Dieta ABS

Generalitati

Dieta ABS este un program de slabit de 6 saptamani care se caracterizeaza pe combinarea exercitiilor fizice cu regimul alimentar. Aceasta dieta urmareste cresterea masei musculare prin antrenamentele de forta si aerobic si adoptarea unei diete echilibrate intre consumul de proteine, carbohidrati si grasimi.

Dieta ABS a fost descoperita in 2004 de catre David Zinczenko, editor la Men’s Helth. Prima data dieta a aparut in revista Men’s Health dupa care Zinczenko a scris o carte pe care a intitulat-o “The Abs Diet: The Six-Week Plan to Flatten Your Stomach and Keep You Lean for Life” / “Dieta ABS: program alimentar de 6 saptamani pentru aplatizarea abdomenului”.

Trebuie mentionat ca dieta ABS asigura necesarul zilnic de vitamine, minerale si fibre pentru o viata sanatoasa, in timp ce ajuta la dezvoltarea musculaturii si la arderea grasimilor din zonele nedorite.

Program alimentar

La baza acestei diete stau 6 principii:
- servirea a 6 mese pe zi (mic-dejun, gustare, pranz, gustare, cina, gustarea);
- lichidele se consuma regulat si in cantitati mici;
- nu se consuma toate tipurile de lichide;
- caloriile nu se numara;
- o data pe saptamana, la o singura masa pot fi consumate produsele alimentare dorite;
- de preferat mancarurile sunt preparate din cele 12 alimente pe care se bazeaza programul alimentar.

Sfaturi
1. Dupa servirea fiecarei mese sau gustrari se recomanda consumul de lichide.
2. Ca si gustare se poate consuma: lapte si iaurt degresat, fructe si legume.
3. Se recomanda consumul a 8 pahare cu apa in fiecare zi, deoarece aceasta atenueaza senzatia de foame, ajuta la detoxifierea organismului si asigura necesarul de nutrienti pentru dezvoltarea musculaturii.
Nu se recomanda consumul de alcool si alte bauturi rafinate!
4. Desi numarul caloriilor consumate este direct proportional cu cresterea in greutatea, Zinczenko sustine ca prin numararea caloriilor oamenii isi pierd concentrarea si motivatia care i-a determinat sa inceapa acest program de slabit.
5. O data pe saptamana, la o singura masa putem renunta la dieta in favoarea preparatelor culinare preferate. Astfel, in momentul respectiv pot fi consumate alimente bogate in grasimi, carbohidrati etc.

6. Cele 12 alimente de baza ale dietei ABS:
- Migdale, nuci si alte fructe cu coaja lemnoasa nesarate si neafumate;
- Fasole (cu exceptia celei congelate si preparate la cuptor);
- Legumele verzi (spanac, broccoli, varza de Bruxelles si sparanghel);
- Produse lactate degresate;
- Fulgi de ovaz (neindulciti sau nearomati);
- Ouale si produse din oua;
- Carne slaba, pui, peste, carne de vita sau curcan;
- Unt;
- Ulei de masline;
- Paine din faina integrala si cereale integrale;
- Proteine din zer;
- Fructe de padure.

Alte alimente care pot fi incluse in acest program nutritional: untul de arahide, avocado, banane, orez, citrice, sucuri naturale, linte, ciuperci, pepene, mazare, ardei, cartofi dulci, rosii, ulei de arahide sau de susan, covrigei, seminte de dovleac si de floarea-soarelui, scoici si supe.

Program de exercitii fizice

In general, exercitiile fizice sunt indicate pentru mentinerea unui corp sanatos si tonifiat.
In cazul dietei ABS se recomanda:
- de 3 ori pe saptamana exercitii de forta;
- 2-3 zile vor fi practicate exercitii abdominale;
- optional, exercitiile cardiovasculare de 2-3 ori pe saptamana.

Programul de exercitii are la baza 3 principii:

- intre exercitiile pentru acceasi zona a corpului trebuie facuta o pauza de 48 ore;
- o zi pe saptamana nu se practica niciun exercitiu;
- exercitiile de incalzire sunt obligatorii, astfel, se recomanda: jogging, mersul pe bicicleta, urcatul pe franghie sau sariturile.

Antrenamentul de forta

Acest tip de exercitiu va fi practicat timp de 3 zile pe saptamana. Cu toate ca sunt antrenate toate tipurile de muschi, se pune accent pe musculature picioarelor.

Exercitii cardiovasculare

Se recomanda practicarea lor de 2-3 ori pe saptamana, intre zilele in care este indicat antrenamentul de forta. Activitatile fizice includ: ciclismul, alergatul, inotul, mersul pe jos, aerobic etc.

Potrivit studiilor, persoanele care practica exercitii de aerobic ard mai repede calorii decat cele care practica exercitii de forta. Totusi, sunt si studii pro antrenamente de forta care au demonstrat ca efectele exercitiilor aerobice se mentin intre 30-60 minute, in timp ce efectul exercitiilor de forta dureaza pana la 48 ore.

Exercitii abdominale

Acestea vor fi practicate de 2-3 ori pe saptamana inainte de inceperea antrenamentului de forta. Practicarea acestor exercitii ajuta la dezvoltarea si intarirea musculaturii abdominale.

Potrivit dietei ABS, exercitiile de baza trebuie practicate in zilele de Luni si Miercuri ale saptamanii, cand se incepe cu o scurta incalzire si apoi se lucreaza intens pentru dezvoltarea musculaturii abdomenului. In zilele de Marti si Joi, timp de 30 minute vor fi efectuate exercitii cardiovasculare. Vineri se continua exercitiile abdominale, incepute Luni si Miercuri.

Scopul si beneficiile

Scopul dietei ABS este de a ajuta oamenii, in special barbatii, sa isi modeleze abdomenul dar si mentinerea unei greutati corporale normale si abordarea unui stil de viata sanatos. Aceasta dieta imbunatateste sanatatea generala a corpului si datorita alimentatiei selecte ajuta la prevenirea cancerului, a bolilor cardiovasculare, regleaza tensiunea arteriala, scade colesterolul etc.

Aceste afectiuni apar mai ales in cazul persoanelor supraponderale sau care sufera de obezitate. De asemenea, dieta promoveaza o activitate sexuala sanatoasa si regulata deoarece cauzele frecvente care duc la aparitia disfunctiilor erectile sunt obezitatea, diabetul sau afectiunile de inima.

Beneficiile aduse sanatatii de aceasta dieta sporesc atunci cand exercitiile fizice sunt practicate regulat. Persoanele care adopta aceasta dieta pierd aproximativ 5 kg in primele 2 saptamani de dieta, iar in urmatoarele 2 saptamani cate 2-3 kg.

Riscuri si precautii

In general, dieta ABS este una sanatoasa si nu are efecte secundare grave. Trebuie mentionat, ca lista celor 12 alimente, prezentata mai sus, contine mai multe produse care au o cantitate ridicata de sodiu (fulgii de ovaz, untul etc), iar persoanele care autensiunea arteriala marita ar trebui sa evite aceste alimente.

Deoarece exercitiul este o componenta de baza a dietei, persoanele care sufera de artrita, prezinta dureri de spate sau ale genunchilor ar trebui sa consulte un specialist inainte de a incepe programul de exercitii fizice. Totodata, barbatii care sufera de disfunctii erectile ar trebuie sa consulte medicul urolog sau endoclinolog inainte de a adopta acest plan alimentar.