Prelevare de rinichi cu ajutorul unui robot medical, in premiera la Cluj-Napoca

La Institutul de Urologie si Transplant Renal (IUTR) Cluj-Napoca vor avea loc, sambata, doua interventii chirurgicale de transplant de rinichi cu ajutorul unui robot medical, operatiile fiind o premiera in Europa de est, transmite corespondentul NewsIn.

Directorul IUTR, chirurgul Mihai Lucan, a declarat sambata, intr-o conferinta de presa, ca robotul, Da Vinci, cu patru brate, va fi manevrat de chirurgi romani, americani si spanioli, iar organele sunt prelevate de la donatori, membri ai familiei bolnavilor.

„Vom efectua doua interventii in premiera nationala si est-europeana, de recoltare de rinichi pentru transplant si apoi de transplant la pacientii bolnavi, facut cu ajutorul unui robot medical Da Vinci cu patru brate. Este vorba despre o fetita de 14 ani, din Iasi, care va primi un rinichi de la mama sa, si de o femeie de 31 de ani, din Petrosani, care primeste un rinichi de la soacra sa. Ambele paciente fac dializa din anul 2009, fetita din ianuarie, iar femeia din septembrie”, a afirmat Mihai Lucan, adaugand ca operatii de transplanare de organe cu ajutorul robotului Da Vinci se mai fac la Paris si Barcelona.

Medicii urologi care efectueaza operatiile provin de la Universitatea americana din Los Angeles - California (UCLA) - Alberto Breda si de la Institutul Puigvert din Barcelona – Luis Gausa.

Potrivit medicului american Alberto Breda, robotul medical ofera chirurgului o mai mare precizie si scade riscul sangerarii excesive, ambele necesare in special in cazurile in care se intervine asupra unu organ sanatos, care dupa prelevare trebuie sa isi pastreze toate functiile.

„Interventia chirurgicala este foarte dificila pentru ca intervenim pe un donator sanatos. Robotul medical ofera chirurgului o mai mare precizie in cazul interventiei, ceea ce este important din punct de vedere al vascularizarii organului prelevat in cazul unui pacient sanatos”, a precizat urologul american, care a mai efectuat 15 operatii de transplant de rinichi cu robot medical Da Vinci.

Pacientii care sunt operati sambata pot fi externati dupa trei zile, daca se recupereaza normal, iar interventia chirurgicala dureza in jur de 3 ore. Urologul Mihai Lucan a mai anuntat sambata ca in cursul saptamanii viitoare, tot la IUTR, va efectua operatii de prostata si tumori veziculare, in premiera nationala.