Sindromul ovarelor polichistice: cauze, diagnostic si tratament

Ce inseamna sindromul ovarelor polichistice (SOPC)?

Sindromul ovarelor polichistice este o forma de disfunctie ovariana care are efecte negative hormonale si metabolice asupra intregului organism.

In primul rand denumirea acestui sindrom atrage dupa sine multe confuzii. Prezenta chisturilor ovariene nu este obligatorie pentru diagnostic iar pe de alta parte se stie ca peste 20% din femei pot avea aspect ecografic de ovare polichistice fara sa asocieze vreo disfunctie ovariana. Procentul de femei de varsta fertila afectate de SOPC este mai mic, de aprox. 5-7%.

Ca orice sindrom, aceasta afectiune trebuie inteleasa ca o asociere intre mai multe semne (sunt suficiente 2 din urmatoarele 3):
1. Menstruatii neregulate sau intarziate sistematic (oligomenoree) pana la intrerupere (amenoree), avand ca substrat, ca si infertilitatea, lipsa ovulatiei (anovulatie);
2. Dezechilibru hormonal ovarian cu productie in exces de hormoni de tip masculin. Acesta este fie identificabil fie la examenul medical (hiperandrogenism: pilozitate faciala si tronculara de tip masculin = hirsutism, cosuri = acnee, ten gras = seboree, caderea parului pana la chelie = alopecie), fie prin analize hormonale care sa arate un exces de testosteron (hiperandrogenemie);
3.Numeroase microchisturi (peste 12 chisturi sub 1 cm) sau ovare marite depistabile ecografic in prima saptamana de la debutul menstruatiei; aceste chisturi sunt nedureroase si reprezinta foliculi ovarieni care nu s-au dezvoltat suficient pentru a produce ovulatie.

Peste 75% din femeile cu pilozitate mai accentuata si 80-90% din femeile cu intarzieri ale ciclului menstrual au acest sindrom. Nu de putine ori insa se trece prea usor peste restul de 10-25%, procent ce cuprinde variate cauze care nu tin de ovare (hiperplazie adrenala congenitala, hiperprolactinemie, acromegalie, sindrom Cushing, disfunctii tiroidiene, tumori secretante de hormoni androgeni, etc) dar se pot manifesta clinic si ecografic la fel ca si SOPC. Din acest motiv este importanta evaluarea endocrinologica completa inaintea deciziei de tratament.

Peste 60% din femeile cu SOPC sunt supraponderale sau obeze, relatia intre SOPC si obezitate fiind bilaterala (favorizare reciproca); femeile obeze cu SOPC au de obicei un sindrom mai agresiv, cu impact mai mare metabolic si asupra fertilitatii. Un alt element important si prea des ignorat este ca SOPC nu reprezinta doar un dezechilibru hormonal ovarian, ci un dezechilibru metabolic general al organismului, cu predispozitie la diabet zaharat, cresteri ale grasimilor in sange (dislipidemii) si rasunet cardio-vascular.

Care este cauza acestui sindrom?

Cauza exacta nu este cunoscuta in prezent, desi sindromul a fost descris prima data in 1935 (Stein-Levanthal). Se considera ca exista o predispozitie genetica, insa similar altor afectiuni complexe (de exemplu diabetul zaharat), nu este o singura gena implicata si responsabila. Femeile cu SOPC pot avea rude apropiate cu acelasi diagnostic si trebuie sa stie ca pot transmite afectiunea la copii.

Cum se pune diagnosticul de SOPC?

Tabloul complet include menstruatii neregulate si frecvent intarziate cu saptamani-luni inca de la pubertate, infertilitate, aparitia de fire de par negre (nu puf) in zone caracteristice pentru pilozitatea de tip masculin (buza superioara/mustata, barbie, intre sani, deasupra si dedesuptul ombilicului, pe spate, coapse si brate), cosuri, ten gras, caderea parului capilar, crestere ponderala.

Asa cum s-a precizat, dupa excluderea altor cauze, sunt suficiente 2 criterii din cele 3, cu alte cuvinte exista femei cu SOPC fara aspect ecografic de ovare micropolichistice si exista femei cu SOPC si pilozitate accentuata dar fara cicluri menstruale neregulate. Pacientele se prezinta in functie de predominanta unui simptom la ginecolog, dermatolog, nutritionist si variabil la endocrinolog, de multe ori sarindu-se peste etapa dozarilor hormonale si a evaluarii metabolice, ce-si pierd relevanta dupa ce se initiaza terapia cu contraceptive orale (pilule).

Pe langa discutia cu medicul si consultul clinic, sunt necesare analize de sange (uzuale, metabolice si hormonale) si ecografie utero-ovariana (recomandabil cu sonda endovaginala), investigatii efectuate de preferinta intre zilele 3-5 de la momentul debutului menstruatiei.

Care sunt implicatiile SOPC netratat?

Dezechilibrul hormonal are implicatii negative asupra fertilitatii si capacitatii de a duce o sarcina la termen fara incidente. Femeile cu SOPC netratat au risc de 4 ori mai mare pentru cancer endometrial (uterin).

Scaderea sensibilitatii tesuturilor la actiunea insulinei (insulino-rezistenta) suprasolicita pancreasul, care este nevoit sa secrete mai multa insulina si predispune la diabet zaharat (risc de 5-10 ori mai mare); perturbarile in nivelurile de grasimi din sange cresc riscul depunerilor in organe (pancreas, ficat=steatoza) dar si in vase, putand duce mai tarziu la infarct, hipertensiune arteriala si accident vascular cerebral.

Obezitatea si rezistenta la actiunea insulinei pot duce la asa zisul sindrom de apnee in somn – pauze lungi de respiratie si respiratie dificila cu sforait in timpul somnului, cu scaderea oxigenarii cerebrale, oboseala si somnolenta diurna. Defectele cosmetice (pilozitate accentuata, acnee, obezitate) au si repecursiuni importante din punct de vedere psihologic, aspect de multe ori neglijat.

Cum se trateaza SOPC?

SOPC este o afectiune care nu se vindeca, insa se pot preintampina si trata majoritatea simptomelor aferente. Tratamentul este de lunga durata, intreruperea acestuia ducand la reaparitia simptomelor. Pe langa medicatia folosita, sunt la fel de importante modificarile aduse stilului de viata. De exemplu, scaderea in greutate a femeilor supraponderale sau obeze poate fi suficienta pentru reluarea ovulatiilor si ameliorarea dezechilibrului hormonal si metabolic. Frecvent este necesara implicarea unei echipe de specialisti in controlul simptomelor SOPC – endocrinolog, ginecolog-obstetrician cu experienta in tehnici de fertilizare, dermatolog, cosmetician, nutritionist, fiziokinetoterapeut.

Pentru femeile fara contraindicatii si care nu-si doresc o sarcina in viitorul apropiat, tratamentul se initiaza cu o pilula estro-progestativa, aleasa in functie de amplitudinea fenomenelor asociate. De exemplu pentru exces de hormoni de tip masculin se prefera combinatiile estro-progestative care contin ciproterona sau drospirenona. Daca pilozitatea nu se reduce satisfacator dupa 4-6 luni de tratament hormonal si cosmetic (creme, electroliza, LASER), se pot asocia alte substante care afecteaza raspunsul firului de par la androgeni. La femeile obeze sau cu perturbari ale metabolismului glucidic, se foloseste frecvent metformina care are de multe ori efecte benefice si asupra ovulatiei.

NU se mai utilizeaza interventii chirurgicale ovariene de tipul rezectiei, cu atat mai putin la femei care inca nu au copii dar isi doresc in viitor. Uneori se pot indica interventii laparoscopice speciale (drilling). Pentru femeile care isi doresc un copil dar sufera de anovulatie cronica, exista variate protocoale de stimulare ovariana si fertilizare. Femeile cu SOPC pot ramane insarcinate si duce o sarcina pana la capat!