Hepatita cronica cu virus B - cum se pune diagnosticul?

Generalitati si alte informatii

De multe ori, cercetarea existentei unei hepatite cronice cu virus B porneste de la descoperirea intamplatoare a cresterii transaminazelor; la un om fara simptome.

Alteori (mult mai rar) in hepatita cronica cu virus B se intalnesc unele simptome:

- astenie (oboseala) nejustificata;
- scaderea capacitatii de munca;
- aparitie de vanatai pe piele;
- curgeri de sange din nas (epistaxis);
- simptome datorate afectarii imunologice a altor organe in cadrul hepatitei cronice;
- daca se asociaza si poliarterita nodoasa, pacientul are oboseala musculara, dureri musculare, ulcere ale pielii, proteine in urina si uneori insuficienta renala, hipertensiune arteriala;
- daca se asociaza glomerulonefrita, pot sa apara edeme si modificari de analize in urina (hematii, proteine, cilindri).

Cele mai frecvente cauze de crestere a transaminazelor fiind virusurile hepatitice, alcoolul si ficatul gras, se recomanda pacientului cu transaminaze crescute sa faca analize pentru descoperirea existentei unor virusuri hepatitice, in mod curent virusurile B, C si D.

Analize prin care se pune diagnosticul de hepatita cronica cu virus B

Analizele prin care se pune diagnosticul de hepatita cronica cu virus B sunt:

- Cresterea transaminazelor care poate fi de 2-9 ori fata de normal, timp de cel putin 6 luni

- Prezenta unor markeri care arata existenta virusului B (Markeri virali)

 1. Ag HBs este o substanta (antigen) de la suprafata virusului B al hepatitei, care apare la 4 saptamani de la contactul cu virusul B, iar in hepatita cronica persista mai mult de 6 luni; daca pacientul se vindeca acest antigen dispare de obicei, dar uneori persista in organism chiar dupa vindecare, situatie numita de “purtator sanatos (inactiv) de virus B hepatitic”.
 1. Ac HBs sunt anticorpii impotriva proteinei s a virusului, care apar atunci cand se elimina virusul din corp, dar si in cazul vaccinarii; deci prezenta lor in organism, NU inseamna ca ai virusul, ci ca ai anticorpi impotriva virusului, obtinuti prin vindecarea unei hepatite sau in urma vaccinarii impotriva virusului B; cine are acesti anticorpi este imun la virusul hepatitei B.
 1. Ag HBc este o substanta care se gaseste in interiorul virusului, iar prezenta sa arata ca virusul este prezent in interiorul organismului uman, in sange si ficat
 1. Anti-HBc sunt anticorpii impotriva proteinei C, prezenta lor nu inseamna vindecarea hepatitei, decat daca se asociaza si cu prezenta AcHBs. Sunt doua tipuri de anticorpi anti HBC
 1. + Anti HBc IgM, care arata un contact recent cu virusul hepatitei B (infectie acuta) de cel mult 6 luni
 1. + Anti HBc IgG, care arata o infectie veche (cronica) cu virusul hepatitei B si, fata de cel anterior, persista toata viata (nu numai 6 luni)
 1. Ag HBe este o proteina a virusului hepatitei B, care se gaseste in sange doar daca este prezent si virusul, si de obicei dispare la vindecarea bolii; prezenta sa in sange, inseamna ca persoana poate transmite virusul B pe carle sexuala sau prin sange (este infectiva); exista si variante de virus hepatitic B fara acest antigen (mutanti), destul de frecvente si in Romania, mai ales daca ai facut tratament cu lamivudina.
 1. Anti HBe sunt anticorpii impotriva proteinei e a virusului B; aparitia lor intr-o hepatita acuta inseamna vindecarea bolii si persista o perioada indelungata in sange, iar aparitia lor intr-o hepatita cronica poate inseamna vindecarea sau ca virusul este inactiv (nu se inmulteste)
 1. AND-VHB este acidul nucleic al virusului B, este cel mai specific marker al existentei virusului hepatitic B, detectia sa in sange insemnand prezenta virusului; in functie de concentratia sa, se poate spune ca persoana are:
  - Hepatita cronica cu virus B, daca concentratia >2.000ui/ml
  - Purtator inactiv de virus B, daca concentratia<2.000ui/ml
  - Hepatita B oculta, daca concentratia este <200ui/ml

  In tabelul de mai jos este sintetizata asocierea markerilor virali descrisi anterior:

  Marker Viral Hepatita
  acuta B
  Vindecarea

  Hepatita
  cronica B

  Purtator inactiv
  de virus B
  Hepatita B
  oculta
  AgHBs + - + + -
  Anti-HBs - + - - -/+
  Anti-HBc + + + + -/+
  AgHBe + - +/- - -/+
  Anti-HBe - + - + -/+
  DNA VHB
  + - >2000 Ul/ml <2000 Ul/ml <200 Ul/ml

- Punctia biopsie hepatica, care poate sa arata modificari de la minime, pana la ciroza hepatica

Concluzie:

Diagnosticul de hepatita cronica cu virus B se pune pe baza urmatoarelor elemente:

1. Transaminaze crescute timp de cel putin 6 luni (dar sunt si situatii cu transaminaze normale)

2. Prezenta AgHBs

3. DNA VHB>2000ui/ml

4. Punctia biopsie hepatica.

Intrebari de la pacienti

Intrebari de la pacienti privind markerii hepatitei B:

1. Care sunt markerii prin care se evalueaza prezenta virusului B in organism?

Exista trei markeri virali utiilizati in diagnosticul hepatite cu virus B
- AgHBs
- Anti-HBs
- Anti - HBc

2. Ce inseamna daca ai Ag HBs?

Inseamna ca esti infectat cu virusul hepatitei B, in una din cele patru variante:
- Hepatita acuta;
- Hepatita cronica;
- Purtator “sanatos” (inactiv) de virus hepatitic B;
- Hepatita B oculta.

Acest lucru mai inseamna ca poti transmite virusul hepatitei B prin sange sau pe cale sexuala, si ar fi bina ca partenerul sexual sa se testeze pentru virusul B si, daca nu il are, sa se vaccineze.

3. Ce este Ac HBs?
Daca ai acest anticorp, insemna ca ai avut o hepatita cu virus B care s-a vindecat, sau ai fost vaccinat impotriva virusului B si vaccinul “a prins”. Mai inseamna ca nu poti lua si nu poti transmite virusul B hepatitic pe cale sexuala sau prin sange.

4. Ce este Ac HBc ?
Este un anticorp impotriva unei proteine a virusului hepatitei B. Prezenta sa inseamna ca ai avut sau ai o infectie cu virus hepatitic B.
Daca ai Ac HBC si Ac HBs, inseamna ca esti imun la virusul hepatitei B (imunitate obtinuta pentru ca te-ai vaccinat sau ai avut o hepatita cu virus B care s-a vindecat).
Daca ai acest anticorp dar si AgHBs, inseamna ca ai in organism virusul hepatitei B.

5. Daca am AgHBs, inseamna ca am hepatita cronica cu virus B ?
Dupa cum scrie mai sus, pentru diagnosticul de hepatita cronica cu virus B este necesara determinarea viremiei (DNA VHB) si biopsia hepatica.
Deci, dvs, aveti virusul B, dar nu se stie daca se inmulteste (acest lucru il stabileste viremia), si nu se stie daca virusul a imbolnavit ficatul (acest lucru il stabileste biopsia ficatului).