Dieta in functie de grupa sanguina

Generalitati

Dieta in functie de grupa sanguina a devenit cunoscuta odata cu lansarea cartii lui Peter D'Adamo, "Eat Right 4 Your Type" / "Alimentatia adecvata celor 4 grupe sanguine", care si astazi detine titlul de bestseller in lectura de specialitate. Potrivit, Dr. D'Adamo regimul alimentar in functie de grupa sanguina ajuta la pierderea in greutate, previne aparitia alergiilor, creste rezistenta la infectii si imbunatateste starea generala de sanatate.

Fiecare grupa sanguina detine un set de caracteristici, care influenteaza regimul alimentar, rezistenta la stres, predispunerea la anumite afectiuni, personalitatea etc. Dr. Peter D'Adamo sustine ca acest set de caracteristici face parte din incarcatura genetica mostenita si este stabilita de lectine. Lectinele sunt proteine care se gasesc in produsele alimentare si care au proprietati de aglutinare, fapt care conduce la modificari la nivelul sangelui. Astfel, in momentul in care o persoana consuma alimente care contin lectine incompatibile cu antigenele grupei de sange, acestea afecteaza un anumit organ sau un sistem din organism si incep sa aglutineze celulele sanguine din zona respectiva, conducand la aparitia anumitor afectiuni.

Din fericite, majoritatea lectinelor din alimente nu sunt atat de daunatoare incat sa puna in pericol viata unei persoane, iar in majoritatea cazurilor propriul sistem imunitar ne fereste de actiunea negativa a lectinelor. Astfel, in 95% din cazuri cantitatea de lectine introdusa in organism este absorbita si apoi eliminata de catre organism, insa in restul cazurilor lectinele se infiltreaza in fluxul sanguin si pot provoca diferite reactii la nivelul organelor.

Grupa sanguina este definita ca fiind o clasificare a sangelui intemeiata in functie de ansamblul de caracteristici ale globulelor rosii si ale plasmei sanguine, mai exact grupa sanguina reprezinta restructurarea naturala a continutului genetic. Tinand cont de stransa legatura dintre sange si constructia genetica a omului Peter D'Adamo sustine ca grupele sanguine influenteaza alimentatia, sanatatea mentala si functionarea unor sisteme din organism.

In cartea sa, Dr. D'Adamo incurajeaza consumul produselor alimentare proaspete si organice, iar acest lucru este benefic pentru orice persoana indiferent de grupa sanguina. Cu toate acestea sunt cercetatori care sustin ca studiile care stau la baza acestei diete sunt discutabile, deoarece exista situatia in care doua persoane au aceeasi grupa sanguina dar metabolisme diferite, astfel, o persoana poate fi sensibila la carbohidrati si zahar, in timp ce cealalta necesita o dieta bogata in carbohidrati. De asemenea, acestia sustin ca pierderea in greutate si mentinerea starii de sanatate in limite normale sunt posibile prin adoptarea unui regim alimentar sanatos si echilibrat.

Grupele de sange indica evolutia stramosilor nostrii, in functie de produsele alimentare consumate, astfel:
- grupa sanguina A - 2: erau fermieri obisnuiti sa consume multe produse vegetale;
- grupa sanguina B - 3: erau persoane omnivore obisnuite sa consume atat produse lactate, cat si carne sau legume;
- grupa sanguina 0 - 1: erau vanatori obisnuiti sa consume produse alimentare grele cu un continut ridicat in proteine de origine animala;
- grupa sanguina AB - 4: erau persoane cu carcateristici preluate de la grupele sanguine A-2 si B-3.

Grupa sanguina 0-1

Persoanele cu grupa sanguina 0-1 se dezvolta armonios prin practicarea exercitiilor fizice, prin consumarea proteinelor de origine animala (putand digera cu usurinta carnea datorita aciditatii ridicate a sucurilor gastrice) si prin evitarea produselor lactate si a carbohidratilor. Din cauza aciditatii gastrice aceste persoane ar trebuie sa consume mai mult fructe cu aciditate alcalina (prune, struguri, coacaze, agrise, curmale) si sa evite pe cat posibil consumul produselor lactate si a cerealelor.

Sfat!

Se recomanda consumul legumelor bogate in vitamina K, deoarece intaresc factorul de coagulare, care este destul de slab in randul persoanelor cu grupa sanguina 0-1.

Programul de slabit se bazeaza pe limitarea consumului de cereale, paine si legume (mai ales fasolea).

Factori care conduc la cresterea in greutate:

- Glutenul din germenii de grau. Acesta interfereaza cu activitatea insulinei si conduce la scaderea ratei metabolice;
- In mod natural aceste persoane tind sa aibe nivel scazut de hormoni tiroidieni; astfel functia tiroidiana este instabila si provoaca dezechilibre metabolice. In consecinta, se recomanda evitarea produselor alimentare care inhiba functia tiroidiana (varza, conopida, mustarul verde, varza de bruxell) dar consumarea alimentelor care accelereaza productia hormonala (fructe de mare, sare iodata etc);

Produse alimentare interzise: alune de brazilia, portocale si avocado, alcool si mai ales cafeina, care creste adrenalina si noradrenalina, care deja sunt ridicate in in randul persoanelor cu grupa sanguina 0-1.

Exercitii fizice:

- aceste persoane sunt rezistente la exercitiile fizice solicitante;
- se recomanda practicarea urmatoarelor tipuri de exercitii: aerobic, jogging, gimnastica sportiva, sporturi de contact.

Afectiuni posibile:
astm, rinita alergica si alte tipuri de alergii, artrita, intoleranta alimentara.

Grupa sanguina A-2

Practica alimentara a persoanelor cu aceasta grupa sanguina este vegetarianismul. Astfel, este indicat un regim bazat pe consumul de fructe si legume, la care se adauga cantitati moderate de grasime de origine animala si produse lactate. Aceasta recomandare nutritionala se bazeaza pe faptul ca sangele acestor persoane este mai coagulat decat in cazul persoanelor cu alte grupe sanguine dar si pe aciditatea alcalina a sucurilor digestive.

Regim alimentar:
- se recomanda dieta vegetariana bazata pe proteine din soia, cereale si legume, vitale pentru persoanele cu grupa sanguina A-2 datorita continutului ridicat de minerale, enzime si antioxidanti;
- persoanele obisnuite sa consume carne vor pierde usor in greutate cand vor abopta o alimentatie bazata pe legume si fructe si vor fi mult mai energice datorita eliminarii toxinelor din organism;
- este esential ca alimentele consumate sa fie naturale si proaspete;
- se recomanda mai ales consumul fructelor si legumelor cu aciditate alcalina deoarece nu afecteaza sistemul digestiv: mango, papaya, portocale etc;
- aceste persoane sunt sensibile la lectinele din: cartofi dulci, varza, rosii si piper deoarece conduc la aparitia unor afectiuni digestive: balorari, flatulenta etc.
- produsele lactate sunt greu de digerat si pot provoca o scadere a activitatii metabolice. Totusi se pot consuma produse lactate fermentate in cantitati foarte mici: iaurt, kefir, smantana degresata.

Exercitii fizice:

- sunt indicate exercitiile care ajuta la stabilirea unui calm interior;
- se poate practica: yoga, tai chi, exercitii de relaxare, meditatie;
- daca persoana sufera de obezitate este recomandat aerobicul, dar nu excesiv.

Afectiuni posibile: boli cardiovasculare, cancer sau diabet zaharat.

Rezistenta la stres

In situatii de stres extrem persoanele cu aceasta grupa sanguina pot manifesta: Sindromul Asperger, rezistenta la insulina si hipotiroidism. Astfel, pentru a echilibra cantitatea de zahar din organism se recomanda reducerea consumului de zahar, cafeina si alcool.
Factori care controbuie la instalarea epuizarii mentalii:
- aglomeratia;
- zgomotul puternic;
- sentimentele negative;
- fumatul;
- mirosurile puternice sau parfumurile;
- consumul ridicat de zahar si amidon;
- extenuarea;
- violenta de la televizor;
- insomnia;
- conditiile meteorologice extreme.

Grupa sanguina B-3

Persoanele care s-au nascut sub semnul acestei grupe sanguine sunt omnivore, astfel, regimul alimentar trebuie sa fie echilibrat, sanatos si diversificat. Aceasta grupa sanguina este singura care permite consumarea, fara restrictii, a produselor lactate.

Cresterea in greutatea
Produsele care conduc la cresterea in greutate sunt: porumbul, graul, lintele, rosiile, alunele si semintele de susan. Aceste produse afectraza sistemul metabolic conducand la aparitia urmatoarelor simptome: oboseala, retentia lichidelor, hipoglicemie. De asemenea, glutenul din grau conduce la scadera activitatii metabolismului.

Regim alimentar
- alimente permise: carne de capra, miel, iepure, oaie, vanat, peste oceanic, legume verzi, oua, produse lactate cu un continut scazut in grasime;
- se interzice consumarea carnii de pui, deoarece contine o lectina aglutinanta care favorizeaza aparitia accidentului vascular cerebral dar si a tulburarilor de sistem imunitar;
- se interzice si consumul de nuci, arahide, seminte de susan sau floarea-soarelor deoarece contin lectine ce interfereaza cu producerea insulinei;
- tomatele ar trebuie eliminate din regimul alimentar doarece irita mucoasa stomacului;
- fructele si legumele, in general, sunt bine tolerate motiv pentru care pot fi consumate din belsug.

Exercitii fizice:
- se recomanda practicarea exercitiilor care solicita atat mintea cat si trupul, dar nu extenuante;
- se poate practica: tenis, arte martiale, ciclism, golf, drumetii.

Afectiuni posbile
Persoanele cu aceasta grupa sanguina sunt capabile sa reziste la majoritatea bolilor severe comune vietii moderne, cum ar fi bolile cardiovasculare sau cancerul. De fapt, o persoane cu grupa sanguina B-3 care urmeaza strict un regim alimentar isi poate ameliora simtitor starea de sanatate, trecand cu usurinta peste afectiuni chiar si severe. Aceste persoane sunt predispuse afectiunilor de sistem imunitar, cum ar fi: screloza multipla, lupus eritematos si sindromul de oboseala cronica.

Rezistenta la stres
In situatii de stres extrem individul cu aceasta grupa sanguina manifesta: perturbarea somnului, rezistenta la insulina si hipotiroidie, astfel, stresul poate agrava afectiunile cu care acesta deja se confrunta.

Grupa sanguina AB-4

Grupa saguina AB-4 detine antigene A, care mentin scazuta aciditatea stomacala si antigene B, programate genetic pentru consumul de carne. Totusi din cauza aciditatii scazute aceste persoane nu pot metaboliza eficient carnea, motiv pentru care consumul de carne se realizeaza cu precautie.

Regim alimentar:
- dieta persoanelor cu grupa sanguina AB-4 este o combinatie intre regimul alimentar al grupelor A-2 si B-3;
- se evite consumul de cafeina si alcool, mai ales in situatii de stres;
- alimente recomandate: tofu, fructe de mare, produse lactate (iaurt si kefir), mazare, fasole si alte legume proaspete. Aceste alimente vor fi consumate mai ales daca se doreste scaderea in greutate;
- peste cu proprietati maxime: somon, sardine, ton;
- nucile si semintele pot fi consumate numai in cantitati reduse.

Sfat!

Persoanele cu aceasta grupa sanguina ar trebui sa isi inceapa ziua prin a consuma un pahar cu apa calda si apoi un suc cu zeama de lamaie pentru a curata sistemul digestiv de mucusul acumulat in timpul noptii.
Deoarece sistemul imunitar este mai slabit se recomanda consumul ridicat de legume.

Afectiuni posibile
Reactiile alergice vor aparea numai in cazul consumarii alimentelor expirate sau in exces.
Aceste persoane sunt predispuse aparitiei urmatoarelor afectiuni: screloza multipla, sindromul de oboseala cronica, lupus eritematos, boli cardiovasculare, cancer si anemie.

Rezistenta la stres
Frecvent intalnit este stresul emotional, care de regula este externalizat prin violenta, furie si ostilitate.

Exercitii fizice
Acestea joaca un rol important in reducerea stresului si mentinerea echilibrului emotional. Se recomanda practicarea exercitiilor care presupun atat activitate fizica, cat si psihica, ajutand la dobandirea si mentinerea unui echilibru interior, ca de exemplu: ciclism, yoga, tai chi.

Tabel reguli nutritionale

Profilul dietei Alimente Permise Alimente interzise Dieta de mentinere Dieta de slabit
Grupa 0-1 "Carnivori" Carne, Peste, Legume, Fructe Cereale, Mazare, Fasole, Linte Produse de panificatie, Porumb, Fasole, Linte, Varza, Varza de Bruxell, Conopida, Mustar Fructe de mare, Sare, Ficat, Carne rosie, Varza, Spanac, Broccoli
Grupa A-2 "Vegetarieni" Tofu, Legume si Fructe, Fructe de mare, Cereale, Fasole Carne, Produse lactate, Fasole, Produse de panificatie Ulei vegetal, Soia, Legume, Ananas
Grupa B-3 "Omnivori" Carne (NU pui), Produse lactate, Cereale, Legume si Fructe Porumb, Linte, Alune, Susan, Seminte, Hrisca, Produse de panificatie Verdeturi, Oua, Vanat, Ficat, Ceai
Grupa AB-4 Regim echilibrat si diversificat Carne, Fructe de mare, Produse lactate, Tofu, Cereale, Legume si Fructe Carne rosie, Fasole, Seminte, Porduse de panificatie, Hrisca Carne rosie, Fasole, Seminte, Produse de panificatie, Hrisca

Meniu in functie de grupa sanguina

Potrivit dr. D'Adamo, persoanele care au urmat un regim alimentar in functie de caracteristicile grupei sanguine dupa numai 2 saptamana au inceput sa scada in greutate, sa li se amelioreze problemele digestive sau sa li se imbunatateasca starea de sanatatea in caz de astm, cefalee sau pirozis.

Grupa sanuina 0-1

Mic-dejun: 2 felii de panie prajita cu unt, 1 pahar cu suc de legume, 1 banana, 1 ceai din plante.
Pranz: 1 portie friptura de vita cu spanac, cateva felii de mar sau ananas, 1-2 pahare cu apa.
Gustare: 1 prajitura, 1 ceai din plante medicinale.
Cina: tocana din miel asortata cu broccoli si cartofi dulci, fructe proaspete, 1 ceai din plante medicinale sau 1 pahar cu vin sau bere.

Grupa sanguina A-2

Mic-dejun: 1 pahar cu apa si lamaie, 1 castron cu lapte de soia si fulgi de ovaz, 1 pahar cu suc de grapefruit, 1 ceai din plante medicinale sau cafea.
Pranz: 1 salata greceasca, 1 felie de paine, 1 mar si 1 ceai din plante medicinale.
Gustare: 2 felii de prajitura cu orez, 2 prune, 1 pahar ceai verde sau apa.
Cina: spaghete cu tofu si broccoli, iaurt, 1 cafea sau 1 ceai (daca doriti puteti consuma si vin).

Grupa sanguina B-3


Mic-dejun:
1 pahar cu suc din struguri, iaurt cu cereale de orez si o banana.
Pranz: 1 sandwich din: 1 felie de branza, piept de curcan, 2 felii de paine, mustar sau maioneza. De asemenea, se recomanda consumul de salata verde. La sfarsit indicat este sa beti un ceai din plante medicinale.
Gustare: suc din fructe, iaurt, ceai din plante medicinale.
Cina: peste la gratar cu legume la aburi, 1 fruct proaspat si 1 ceasca cu ceai sau cafea.

Grupa sanguina AB-4


Mic-dejun: 1 pahar cu apa si lamaie, 1 pahar cu suc de grepfruit, 2 felii de paine cu unt, 1 iaurt, si 1 cafea.
Pranz: 1 portie de piert de curcan la gratar, 2 felii de paine din secara, 1 salata Cezar, 2 prune, 1 ceasca cu ceai.
Gustare: tofu si 1 pahar cu ceai rece din plante.
Cina: omleta cu tofu si legume (ceapa, ardei etc.), 1 salata de fructe, 1 cafea decofeinizata sau 1 pahar cu vin.