Sindrom premenstrual - tratament cu remediile florale Bach

In ultima vreme avem la indemana din ce in ce mai multe terapii care sa ne sustina in restabilirea echilibrului interior. Una dintre cele mai eficiente este terapia cu remedii florale, descoperita de catre Dr Edward Bach - medic si bacteriolog britanic (1886 -1936). Remediile florale Bach au numeroase aplicatii, fiind complet lipsite de toxicitate. Plantele alese sunt neotravitoare, recoltate din mediul lor natural, departe de surse de poluare. Cele 38 de remedii florale Bach se constituie intr-un sistem terapeutic accesibil si ca forma de autotratament.

In perioada premenstruala femeile devin mai vulnerabile emotional, trecand prin diferite trairi negative asociate cu simptome fizice. Cele mai frecvente si cunoscute tulburari psiho-emotionale intalnite in sindromului premenstrual sunt: depresia, iritabilitatea, alimentatia excesiva, intoleranta, letargia, oboseala, lipsa controlului emotional mergand pana la isterie. Desigur ca in functie de tipul de personalitate sau situatii conjuncturale ori traumatice o femeie va suferi numai de o parte dintre acestea si la intensitati diferite.

Remediile florale Bach pot fi un ajutor valoros in echilibrarea trairilor negative din perioada premenstruala. Sistemul endocrin este o interfata, prin intermediul careia starile sufletesti se rasfrang prin somatizare asupra functionarii organismului, hormonii actionand la nivel celular asupra sistemelor enzimatice prin efecte de stimulare sau inhibare.

Nervozitate si isterie
Cherry Plum - ne ajuta sa inlaturam incordarea psihica si teama ca am putea ceda nervos. Din diferite motive, conflicte si impulsuri violente sunt retinute in interior. Femeile care au nevoie de remediu, traiesc cu disperare senzatia ca nu pot stapani forta distructiva, ca a unui vulcan in eruptie, care le face sa spuna lucruri ingrozitoare si regretabile, tipand si pronuntand jigniri, cuvinte grele, lovind sau aruncand cu obiecte. Remediul este util pentru a calma nervozitatea si isteria, impulsivitatea si tensiunea interioara.

Depresie
Mustard
- unele femei descriu ca sufera de o depresie profunda de cele mai multe ori cu cateva zile inainte de ciclu. Nu este vorba de o depresie reactionala; ci de o depresie avand o cauza ce nu poate fi identificata in exterior, ea fiind legata de modificari ale secretiei endocrine. Depresia apare si dispare brusc, este intensa, apasatoare. Acelasi tip de depresie apare uneori in perioada postnatala precum si la menopauza.

Iritabilitate si intoleranta
Impatiens - iritabilitate, lipsa de rabdare. Remediul se recomanda acelor femei care nu suporta sa astepte, sa piarda timpul si se enerveaza daca lucrurile sa nu decurg rapid.
Beech - daca inainte de menstruatie persoana are tendinta de a-i critica mai accentuat pe cei din jur, de a le observa mai degraba defectele decat calitatile, atunci remediul este util pentru a reconsidera totul cu mai multa indulgenta.

Oboseala
Scleranthus - se recomanda acelor femei care trec cu usurinta de la un sentiment la altul, ca o balanta ale carei talere nu ajung niciodata la echilibru. Acum te adora si peste cateva momente nu te mai suporta, acum rad si imediat plang si invers, bineinteles. Au stari fluctuante: veselie, manie, tristete, nehotarare. Pana si energia lor interioara variaza alternand momente de activitate intensa cu apatie, de entuziasm cu dezinteres.
Hornbeam - oboseala nejustificata inainte de ciclu, letargie. Remediul ajuta la recastigarea vitalitatii.

Dr Bach spunea ca: “actiunea acestor remedii este de a ne creste vibratiile si de a ne deschide pentru a receptiona Sinele Divin; astfel natura noastra interioara se umple cu acele virtuti de care avem nevoie spre a elimina defectele care ne dauneaza. Remediile sunt capabile sa ne inalte si sa ne aduca mai aproape de spiritul nostru, asemenea muzicii de calitate sau a oricarui lucru maret care ne inspira; si totodata sa ne aduca pacea interioara si sa ne vindece suferintele”.

Autor: Claudia Cabat, psiholog
Bach Trainer si Practitioner