Medicii Maternitatii din Arad fotografiaza gravidele susceptibile de a-si abandona copiii in spital

Femeile gravide susceptibile de abandon dupa nastere in Spitalul de Obstetrica si Ginecologie din Arad sunt fotografiate la internare de medicii sau asistententele medicale, pentru a putea fi identificate mai usor de politisti, transmite corespondentul NewsIn.

Managerul Spitalului de Obstetrica si Ginecologie din Arad, Sorin Prisca, a declarat, joi, ca o parte dintre femeile gravide, care vor sa-si abandoneze copii provin din alte judete, iar la internare nu prezinta documente de identitate, premeditand astfel plecarea din spital, imediat dupa nastere. „Multe dintre femeile care isi abandoneaza copiii in Maternitate sunt din alte judete. Ele recurg la aceasta strategie pentru a fi identificate mai greu. Am decis ca in cazul femeilor care nu prezinta documente de identitate la internare sau care prezinta suspiciuni privind identitatea declarata sa le fotografiem, pozele urmand a fi predate Politiei pentru identificare. Avem un aparat foto propriu, folosit de medici sau asistente, iar politistii ne-au instruit cum sa facem fotografiile, pentru a putea identifica mai usor femeile care isi abandoneaza copii“, a declarat Sorin Prisca.

Prisca a mai mentionat ca in cazul femeilor la care exista certitudinea ca vor sa-si abandoneze copiii este solicitata prezenta politistilor.

Conducerea Spitalului de Obstetrica si Ginecologie din Arad a mentionat ca in anul 2009 au fost abandonati 24 de copii, imediat dupa nasterea lor, iar in patru cazuri se continua cautarile mamelor. „Noi am devenit un fel de SRI, in ceea ce priveste cautarea mamelor care si-au abandonat copii. Din cei 24 de copii abandonati anul trecut, 20 au fost predati Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului, iar ulterior au ajuns in grija asistentilor maternali. Copiii abandonati la Maternitate ne obliga la costuri suplimentare, in ceea ce priveste ingrijirea si alimentatia lor“, a mai afirmat Sorin Prisca.

Managerul Maternitatii aradene a mai spus ca, de obicei, mamele care isi abandoneaza copiii sunt tinere sau foarte tinere.