Tuberculoza: despre mituri si adevar

Generalitati

Tuberculoza este o boala infectioasa provocata de bacteria Mycobacterium tuberculosis, numita si bacilul Koch, care se dezvolta lent in mediile bogate in sange si oxigen. Adesea infectia este localizata la nivelul plamanilor - TBC pulmonar -, dar se poate raspandi si in alte parti ale organismului - TBC extrapulmonar.

Forma cea mai frecventa de tuberculoza ataca plamanii (tuberculoza pulmonara), iar bacteriile distrug tesuturile si creeaza cavitati. In tuberculoza extrapulmonara, bacteriile ataca alte regiuni ale corpului – oase, rinichii, ganglionii limfatici, meningele si sistemul nervos central.

Exista si tuberculoza diseminata care presupune raspandirea bacteriilor prin sistemul sangvin si ataca intreg organismul.

Tuberculoza se afla in stare latenta sau activa. TBC latent presupune existenta bacteriei cauzatoare de TBC in organism, dar nu este transmis altor persoane, pana in momentul in care boala devine activa. TBC activ inseamna ca infectia este prezenta in organism si daca plamanii sunt afectati, infectia poate fi raspandita si altor persoane.
Simptomele tuberculozei pulmonare includ:

- tusea persistenta;
- expectoratii sanguinolente;
- durerea de piept;
- tahicardie;
- gat marit de volum (afectarea ganglionilor limfatici din aceasta regiune).

Tuberculoza se transmite pe calea aerului. Cand o persoana bolnava tuseste sau stranuta, microbii se raspandesc in aer. Contaminarea se produce cand inspiram microbii prezenti in aer. In unele cazuri, boala poate fi transmisa de vite, de exemplu consumand laptele nepasteurizat de la un animal infectat.

Boala mult mai rara, tuberculoza cu Mycobacterium africanum, este prezenta mai ales pe continentul african, se transmite intr-un mod comparabil celui prin care se transmite tuberculoza clasica si determina simptome similare.

Tratamentul tuberculozei este de lunga durata, insa adesea acesta este finalizat cu succes. Durata medie a tratamentului este de 6-9 luni.

La nivel mondial, aproximativ o treime din populatie este expusa bacteriei cauzatoare de tuberculoza, dar majoritatea oamenilor nu dezvolta simptome. Cu toate ca este o afectiune cunoscuta pe scara larga, exista nenumarate mituri care s-au format in jurul acesteia.

Mit si Adevar

Mit: Tuberculoza este o afectiune ereditara.
Adevar: Tuberculoza NU este o afectiune ereditara. Aceasta se transmite prin stranut, tuse si prin orice alta modalitate care conduce la inhalarea germenilor de la persoane infectate. Atunci cand o persoana infectata tuseste sau stranuta, bacteriile ajung in aer, sunt inhalate, apoi se stabilizeaza in tractul respirator cauzand infectia.

Cu toate ca exista situatii in care mai multi membri ai unei familii contacteaza boala, genetica nu joaca niciun rol in transmiterea infectiei.

Mit: Tusea convulsiva conduce automat la dezvoltarea infectiei cu Mycobacterium tuberculosis.
Adevar: Tuberculoza NU este o afectiune usor de dobandit. Pentru a contacta aceasta boala, individul trebuie sa fie in contact cu persoana infectata pentru o lunga perioada de timp, de la cateva ore pana la cateva zile.

In cazul in care suspectati ca ati contactat bacteria sau manifestati simptomele aferente afectiunii este indicat sa va prezentati la medic pentru a va prescrie un tratament de specialitate. Netratata la timp, tuberculoza este fatala!

Mit: Tuberculoza declanseaza aparitia cancerului pulmonar.
Adevar: Afectiunile pulmonare, precum tuberculoza sau BPOC cresc riscul aparitiei cancerului pulmonar deoarece lezeaza tesuturile pulmonare. Exista si alti factori care cauzeaza aparitia acestui tip de cancer, printre acestia se regasesc:
- Fumatul - cresterea riscului este direct proportionala cu numarul de tigari fumate zilnic, perioada de cand exercitati aceasta actiune si varsta la care o persoana a inceput sa fumeze. Acelasi risc este prezent si in cazul in care o persoana foloseste pipa sau trabucul;
- Fumatorii pasivi sunt acele persoane care inhaleaza accidental fumul de tigara de la fumatorii din jur. Si acestia prezinta un risc crescut de a dezvolta cancer pulmonar;
- Poluarea;
- Expunerea la radon sau alte materiale chimice;
- Inhalarea pulberilor de azbest (conduce la aparitia afectiunii numita azbestoza).

Mit: Infectia cu bacilul Koch presupune aparitia obligatorie a tuberculozei.
Adevar: Exista doua tipuri de tuberculoza: tuberculoza latenta si tuberculoza activa. Tuberculoza latenta presupune ca un individ a contactat bacteria Mycobacterium tuberculosis, dar afectiunea nu este contagioasa deoarece germenii se afla in stare latenta/inactiva.

De asemenea, acest pacient nu prezinta semnele si simptomele specifice afectiunii. Tuberculoza activa inseamna ca infectia este prezenta in organism si daca plamanii sunt afectati, infectia poate fi raspandita si altor persoane.

Pacientii care prezinta tuberculoza latenta risca sa dezvolte forma activa in conditiile in care:
- au o afectiune/infectie care slabeste sistemul imun (infectia cu HIV, cancer, diabet);
- nu au acces la ingrijiri medicale de specialitate;
- urmeaza un tratament indelungat cu corticosteroizi;
- prezinta un sistem imun slabit cum sunt varstnicii, nou-nascutii, femeile care tocmai au nascut, persoanele care au suferit un transplant de organ;
- deja sufera de o boala pulmonara cronica .

Mit: Daca simptomele tuberculozei nu se manifesta inseamna ca persoana respectiva nu sufera de tuberculoza.
Adevar: Simptomele tuberculozei sunt comune mai multor afectiuni. Din aceasta cauza consultul medical este esential pentru stabilirea diagnosticului. Semnele si simptomele tuberculozei: tuse, senzatie de oboseala, pierdere in greutate, lipsa poftei de mancare, febra, tuse cu sputa sanguinolenta, transpiratii nocturne.

Mit: Tuberculoza este o afectiune specifica regiunilor slab dezvoltate socio-economic.
Adevar: Tuberculoza este o afectiune ce poate aparea in randul tuturor persoanelor. Intr-adevar, persoanele care traiesc in regiuni slab dezvoltate socio-economic sunt predispuse infectiei cu aceasta bacterie. Astfel, numai prin cunoasterea factorilor de risc ai tuberculozei riscul aparitiei infectiei si bolii sunt reduse!

Factori de risc specifici tuberculozei: supraaglomerarea, lipsa ventilatiei, accesul limitat la asistenta medicala si malnutritia.

Mit: Numai pacientii cu tuberculoza activa au nevoie de un tratament cu antibiotice.
Adevar: Daca testele efectuate pentru diagnosticarea tuberculozei nu indica prezenta afectiunii, medicul curant poate prescrie o schema de tratament bazata pe antibiotice pentru o perioada de 6-12 luni. Aceasta schema de tratament impiedica declansarea TBC in cazul persoanelor infectate cu bacteria Mycobacterium. Medicamentele prescrise pot include: isoniazida (INH), rifampicina (RM) sau vitamina B6,

Mit: Tuberculoza este cauzata de fumatul in exces.
Adevar: Fumatorii sunt predispusi dezvoltarii acestei afectiuni pulmonare. Fumatul este un factor de risc pentru tuberculoza, bacteria Mycobacterium determina aparitia afectiunii.

Mit: Rezultatul pozitiv al testului PPD (test cutanat) presupune existenta afectiunii.
Adevar: Acest test indica faptul ca pacientul a fost expus bacteriei, indica prezenta infectiei, dar nu si a bolii. Pentru a face ordine pe aceasta ramura, precizam ca unei persoane i se stabileste diagnosticul de tuberculoza atunci cand:
- testul cutanat este pozitiv;
- se manifesta principalele simptome ale afectiunii;
- infectia este contagioasa.

Mit: Infectia cu tuberculoza intotdeauna este urmata de boala.
Adevar: Din totalul pe pacienti infectati cu bacilul Koch, numai 10% vor suferi de afectiunea in sine.

Tuberculoza: problema de sanatate publica in Romania

In data de 24 martie 2010, cu ocazia Zilei Mondiale impotriva Tuberculozei, Romania marcheaza 7 ani de scadere continua a incidentei acestei boli. Conform datelor comunicate de coordonatorul tehnic al Programului National de Control al Tuberculozei (PNCT), la Unitatea Centrala de Coordonare din cadrul Institutului de Pneumologie "Marius Nasta" au fost inregistrate in anul 2009 un numar de 21 457 de cazuri noi si recidive de tuberculoza, cu 1 222 mai putine decat in anul precedent. Scaderea a fost mai pronuntata la cazurile noi (de la 18 717 in 2008, la 17 866 in 2009), fata de recidive unde scaderea este mult mai putin spectaculoasa, dar constanta (3 591 cazuri in 2009, fata de 3 962 in 2008).

Cele mai importante realizari ale PNCT sunt mentinerea ratei de depistare a cazurilor de tuberculoza de peste 70% inca din anul 1995 si a ratei de succes terapeutic de peste 80% din anul 2003, premize care au condus la scaderea semnificativa a incidentei. Aceste rezultate aliniaza Romania cu succes la alte tari din Europa si din lume in care se inregistreaza o tendinta favorabila de reducere a endemiei acestei boli.

Tuberculoza reprezinta una dintre problemele de sanatate publica carora Ministerul Sanatatii, le acorda o maxima atentie. In contextul situarii Romaniei pe primul loc in Uniunea Europeana intre tarile cu cea mai mare incidenta a tuberculozei este firesc ca forurile politice sa acorde in continuare o importanta sporita acestei probleme. Pentru realizarea dezideratelor PNCT este absolut necesar sprijinul politic pentru finantarea corespunzatoare a tuturor actiunilor intreprinse.

Tuberculoza este o boala influentata in mod direct de conditiile socio-economice precare. Oricat de eficient s-ar dovedi PNCT, avem nevoie de o actiune constanta impotriva saraciei, pentru a obtine rezultatele dorite.

Romania isi propune ca pe viitor sa continue si sa intensifice activitatile de combatere a tuberculozei, aplicand strategiile recomandate de OMS la nivel international. O atentie deosebita este si va fi acordata problemei tuberculozei rezistente la medicamente – iar in acest sens sprijinul politic si sustinerea financiara sunt, de asemenea, extrem de importante.

In acest context, Dr. Elmira Ibraim, coordonatorul PNCT declara cu privire la evolutia TB in Romania: "In conditiile asigurarii unei finantari adecvate a tuturor activitatilor PNCT speram sa realizam depistarea cat mai precoce a tuturor bolnavilor de tuberculoza si tratarea lor cu succes, astfel incat sa reducem transmiterea bolii in populatie si sa evitam inmultirea cazurilor cu rezistenta la medicamente. In acest fel, putem obtine cu fiecare an scaderea treptata a poverii tuberculozei si in Romania si sa ne integram si din acest punct de vedere in standardele Uniunii Europene".