Afectiunile sistemului imunitar

Ce este sistemul imunitar

Sistemul imunitar este mecanismul de aparare al organismului impotriva bolilor si a infectiilor. In mod natural, o disfunctie a sistemului imunitar se afla la baza unei liste lungi de afectiuni ale sistemului imun.

Sistemul imunitar este cel mai puternic si mai eficient mecanism de auto-aparare impotriva unei mari varietati de paraziti. In momentul in care sistemul imun intalneste unul se activeaza si il distruge in intregime. Exista o serie de bacterii periculoase, virusuri si organisme straine care au un potential mare de a declansa infectii letale la om.

Sistemul imun produce anticorpi speciali pentru fiecare dintre aceste microorganisme. Astfel, daca nu ar exista sistemul imunitar, oamenii ar fi victime sigure ale diverselor infectii. Totusi, o disfunctie a sistemului imunitar in exces poate duce la aparitia unor afectiuni.

Afectiunile sistemului imunitar

Afectiunile sistemului imunitar se caracterizeaza in functie de activitatea acestui sistem. Un sistemul imunitar cu activitate in exces poate avea acelasi potential de a determina diferite afectiuni ca si un sistem imunitar deficitar. Mai jos este prezentata o lista de afectiuni ale sistemului imunitar, in functie de activitatea acestuia.

Afectiunile sistemului imunitar - sistem imun cu activitate scazuta:

- deficientele sistemului imun;
- SCID (imunodeficienta severa combinata);
- SIDA.

Afectiunile sistemului imunitar - sistemul imun cu activitate exagerata:

- Alergiile (alimentare, medicamentoase, la intepaturile de insecte, la anumite substante);
- Anafilaxia;
- Astmul;
- Afectiunile autoimune.

Alte afectiuni ale sistemului imunitar:

- sindomul Chediack-Higashi;
- imunodeficienta comuna variabila;
- febra la fan;
- eruptiile cutanate;
- infectia cu HTLV;
- sindromul de hiperglobulinemie IgE;
- sindromul de hiperglobulinemie IgM;
- imunodeficienta primara;
- deficienta selectiva de IgA;
- alergiile cutanate;
- agamaglobulinemia legata de X.

Deficientele sistemului imunitar

Acesta este cel mai mare grup de afectiuni ale sistemului imunitar si cuprinde o varietate de boli care suprima activitatea sistemului imun. Deseori, cauza deficientei imune este o afectiune cronica nedescoperita. Simptomele afectiunilor sistemului imunitar pentru deficienta imuna sunt aceleasi cu cele ale bolii care le determina.

SCID
SCID este o afectiune imunitara ereditara. Cauzele SCID-ului sunt o serie de anomalii genetice, aflate in mod special pe cromozomul X. Mai multe tipuri de infectii recurente sunt frecvente la pacientii cu SCID.

In plus, ei au predispozitie pentru meningita, pneumonie, rujeola, varicela, candida orala, afectiuni virale respiratorii, boli sanguine. Afectiunile sistemului imunitar la copiii cu SCID devin evidente in jurul varstei de 3 luni.

SIDA
Este o deficienta severa a sistemului imunitar si o cauza importanta de deces in toata lumea. SIDA apare in stadiul tardiv al infectiei cu HIV si determina colapsul complet al sistemului imunitar.

SIDA este considerata o afectiune amenintatoare de viata cu transmitere sexuala, dar care poate fi trasmisa si pe alte cai de transfer sanguin.

Sansele de supravietuire ale pacientilor cu SIDA sunt neglijabile, daca boala este diagnosticata intr-un stadiu avansat. Afectiunile simptom ale deficitului imun in cazul SIDA merg de la raceala comuna pana la afectiuni severe cum sunt pneumonia si cancerul.

Alergiile
Alergiile pot fi definite ca o exagerare a raspunsului imun la o substanta in mod normal inofensiva. Exista o multitudine de alergii cum sunt cele la polen, spori de mucegai, latex si anumite alimente ca arahidele sau medicamente cum este penicilina.

Deseori, exista mai mult de un alergen responsabil pentru inducerea reactiilor alergice la o persoana. Desi simptomele alergiilor sunt in general usoare, interventia medicala este recomandata pentru descoperirea cauzei ascunse.

Anafilaxia
Anafilaxia este o forma de alergie extrema. In aceste conditii, alergenul actioneaza ca un declansator si determina o serie de reactii fizice la pacient. Anafilaxia poate fi o urgenta medicala, daca nu este diagnosticata si tratata la timp.

Astmul
Astmul, o afectiune pulmonara cronica, se datoreaza unei inflamatii a cailor aeriene pulmonare. Alergenii, iritantii sau orice stimulanti cum ar fi activitatea fizica pot declansa inflamatia si induce o serie de simptome severe la pacient. Simptomele astmului includ wheezing (respiratie suieratoare), tuse, dispnee, constrictie toracica.

Afectiunile autoimune
Afectiunile autoimune reprezinta un grup de afectiuni ale sistemului imun in care celulele sistemului imun intepreteaza gresit semnalele si declanseaza un atac asupra propriilor celule. Afectiunile autoimune pot determina imbolnaviri serioase la pacient. Lista acestora este foarte lunga.

Sindromul Chediack-Higashi
Acest sindrom este o afectiune rara, cu transmitere autozonal recesiva determinata de o mutatie a genei LYST. Acest sindrom afecteaza toate organele majore si le altereaza functionarea.

Distruge celulele sistemului imun si il fac ineficient impotriva microorganismelor si a altor invadatori. Astfel, pacientul sufera de infectii recurente. Trasplantul de maduva osoasa este cel mai eficient si de succes tratament pentru pacientii cu sindrom Chediack-Higashi sever. Alternativ, vitaminele pentru intarirea sistemului imun pot fi luate, pentru cazurile mai putin severe.

Imunodeficienta comuna variabila
Acest sindrom apare datorita unui numar redus de anticorpi in organism. Aceasta afectiune apare aproape intotdeauna la persoanele adulte. Desi afectiunea poate fi prezenta de la nastere, simptomele nu apar pana cand persoana nu devine adulta.

Simptomele includ infectii bacteriene ale urechii, sinusurilor, bronhiilor si plamanilor. De asemeni, deseori pot apare tumefieri dureroase ale articulatiilor, gleznei, cotului si pumnului. Unii pacienti pot raporta de asemeni, si marirea de volum a nodulilor limfatici si splinei.

Febra la fan
Febra la fan este similara cu alergiile la substante purtate de aer ca polenul, sporii de mucegai sau chiar scoamele animalelor. Simptomele includ secretii nazale abundente, lacrimare oculara, stranut. Febra la fan se mai numeste si rinita alergica si afecteaza foarte multi oameni.

Urticaria
Urticaria este raspunsul pielii la un alergen. In acest caz alergenul este reprezentat de alimente sau unele plante. Eruptia aparuta la suprafata pielii este o reactie la acest alergen. Deseori acestea sunt pruriginoase, de forma rotunda sau aplatizate. In afara de eruptia cutanata pruriginoasa, alte simptome includ tumefierea buzelor, limbii si fetei.

HTLV
Virusurile limfotrofice umane, HTLV-I si HTLV-II afecteaza serios sistemul imun uman. Au o incidenta mare la persoanele care folosesc droguri si la cele cu multiplii parteneri sexuali. Pacientii cu ulcere genitale si istoric de sifilis sunt de asemeni predispusi la infectia cu HTLV. Modul de transmitere al HTLV este prin contact sexual, trasfuzii de sange si in timpul sarcinii.

Sindromul de hiperglobulinemie IgE
Sindomul hiperimunoglobulinemiei IgE este un grup ce cuprinde mai multe afectiuni imune. Afectiunea se caracterizeaza prin infectii stafilococice recurente si eruptii cutanate, similare eczemei.

Este o afectiune genetica, iar transmiterea poate fi dominanta sau recesiva. Persoanele cu hiper-IgE dominant nu sunt capabile sa piarda dantura de lapte si astfel au doua randuri de dinti.

Sindromul hiper IgM
Sindromul acesta este o imunodeficienta rara. In cazul ei, sistemul imunitar esueaza in producerea a doua tipuri de anticorpi, IgA si IgG. Cauza acestei afectiuni este o gena deficienta in celulele T. Din cauza acestui defect, celulele B nu primesc semnalul de producere a anticorpilor IgA si IgG si astfel, continua sa produca doar anticorpi IgM.

Imunodeficienta primara
Acestea sunt un grup de afectiuni ale sistemului imunitar datorat unor anomalii genetice; in aceste cazuri, pacientii se nasc cu un sistem imunitar deficient. Simptomele si efectele sunt aceleasi ca si in cazul SIDA, dar spre deosebire de SIDA cauza nu este dobandita.

Deficienta selectiva de IgA
Aceasta este un tip special de imunodeficienta in care sistemul imun esueaza sa genereze anticorpi de tip IgA. Acesti anticorpi protejeaza organismul impotriva infectiilor membranelor mucoase de la nivelul gurii si din tractul digestiv. Evident, in lipsa lor, organismul este expus la anumite tipuri de infectii ale mucoaselor.

Alergiile cutanate
Acestea sunt similare cu orice alte alergii, doar ca raspunsul imunologic se exprima prin piele. Alergiile cutanate sunt un raspuns exagerat al sistemului imunitar la anumite substante daunatoare. Alergiile cutanate se caracterizeaza prin aparitia unor eruptii rosii si pruriginoase.

Agamaglobulinemia legata de X
Aceasta este o afectiune genetica in care abilitatea organismului de a lupta impotriva infectiilor este afectata. Sistemul imunitar nu produce suficienti anticorpi pentru a lupta impotriva infectiilor. Astfel apar o multitudine de infectii.

Afectiunile sistemului imunitar descrise mai sus reprezinta doar cele mai importante afectiuni. In afara de cele mentionate mai sus, exista mai multe imunodeficiente genetice sau dobandite care afecteaza milioane de oameni in toata lumea. Intrucat sistemul imunitar protejeaza organismul uman de diferite infectii si boli, sunt necesare eforturi pentru intarirea lui.