloseste doar atunci cand exista o alta afectiune psihiatrica suprapusa peste tulburarea de personalitate (episoade depresive, anxioase, psihotice).

Clasificare

Exista 10 tulburari de personalitate recunoscute de medicina de specialitate; acestea sunt clasificate in 3 grupe dupa cum urmeaza:

Neprevazut/Excentric
- Tulburare de personalitate de tip paranoid
- Tulburare de personalitate schizoida
- Tulburarea de personalitate schizotipala

Dramatic /Eratic

- Tulburarea de personalitate antisociala
- Tulburarea de personalitate borderline
- Tulburare de personalitate histrionica
- Tulburarea de personalitate narcisica

Anxios/Inhibat

- Tulburare de personalitate evitanta
- Tulburare de personalitate dependenta
- Tulburare de personalitate obsesiv-compulsiva

Tulburare de personalitate paranoida

Aceasta tulburare este caracterizata prin neincrederea fata de ceilalti si prin suspiciunea permanenta fata de oamenii din jur. Totodata, pacientii cu aceasta tulburare au o incredere excesiva in propriile cunostinte si abilitati, sunt in cautarea sensurilor ascunse si manifesta un comportament ostil.

Simptome:

- refuza sa ierte orice fel de greseala;
- manifesta o sensibilitate excesiva in fata esecurilor;
- au o incredere in sine excesiva;
- interpreteaza actiunile celor din jur ca fiind deliberat amenintatoare;
- in viata de cuplu sunt suspiciosi si gelosi fara motiv;
- se simt usor atacati, persecutati;
Informatii suplimentare:
Aceasta tulburare este dificil de tratat deoarece pacientii sunt extrem de suspiciosi fata de cadrele medicale. Adesea, tratamentul care ajuta la ameliorarea simptomelor consta in medicatie si psihoterapie.

Tulburare de personalitate schizoida

Este o tulburare care se manifesta la nivelul echilibrului emotiilor si gandirii; pacientii cu aceasta boala se izoleaza de oamenii si de activitatile lor, optand pentru o intimitate extrema si ocupa locuri de munca care nu presupun contactul social. Persoanele cu aceasta tulburare sunt percepute ca fiind lipsite de umor si distante, adesea, fiind numite "singuratice".
Simptome:

- slabe abilitati interpersonale;
- nu raspund la critici sau laude;
- apetit sexual scazut;
- adesea, manifesta halucinatii si delir;
- actioneaza dezordonat;
- pur si simplu vor sa fie singuri;
- nu exprima sentimentul de furie, nici cand este provocat.
- raceala emotionala, detasare si afect plat
Informatii suplimentare:
Tulburarea de personalitate schizoida este o boala cronica si necesita tratament toata viata. Barbatii sunt frecvent diagnosticati cu aceasta tulburare, inclusiv cu formele severe ale acesteia. Adesea, tulburarea este confundata cu sindromul Asperger.

Tulburarea de personalitate schizotipala

Majoritatea oamenilor cred ca tulburarea de personalitate schizotipala reprezinta o forma mai usoara de schizofrenie. Tulburarea schizotipala se caracterizeaza prin gandire dezorganizata si comportament bizar si adesea manifesta dorinta de a se izola de ceilalti. Totodata, acestia cred ca beneficiaza de capacitati extrasenzoriale, manifesta un comportament excentric si prezinta dificultati de concentrare pe perioade lungi de timp. Discursul acestora este deseori mult prea elaborat si greu de urmarit.
Simptome:

- comportament si manifestari excentrice;
- sunt superstitiosi si preocupati de fenomenele paranormale;
- nu au logica in vorbire;
- sentiment de anxietate in situatii sociale;
- sunt suspiciosi si paranoia;
- sunt persoane timide si retrase.

Tulburarea de personalitate antisociala

Aceasta tulburare este caracterizata prin lipsa de consideratie fata de lege si de drepturile celor din jur. Persoanele cu aceasta afectiune sunt predispuse la comportamente infractionale, crezand ca victimele lor sunt slabe si merita sa fie exploatate. Totodata, acesti pacienti au tendita de a minti si de a fura, nu se gandesc niciodata la consecintele faptelor lor, sunt agresivi, si sunt mai preocupati de propriile necesitati decat de ale celor din jur.
Simptome:

- sunt iresponsabili si impulsivi in luarea deciziilor;
- nu manifesta remuscari fata de raul facut;
- mint si fura;
- manifesta un comportament criminal;
- neglijeaza siguranta lor si a altora;
- sunt indiferenti fata de sentimentele celorlalti.

Informatii suplimentare:
Majoritatea criminalilor din inchisori sufera intr-o anumita masura de tulburare de personalitate antisociala. Instituirea unui tratament se face cu un grad mare de dificultate, iar simptomele adesea se amelioreaza odata cu inaintarea in varsta.

Tulburarea de personalitate borderline

Tulburare de personalitate borderline este caracterizata prin instabilitate emotionala, stare de spirit proasta si imagine de sine distorsionata. Persoanele cu aceasta tulburare sunt predispuse schimbarilor frecvente de dispozitie si acceselor de manie si furie, ajungand chiar pana la prejudicierea propriului corp. Totodata, comportamentul si amenintarile suicidare sunt manifestari comune. Pacientii cu personalitate borderline au dificultati in controlarea emotiilor si sunt deseori in stare de revolta sau conflict.

Simptome:

- comportament suicidar;
- sentimente puternice de furie si manie;
- anxietate si depresie;
- comportament impulsiv;
- se confrunta cu dependenta de alcool si abuzul de substante;
- relatii instabile cu prietenii, familia.

Informatii suplimentare:
Aceasta tulburare apare cu predispozitie in randul femeilor si afecteaza pana la 2% dintre adulti. Aproximativ 20% dintre spitalizarile de cauza psihica sunt asociate acestei tulburari. Tratamentul presupune psihoterapie si medicatie; astfel, pacientul invata sa vorbeasca despre sentimentele lui si nu despre modalitati distructive si autodistructive. Medicatia este recomandata in special pentru tratarea dependentei de alcool si abuzul de substante.

Tulburare de personalitate histrionica

Persoanele diagnosticate cu tulburare histrionica manifesta dorinta permanenta de a atrage atentia celor din jur; astfel, simt nevoia sa se afle in centrul atentiei, in timpul unei discutii doresc sa domine discutia, folosesc un limbaj grandios pentru a descrie evenimente banale si sunt vanatorii cuvintelor de lauda. De regula, aceste persoane se imbraca provocator si exagereaza asupra propriei stari de sanatate tocmai pentru a castiga atentia celor din jur. Mai mult, persoanele cu aceasta tulburare manifesta un comportament manipulator.

Simptome:

- simt nevoia de a se afla in centrul atentiei;
- se imbraca si se comporta provocator;
- schimbare frecventa de comportament;
- caracter superficial;
- sustin discursuri dramatice, uneori teatrale;
- usor influentabili.

Tulburarea de personalitate narcisica

Principala caracteristica a acestei tulburari este egocentrismul. Asemenea pacientilor cu tulburare histrionica, persoanele cu tulburare de personalitate narcisica doresc sa se afle in centrul atentiei si sa primeasca numai cuvinte de lauda. Pacientii diagnosticati cu aceasta tulburare exagereaza cand vine vorba despre realizarile lor, asteptand ca ceilalti sa le recunoasca superioritatea.

Acestia au dificultati in legarea prieteniilor deoarece considera ca nu oricine este demn de prietenia lor. La prima vedere aceste persoane lasa o impresie buna, insa au mari dificultati in mentinerea relatiilor de lunga durata, deoarece nu sunt interesati de sentimentele celorlalti si adesea profita de ele.
Simptome:

- nevoia permanenta de lauda si admiratie;
- profita de pe urmele celorlalti;
- sunt lipsiti de empatie;
- mint in permanenta;
- sunt obsedati de faima, putere si frumusete;
- manifesta complexul de superioritate, prezinta comportamente sau atitudini arogante, sfidatoare.

Informatii suplimentare:
Adesea, aceasta tulburare de personalitate este diagnosticata in randul barbatilor. Majoritatea persoanelor diagnosticate sufera si de alte forme de tulburari mentale.

Tulburare de personalitate evitanta

Acest tip de tulburare este caracterizat de anxietate sociala extrema. Adesea, pacientii evita evenimentele sociale si opteaza pentru locurile de munca care nu presupun contactul cu alte persoane. Persoanele cu aceasta tulburare se tem ca vor fi respinsi, exagereaza asupra dificultatii de socializare si isi creeaza o lume fantastica pentru a o substitui pe cea reala.

Spre deosebire de tulburarea de personalitate schizoida, persoanele cu aceasta tulburare isi doresc sa socializeze, sa fie implicate in relatii de cuplu, insa simt ca nu le pot obtine. Mai mult, aceste persoane sufera de depresie si nu au incredere in sine.

Simptome:

- inhibare sociala, se retrag de teama respingerii;
- preocupare excesiva ca ar putea fi respinsi sau criticati;
- teama pentru rezultatele activitatilor prestate, motiv pentru care se evita realizarea unor noi activitati;
- sentimente de incapacitate sociala;
- imagine de sine distorsionata;
- dorinta permanenta de imbunatatire a relatiilor sociale.

Tulburare de personalitate dependenta

Aceasta tulburare se caracterizeaza prin dorinta de a fi protejat de catre ceilalti si teama intensa de a nu fi abandonat, astfel, persoana cu aceasta tulburare se agata cu disperare de o anumita persoana si ii este frica ca o va pierde. Aceste persoane manifesta comportamente suicidare cand despartirea (abandonul) este iminenta. Totodata, acesti pacienti permit altor persoane sa decida in locul lor, trec rapid de la o relatie la alta, stabilindu-se de cele mai multe ori in relatii abuzive. Adesea, aceste persoane se simt neajutorate si deprimate.
Simptome:

- dificultate de a lua decizii, fara consilierea si reasigurarea permanenta din partea altora;
- sentimente suicidare cand sunt singuri;
- comportament suicidar in caz de abandon;
- supunere;
- profund afectat de criticile usoare sau dezaprobare;
- incapabilitate de a satisface cerintele vietii cotidiene.

Tulburare de personalitate obsesiv-compulsiva

Oamenii cu tulburare obsesiv-compulsiva sunt fixati pe ordine si perfectiune, pun accent pe detalii si pierd imaginea de ansamblu, stabilesc standarde nejustificat de ridicate pentru ei si ceilalti, tind sa fie critici atunci cand ceilalti nu se ridica la standardele stabilite si prezinta dificulati in exprimarea emotiilor.

Aceste persoane evita sa lucreze in echipa, crezandu-i pe ceilalti neatenti si incompetenti. De asemenea, evita luarea deciziilor din teama ca vor face greseli si nu sunt generosi cand vine vorba despre timpul sau banii lor.
Simptome:

- nevoia excesiva de perfectiune si disciplina;
- preocupare pentru ordine si organizare;
- inflexibilitate;
- lipsa de generozitate;
- focusare pe detalii si reguli;
- devotament excesiv.

Informatii suplimentare:
Este tulburarea de personalitate cu cel mai mare potential de ameliorare a simptomelor. Un tratament care consta in psihoterapie si medicatie adecvata genereaza rezultate pozitive.