Toxiinfectia care a dus la decesul unei fetite din Bihor a fost provocata de salmonela

Ancheta Directiei Sanitar Veterinare Bihor a scos la iveala ca toxiinfectia in urma careia o fetita de cinci ani a murit saptamana trecuta a fost provocata de salmonela, transmite corespondentul NewsIn.

Reprezentantii Directiei Sanitar Veterinare Bihor au facut publice rezultatele anchetei demarate, dupa ce o fetita de cinci ani, care a consumat o prajitura facuta in casa, a murit in urma unei toxiinfectii. ”Din probele de oua, dar si din cele recoltata din prajitura, au fost izolati si identificati germeni din genul Salmonela. Germenii izolati au fost expediati la Institutul de Igiena si Sanatate Publica Veterinara din Bucuresti pentru confirmare, urmand ca apoi sa fie expediati la Institutul Cantacuzino pentru tipizare”, se arata intr- un comunicat al DSV Bihor.

Inspectorii sanitar-veterinari au recoltat probe din cele trei gospodarii din care proveneau ouale folosite pentru prepararea prajiturii. ”Din probele de oua si fecale de pasare, recoltate din cele trei exploatatii din care s-au furnizat oua spre vanzare, a fost identificata prezenta germenilor din genul salmonella doar in continutul oualor provenite de la o exploatatie. Nu au fost identificate salmonele de la celelalte gospodarii, si nici din fecale de la nici o gospodarie” a precizat Mircea Gelu Budau, directorul coordonator al DSV Bihor.

Ca urmare a rezultatelor anchetei, reprezentantii DSV Bihor au dispus masuri de restrictii sanitar-veterinare in gospodaria unde au fost depistate ouale cu salmonela. ”Inspectorii sanitar-veterinari au dispus sacrificarea pentru diagnostic a pasarilor. Odata cu asanarea se vor recolta probe suplimentare din organe si carcasa pentru aprofundarea diagnosticului”, a mai declarat doctorul Mircea Gelu Budau, seful DSV Bihor.

Dupa sacrificarea pasarilor se va trece la dezinfectia intreagii gospodarii. In plus, localitatea unde afla gospodaria va fi monitorizata indeaproape pentru preintampinarea unor eventuale cazuri de acest fel.