Toxiinfectia in urma careia 9 copii din Targoviste au fost internati a fost provocata de salmonela

Analizele coprobacteriologice realizate la persoanele internate de la Gradintia nr. 2 din Targoviste au indicat o toxiinfectie alimentara provocata de salmonela, trei dintre persoanele spitalizate fiind externate pana vineri, transmite corespondentul NewsIn.

Noua copii si asistenta medicala de la Gradinita nr. 2 din Targoviste au fost internati, duminica si luni, cu diagnosticul de diaree acuta, dupa ce au sarbatorit de Sfantul Gheorghe cu alimente aduse de parinti. Doi dintre copii si asistenta medicala au fost externati, toate persoanele spitalizate prezentand forme usoare si medii.

“Analizele coprobacteriologice au relevat prezenta salmonelei. Formele de boala au fost usoare si medii. Doi copii si adultul au fost externati”, a declarat, vineri, purtatorul de cuvant al Directiei de Sanatate Publica Dambovita, Marinela Popa.

Inspectorii Directiei de Control in Sanatate Publica Dambovita au constatat, in urma verificarilor, ca la gradinita s-au consumat alimente preparate in bucatarie, dar si alimente aduse de parinti de Sfantul Gheorghe: tort, sucuri si bomboane. Cazurile de boala sunt semnalate, mai ales, in doua grupe in care s-a identificat consumul acestor produse.

Potrivit Directiei de Sanatate Publica Dambovita, nu s-au pastrat probe din alimentele preparate in unitate, motiv pentru care nu se poate identifica prezenta germenilor patogeni in meniul zilei.

Inspectorii DSP au dispus interzicerea utilizarii de materii prime si alimente preparate care nu sunt insotite de documente de calitate si care nu sunt inspectate de personalul medico-sanitar din unitate, interzicerea folosirii in alimentatia copiilor a produselor care nu sunt incluse in meniul zilnic aprobat si pastrarea obligatorie a probelor de alimente, pe o perioada de 48 de ore.

Totodata, bucatareasa de serviciu, care se face vinovata de indepartarea probelor de aliment, va avea de platit o amenda contraventionala de 1.000 pana la 3.000 lei, iar directorul gradinitei va primi, la randu-i, un avertisment pentru permisiunea consumului unor alimente nepermise.