Meniu de Craciun ideal pentru pacientii dializati!

Sarbatorile de iarna sunt unele magice deoarece readuc an de an ritualuri si traditii mostenite sau imprumutate, care ne bucura si ne ofera amintiri dragi. Atat Craciunul, cat si Revelionul il petrecem alaturi de familie si de prieteni, in jurul meselor imbelsugate cu mancaruri traditionale.

Aceste specialitati romanesti, desi gustoase, uneori sunt periculoase pentru sanatate. O astfel de problema o intampina persoanele care urmeaza un tratament de dializa si carora meniul de Craciun le-ar putea pune in pericol viata. Si pentru ca nimeni nu trebuie sa evite astfel de momente speciale petrecute in familie, va oferim 4 sfaturi de baza astfel incat sa va puteti bucura in siguranta de masa de Craciun, pastrand, in acelasi timp, spiritul sarbatorilor.

Un meniu echilibrat

Gustati cate putin din fiecare!

Mancarurile gustoase sunt la loc de cinste de sarbatori, mai ales dupa o perioada de post. Totusi, va recomandam sa le incercati in catitati mici si echilibrat, astfel incat sa nu va potoliti senzatia de foame in primele cateva minute. Bucurati-va de conversatii, de revederea rudelor si de savoarea fiecarui fel de mancare.

Grasimile in exces trebuie evitate!

Slanina, untura, soriciul, toba, carnatii, ruladele din carnea de porc sunt alimente care contin o cantitate mare de grasimi. Un meniu bogat in grasimi este daunator chiar si pentru o persoana perfect sanatoasa, deoarece acestea se pot depune pe peretii vaselor de sange, ingreunand circulatia si filtrarea sangelui.

Desi sunt mancaruri traditionale, le puteti evita si inlocui cu incredere la masa de Craciun cu ruloul din piept de pui afumat, cubuletele de sunca fiarta si cascaval, fileul de pastrav sau crap cu ulei de masline si putina ceapa, salata de vinete sau salata tzatziki (salata cu iaurt, putina smantana, usturoi si cateva felii de castravete). La acest meniu mai puteti adauga un ou umplut cu un strop de maioneza si chiar masline, tinute insa la desarat 15 minute, in apa.

Mentineti-va greutatea uscata!

Greutate ideala sau uscata este stabilita de medic si reprezinta greutatea la care organismul dumneavoastra se simte cel mai bine. Mancand preparate sarate, determinati cresterea cantitatii de sodiu din organism, stimuland setea si consumul mai mare de apa.

Acest aspect reprezinta un factor de risc pentru sanatatea dumneavoastra, deoarece poate provoca accese de hipertensiune arteriala, dificultati ale respiratiei si supraincarcarea activitatii inimii.

Pentru a preveni astfel de episoade sau alte posibile complicatii, va recomandam sa refuzati din meniul de sarbatori ciorbele sau supele, deoarece aceste preparate contin 99% apa, dar si alimentele foarte sarate: alunele, arahidele, branza feta sau roquefort, muraturile in saramura.

Incercati direct felul urmator: sarmalele. Doua sarmalute in varza dulce sau foi de vita oparite, umplute cu un amestec de carne slaba de porc si manzat, va vor oferi posibilitatea sa respectati traditia, dar si sa va conservati starea de bine.

In plus, preparatele din curcan, pui sau peste in locul carnii de porc, condimentate cu cimbrisor, busuioc, sofran in loc de sare va vor aduce in meniu exotismul si va vor ajuta sa evitati acumularea de cantitati periculoase de grasimi.

Ca garnitura, cartofii piure, fierti in doua ape si lasati sa se scurga bine, orezul, pastele fainoase bine fierte, fasole verde sau salata de varza alba cu ulei de masline vor elimina riscul depasirii cantitatii maxime de potasiu permise de organism, care v-ar putea pune viata in pericol.

Nu abuzati de dulciuri si alcool!

Desi glucidele sunt foarte importante pentru asigurarea energiei, excesul de prajituri, paine, zahar duce la transformarea acestora de catre ficat in grasimi. De aceea, pentru siguranta, meniul de Craciun il puteti finaliza cu o felie de cozonac simplu, cu stafide sau fructe confiate, placinta cu branza dulce si stafide, inghetata sau cu o salata mica din fructe care nu au un continut foarte mare de potasiu (mar, kiwi, ananas, portocala).

Si pentru ca este un moment special din an, sunt permise si mici exceptii: degustati printre felurile de mancare si conversatiile prietenoase un pahar de vin alb, de bere blonda sau chiar un paharel de 30 ml de visinata sau palinca. Beti insa incet, luand paharul de la gura dupa fiecare inghititura.

Cu un astfel de meniu veti diversifica si personaliza masa de Craciun, anuland orice eveniment neplacut privind starea de sanatate. Colindati si lasati-va colindat, faceti plimbari in aer liber si pastrati spiritul sarbatorilor daruind zambete si voie buna.

Aveti un gand bun pentru asistentele si medicii care va ingrijesc si nu va temeti ca veti avea cel mult 500 de grame peste greutatea obisnuita, cu siguranta de data aceasta veti fi iertati.

Craciun fericit!

Autor: Dr. Mihaela Baciu,
Manager Servicii Pacienti Fresenius NephroCare Romania