Exercitii pentru sanatatea ochilor

Generalitati

Exercitiile pentru ochi sunt recomandate persoanelor diagnosticate cu diferite afectiuni oftalmologice, deoarece contribuie la ameliorarea acestora. Astfel, medicul oftalmolog poate indica acest tip de exercitiu pacientilor care:

- sufera de strabism, ambliopie;
- prezinta vedere incetosata;
- au un ochi activ si unul pasiv;
- nu isi pot focusa privirea, motiv pentru care nu pot citi;
- au suferit o interventie chirurgicala, in urma careia trebuie sa iti fortifice musculatura ochiului.

Recomandare

Exercitiile oculare sunt recomandate in momentul in care pacientul prezinta urmatoarele simptome: oboseala la nivelul ochilor, vedere incetosata, dureri de cap, sensibilitate crescuta la lumina sau pur si simplu simte pleoapele extrem de grele.

Pentru o mai mare eficienta a exercitiilor se recomanda practicarea acestora inca din copilarie. Trebuie mentionat ca purtarea ochelarilor de vedere sau a lentilelor de contact constituie primul pas catre ameliorarea tulburarilor de vedere.

Atentie!
Exercitiile nu sunt utile in cazul paraliziei musculaturii oculare, spasmelor musculare oculare sau altor afectiuni oftalmologice care nu cauzeaza simptomele mentionate mai sus.

Beneficii

Acest tip de exercitiu fortifica musculatura oculara si stimuleaza centrul vizual al creierului. Astfel, prin practicarea acestor exercitii terapeutice pacientii pot invata sa isi controleze musculatura ochilor pentru ca vederea sa revina in parametrii normali.

De regula, exercitiile pentru ochi sunt individualizate in functie de afectiunea, varsta si existenta altor tulburari de vedere.

Diferitele tipuri de exercitii presupun:

- acoperirea unui ochi si focusarea cu celalalt asupra unui singur obiect;
- concentrarea privirii pe simple obiecte;
- conturarea unui obiect pentru dezvoltarea musculaturii oculare.

Exercitii pentru ochi

"Mens sana in corpore sano" - nu de putine ori am auzit acest motto care ne indeamna la exercitiu fizic regulat, la alimentatie sanatoasa si echilibrata si pana la urma la respectarea acestui corp de care de folosim pe acest Pamant.

Un corp sanatos devine aproape fara valoare cand persoana se confrunta cu diferite afectiuni oftalmologice. Pentru a preveni aparitia tulburarilor de vedere, dar si pentru a le ameliora pe cele deja existente va prezentam o serie de exercitii special concepute si gandite pentru ochiul uman.

1. Asezati-va confortabil pe un scaun/fotoliu. Frecati-va mainile pana cand le simtiti calde, fierbinti. Inchideti ochii, dupa care acoperiti-i cu palmele, fara a provoca o presiune la nivelul ochilor.

Imaginati-va ca este intuneric bezna si concentrati-va asupra intunericului. Respirati adanc, incet si uniform, in timp ce va ganditi la un eveniment fericit sau chiar vizualizati o scena. Deschideti ochii. Repetati acesti pasi timp de 5 minute sau mai mult.

2. Timp de 3-5 secunde inchideti ochii, apoi timp de 3-5 secunde ii tineti deschisi. Repetati de 7-8 ori.

3. Inchideti ochii si cu ajutorul degetelor si masati-va pleoapele prin miscari circulare timp de 1-2 minute.
Atentie! Mainile vor fi igienizate inainte de inceperea exercitiului, iar miscarile vor fi usoare, pentru a nu se forma o presiune greu de suportat.

4. Pleopele superioare ale ochilor sunt presate cu 3 dintre degetele de la maini. Mentineti aceasta presiune timp de 1-2 secunde, dupa care "eliberati" ochiul.
Repetati acest exercitiu de 5 ori.

5. Asezati-va relaxat(a)! Rotiti ochii in sensul acelor de ceasornic, apoi in sensul opus acelor de ceasornic.
Repetati acest exercitiu de 5 ori, cu mentiunea ca la fiecare schimbare a directiei de rotatie sa clipiti de cateva ori.

6. Stati la aproximativ 15 cm de fereastra. Pe geam conturati doua semne la nivelul ochilor... este de preferat ca culoarea acestora sa fie rosu sau negru. Priviti prin aceste semne si concentrati-va asupra unui obiect timp de 10-15 secunde, dupa care concentrati-va asupra semnelor.

7. Tineti un creion in fata ochilor la distanta de un brat. Lent, indreptati bratul catre nas pana la distanta in care reusiti sa cuprindeti creienul cu vederea.
Repetati acest exercitiu de 10 ori.

8. Priviti la un perete gol si pretindeti ca scrieti un cuvant cu ochii (fara sa miscati capul). La inceput acest exercitiu poate parea dificil, insa cu timpul va deveni tot mai distractiv.
Recomandare! Cu cat literele sunt mai mari cu atat exercitiul este mai eficient.

9. Imaginati-va ca aveti in fata un ceas foarte mare. Priviti in centrul ceasului. Apoi, uitati-va la o cifra care marcheaza ora (fara sa intoarceti capul). Priviti iarasi in centru, apoi iarasi la o cifra care marcheaza ora. Repetati acest exercitiu de 12 ori.
Recomandare! Acest exercitiu poate fi practicat si cu ochii inchisi.

10. Timp de cateva secunde, concentrati-va asupra unui obiect care se afla la peste 150 m. Apoi, focusati-va privirea asupra unui obiect care se afla la o distanta mai mica de 30 m, dar care se afla in aceeasi directie. Repetati acest exercitiu de 5 ori.

11. Miscati ochii sus-jos timp de 8 ori. Apoi miscati-i pe directia stanga-dreapta tot de 8 ori.
Atentie! Daca simtiti o presiune la nivelul ochilor renuntati la acest tip de exercitiu deoarece tulburarile de vedere deja existente pot fi agravate.

Yoga pentru ochi

Va petreceti foarte mult timp in fata calculatorului? Daca raspunsul la aceasta intrebare este afirmativ, atunci probabil stiti ca aceasta activitate conduce la obosirea intregului organism, nu doar a ochilor.

Starea naturala a organismului este de liniste si pace, iar atunci cand invatam, memoram etc. mintea devine tensionata in incercarea de a face fata cantitatii de informatie primita.

Aceasta tensiune prezenta la nivelul intregului organism, inclusiv la nivelul ochilor, ii face pe oameni sa se simta extenuati si epuizati, chiar daca nu au practicat nicio activitate fizica.

In cele ce urmeaza, veti descoperi o abordare naturala, esentiala a ceea ce inseamna "yoga pentru ochi". Scopul acestor exercitii este de a induce starea de relaxare la nivelul mintii, exact ca atunci cand o persoana mediteaza.

A. Imbunatatirea concentratiei vizuale
Asezati-va confortabil cu spatele si gatul drept, la orizontala, dar nu intr-o pozitie rigida. Incepeti cu un exercitiu de relaxare, ca de exemplu focusarea privirii pe un obiect timp de cateva minute.

1. Fixati privirea pe varful nasului. Nu clipiti! Ramaneti in aceasta pozitie cat mai mult timp reusiti. Apoi inchideti ochii si relaxati-va.
2. Fixati privirea, fara sa clipiti, pe zona de existenta a celui de-al "treilea ochi" - intre sprancene, deasupra nasului. Apoi inchideti ochii si relaxati-va. Se poate ca acest exercitiu sa vi se para dificil, nu trebuie sa va intimidati deoarece acest lucru se intampla numai la inceput.
3. Fara sa va intoarceti capul, concentrati-va ochii pe umarul stang. Ramaneti in aceasta pozitie atata timp cat reusiti, apoi inchideti ochii si relaxati-va.
Repetati aceasta miscare si pentru umarul drept.

Dupa ce ati terminat, acoperiti-va ochii cu palmele si odihniti-va atata timp cat doriti.

B. Echilibrarea concentratiei vizuale
Asezati-va confortabil pe o canapea/fotoliu. Palmele vor fi ridicate, ca si cum doriti sa atingeti tavanul.
Acest exercitiu poate fi practicat si la servicu daca scaunul de la birou este suficient de confortabil!

Exercitiu
- Inchideti ochii.
- Respiranti profund pana in abdomen. Simtiti cum vi se mareste abdomenul cu aerul inspirat.
- Continuati aceste miscari timp de cateva minute si apoi deschideti ochii.
- Tintiti cu privirea un obiect. Inchideti iarasi ochii si continuati sa "vedeti" obiectul respectiv.

Acest exercitiu este eficient pentru relaxarea ochilor, dar este si o solutie pentru a va imbunatati imaginatia.

C. Meditatie pentru echilibrarea concentratiei vizuale
Asezati-va confortabil pe o canapea/fotoliu. Palmele vor fi ridicate, ca si cum doriti sa atingeti tavanul.
Acest exercitiu poate fi practicat si la servicu daca scaunul de la birou este suficient de confortabil!

Exercitiu
- Inchideti ochii, dupa care ii acoperiti cu palmele.
- Respirati profund, pana simtiti cum abdomenul de umple cu aer.
- Repetati aceasta actiune pentru cateva minute si apoi deschideti ochii.
- Priviti un obiect, dar fara a va incarca mintea cu ceea ce vedeti.

Acest tip de exercitiu va ajuta sa invatati cum sa va concentrati fara sa depundeti efort si fara sa va epuizati vizual.