Un nou vaccin contra HPV stopeaza aparitia verucilor genitale

Potrivit unui studiu publicat in BMJ (British Medical Journal), editia online din 21 iulie, a fost descoperit un nou vaccin impotriva HPV care nu numai ca previne infectarea cu virusul cu transmitere sexuala care cauzeaza cancerul de col uterin, ci opreste si aparitia verucilor genitale.

Oamenii de stiinta estimeaza ca virusul este responsabil de aproximativ 500.000 de cazuri de cancer de col uterin in fiecare an in intreaga lume. Virusul poate provoca negi in zona genitala si excrescente cu risc scazut de cancer in zona cervicala.

Studiul a fost realizat pe un esantion de 17.622 femei din 24 de tari, cu varsta cuprinsa intre 16 si 14 ani, care au fost vaccinare fie cu noul vaccin impotriva HPV, fie cu placebo.

Dr. Joakim Dillner de la departamentul de microbiologie medicala al Univestitatii din Lund, Universitatea Malmo din Suedia si colegii sai au descoperit ca vaccinul ofera o protectie semnificativa impotriva negilor si tumorilor la femeile cu predispozitii. De exemplu, 168 din 7.632 femei care au fost vaccinate cu placebo au dezvoltat excrescente determinate de HPV, in timp ce doar sapte femei din 7.629 carora li s-a administrat vaccinul au manifestat boala.

In ansamblu, autorii studiului au constatat ca vaccinul ofera femeilor o protectie puternica si sustinuta pe o perioada de patru ani impotriva diferitelor tipuri de veruci si a excrescentelor de tip genital.

Studiul a fost finantat de Laboratoarele de Cercetare Merck, o divizie a Merck&Company, producatorul vaccinului contra HPV, Gardasil.

Dr. Crumpacker Clyde, un profesor de medicina la Harvard Medical School din Boston a declarat intr-un interviu ca cercetarile sunt utile deoarece demonstreaza ca vaccinul are multiple roluri, nu doar de a preveni raspandirea virusului HPV.