Durerea anala

Definitie

Durerea anala, cunoscuta si sub denumirea de proctalgie - durerea in interiorul sau in jurul anusului sau al rectului (regiunea perianala) – este o afectiune comuna. Desi majoritatea cazurilor de durere anala sunt benigne, durerea in sine poate fi severa datorita multitudinii de filete nervoase aflate in regiunea perianala. Multe din afectiunile care determina durere anala pot determina si sangerare rectala, care de multe ori este mai mult inspaimantatoare decat severa.

Durerea anala poate aparea inainte, in timpul sau dupa o unda de peristaltism intestinal. Poate varia de la o jena usoara pana la simptomatologie care restrictioneaza activitatile zilnice.

Durerea anala este doar rareori un indicator pentru o afectiune mai severa, cum ar fi cancerul colorectal. Cauzele durerii anale sunt de obicei usor de diagnosticat. Aceasta poate fi tratata cu antialgice eliberate fara prescriptie medicala si cu spalaturi cu apa calda.

In cazul in care durerea nu se remite in decurs de 24 pana la 48 ore, este important sa fie consultat medicul. Daca durerea este insotita de febra, este cu atat mai important sa se consulte medicul de urgenta.

Cauze

Cauzele durerii anale includ:

Consultul medical

Consult medical de urgenta

Este bine ca pacientul sa se prezinte cat mai reprede la camera de garda daca prezinta:
- sangerare rectala semnificativa sau hemoragie, in special daca este insotita de ameteli sau senzatia de lesin;

- durere anala care se agraveaza, se extinde sau este insotita de febra, frisoane sau eliminari anale;

- exista senzatia aparitiei unei mase ce creste progresiv in dimensiuni. 

Programarea unei consultatii

Este bine ca pacientul sa se programeze la o consultatie medicala daca durerea persista mai multe zile si metodele de autoingrijire nu sunt eficiente. Un hemoroid care se dezvolta rapid sau este foarte dureros poate fi trombozat. Indepartarea trombului in primele 48 de ore deseori ofera ameliorare, deci este bine ca pacientul sa se prezinte cat mai repede la medic.

Un cheag de sange prezent intr-un hemoroid trombozat, desi foarte dureros, nu poate calatori in alte parti deci nu poate determina complicatii – cum ar fi un accident vascular cerebral – asociat cu cheagurile de sange care se formeaza in alte parti ale corpului. Este bine ca medicul sa fie consultat in cazul prezentei sangerarii anale, in special la pacientii cu varsta peste 40 de ani, pentru a elimina un diagnostic rar, dar posibil, cel al cancerului anal. De asemenea, este indicat ca barbatii peste 40 de ani sau cei peste 30 de ani cu istoric familial de cancere din sfera digestiva sa inceapa screening-ul prin colonoscopie, pentru a surprinde in stadii incipiente o eventuala forma de neoplasm colonic.

Autoingrijirea

In functie de cauza durerii anale, exista anumite masuri care pot fi luate la domiciliu pentru ameliorarea durerii.

Acestea sunt:
- Consumul mai multor fructe, legume si cereale integrale, exercitiul fizic zilnic;
- Baia de sezut cu apa calda de mai multe ori pe zi pentru ameliorarea durerii date de hemoroizi, fisuri anale sau spasme ale musculaturii anale;
- Aplicarea de creme antihemoroidale eliberate fara prescriptie medicala sau creme cu cortizon pentru fisurile anale;
- Administrarea de medicamente antiinflamatorii, cum ar fi ibuprofenul.

Cu toate ca laxativele sunt medicamente utilizate frecvente, putand fi obtinute fara prescriptie medicala, nu se recomanda utilizarea acestora pe termen lung, intrucat sensibilizeaza mucoasa intestinala, actionand practic asupra simptomelor si nu a cauzelor. Astfel, orice alterare a tranzituluin intestinal, indeosebi constipatia, trebuie investigata amanuntit, pentru a decela cauza si a o trata.