Hepatita virala B - generalitati

Generalitati

Hepatita virala B (hepatita cu antigen HBs) este o boala infecto-contagioasa acuta sau cronica, produsa de virusul hepatitic B, care poate determina grave probleme de sanatate pe termen lung.

Majoritatea cazurilor de hepatita acuta cu virus B se vindeca complet, insa o parte din cazuri (intre 1-10%) evolueaza spre cronicizare. Hepatita cronica cu virus B este o infectie cu evolutie indelungata, care poate conduce la ciroza hepatica (caracterizata printr-un proces de fibroza a tesutului hepatic si insuficienta functiilor acestuia, putand conduce la deces).

Mod de transmitere

Virusul hepatitic B se transmite de la o persoana infectata prin sange si produse din sange, saliva, sperma, secretii vaginale, lichid amniotic, alte fluide corporale. Exista mai multe moduri de transmitere:

- verticale sau perinatale, de la mama infectata la copil, in timpul sarcinii sau nasterii
- contacte intime (sarut, contact sexual)
- prin contact apropiat intrafamilial cu un purtator de virus (de exemplu, prin utilizarea aceleiasi periute de dinti, aparat de ras, vesela)
- prin intermediul sangelui sau materialelor contaminate (transfuzii de sange, inoculari cu seringi, ace, instrumente medicale nesterilizate, etc.)

Purtatorii cronici reprezinta o serioasa problema de sanatate publica, fiind un rezervor de transmitere continua a virusului. Virusul hepatitic B este de aproximativ 1000 de ori mai infectios decat HIV !!! Perioada de contagioziate este de 2 saptamani inaintea debutului bolii si dureaza pana la disparitia portajului de AgHBs.

Prezenta prelungita in sange a virusului B si cea a antigenelor acestuia face ca sangele bolnavilor de hepatita B sa fie foarte infectios (timp de cateva saptamani, luni sau chiar toata viata).

Simptome

Perioada de incubatie este de 6 saptamani pana la 6 luni, fiind in medie 120 de zile.

Debutul (perioada preicterica) poate fi pseudo-gripal, cu febra, dureri de cap, dureri musculare, pierderea apetitului, astenie (oboseala) marcata dar si alte simptome inselatoare (dureri reumatice, astenie, eruptii cutanate). Dupa 3-4 zile, 50% din persoanele infectate vor prezenta semne caracteristice de hepatita: icter, urini hipercrome (inchise la culoare) si scaune decolorate. Evolutia este lunga si dificila, iar vindecarea survine lent la numai 70-80% dintre bolnavi. Ceilalti raman cu o infectie persistenta (hepatita cronica, ciroza sau pot fi purtatori cronici de virus).

Cele mai grave complicatii sunt: hepatita fulminanta, ciroza, cancerul hepatic. Riscul de hepatita cronica (prezenta cronica a virusului in sange) este cu atat mai mare cu cat infectarea s-a produs la o varsta mai mica. 90% dintre copiii infectati la nastere devin purtatori cronici. Cronicizarea apare mai ales ca urmare a formelor inaparente de boala. La 25% din purtatorii cronici apar complicatii majore in timp (ciroza, cancer hepatic primar).

Tratament

Nu exista un tratament specific contra bolii acute. Anumite medicamente pot sa stopeze evolutia bolii la purtatorii cronici de virus. Tratamentul este complex, costisitor si doar partial eficient. Convalescenta este marcata de o lunga perioada de astenie. Dupa perioada de spitalizare obligatorie este necesar un control al vindecarii cu o durata intre 6-12 luni.

Hepatita B este o problema de sanatate publica, fiind una dintre cele mai raspandite boli infectioase. Vaccinarea este singura metoda eficienta de protectie bolii.