Anatomia coloanei vertebrale cervicale

Generalitati

Cunoasterea principalelor parti ale coloanei cervicale si cum aceste parti functioneaza este important pentru invatarea ingrijirilor in caz de probleme ale acestei regiuni.
Doi termeni anatomici sunt importanti in legatura cu regiunea cervicala. Termenul anterior se refera la fata regiunii, iar posterior se refera la portiunea din spate. Portiunea maduvei spinarii care se gaseste la acest nivel poarta numele de maduva cervicala. Astfel regiunea din fata poarta numele de regiunea cervicala anterioara, iar cea din spate - regiunea cervicala posterioara.

Acest ghid ofera informatii generale despre anatomia regiunii cervicale si ajuta la intelegerea:
- partilor componente ale regiunii;
- modului de functionare a acestora.

Structuri importante

Partile importante ale regiunii cervicale includ:
- oasele si articulatiile;
- nervii;
- tesutul conjunctiv;
- muchii
- segmentele spinale.

Oasele si articulatiile

Coloana vertebrala umana este formata din 24 de vertebre. Acestea sunt asezate una peste cealalta pentru a forma coloana vertebrala. Coloana vertebrala este principala sursa de suport vertical a corpului.

Primele sapte vertebre formeaza coloana cervicala. Medicii se refera la acestea in termeni de C1-C7. Coloana cervicala incepe in locul in care prima vertebra (C1) se conecteaza de baza craniului. Coloana cervicala se curbeaza usor anterior si se termina in locul in care C7 formeaza legaturi cu coloana toracala (zona toracelui).

Baza craniului sta deasupra vertebrei C1, numita si atlas. Doua arcuri osoase groase formeaza un orificu mare in centrul atlasului. Aceasta deschidere este larga deoarece maduva spinarii este mai groasa la iesirea din creier. Comparata cu alte vertebre, atlasul are proiectii osoase laterale mai largi.

Atlasul sta deasupra vertebrei C2 numita si axis.
Axisul are o proeminenta osoasa mare in partea superioara, numita dens. Aceasta este indreptata in sus si se potriveste intr-un orificiu al atlasului. Articulatiile axisului ofera gatului abilitatea de a se rasuci la stanga si la dreapta.

Fiecare vertebra este formata din anumite parti. Portiunea principala a fiecarei vertebre cervicale, de la C2 la C7 este formata dintr-un bloc osos rotunjit, numit corpul vertebral. Un inel osos se ataseaza posterior de corpul vertebral. Acest inel are doua parti. Doua pedicule osoase se conecteaza direct cu portiunea posterioara a corpului vertebral. Doua lamine osoase unesc pediculele pentru a completa inelul. Cand vertebrele sunt asezate una peste alta, inelele oasoase formeaza un tub care inconjoara maduva spinarii. Laminele ofera un acoperis protectiv deasupra maduvei spinarii.

O proeminenta osoasa se proiecteaza in afara in locul unde cele doua lamine se unesc. Aceste proiectii, numite procese spinoase, pot fi simtite la deget daca acesta este trecut de-a lungul coloanei. Cea mai proeminenta este procesul spinos al vertebrei C2. La baza gatului unde vertebrele cervicale si cele toracice se unesc, poate fi simtit un alt proces spinos, cel al vertebrei C7.

Fiecare vertebra a coloanei prezinta alte doua proeminente osoase laterale, una in dreapta si una in stanga. Aceste proiectii osoase se numesc procese transverse. Atlasul are cel mai larg proces transvers dintre toate vertebrele cervicale. Spre deosebire de restul coloanei, vertebrele regiunii cervicale prezinta un orificiu care trece prin fiecare proces transvers. Acest orificiu, numit foramen transvers, ofera un pasaj pentru arterele care trec lateral de aceasta regiune pentru a vasculariza regiunea occipitala a creierului.

Intre fiecare pereche de vertebre exista doua articulatii. Aceste articulatii unesc vertebrele intr-un lant si permit alunecarea vertebrelor una pe cealalta pentru a facilita miscarea gatului in multe directii. Cu exceptia primei si a ultimei vertebre, fiecare vertebra are doua articulatii pe fiecare fata. Cele de pe fata superioara unesc vertebra cu cea de deasupra, iar cele inferioare o unesc cu cea de dedesubt.

Suprafata fetelor articulare sunt acoperite de cartilaj articular.
Cartilajul articular este neted si asemantor cauciucului si acopera majoritatea capetelor articulare. Permite capetelor osoase se se miste unul pe langa altul fara frecare.

De partea dreapta si stanga a fiecarei vertebre, exista un mic tunel numit foramen neural. Cei doi nervi care parasesc maduva spinarii la nivelul fiecarei vertebre trec prin aceste foramene, unul pe dreapta si altul pe stanga. Discul intervertebral este situat exact in fata acestei deschideri. Un disc herniat poate ingusta deschiderea pentru nerv exercitand o presiune asupra acestuia. O fata articulara se gaseste in spatele foramenului. Exostozele care se pot forma pe fata articulara se pot proiecta in tunel, ingustand orificiul si lezand nervul.

Nervii

Tubul gol, format de inelele osoase vertebrale, inconjoara maduva spinarii aflata in interior. Maduva spinarii este similara unei coloane formate din milioane de fibre nervoase. Asa cum craniul protejeaza creierul, oasele coloanei vertebrale protejeaza maduva.

Maduva spinarii traverseaza intreaga coloana. Doi nervi mari se formeaza din maduva la nivelul fiecarei vertebre, unul pe partea dreapta si altul pe stanga. Nervii trec prin foramenul neural. Acesti nervi spinali se grupeaza pentru a forma principalii nervi care merg spre membre si organele interne. Nervii care isi au originea la nivelul maduvei cervicale inerveaza membrul superior.

Tesutul conjunctiv

Ligamentele sunt formate din tesut conjunctiv puternic care ataseaza oasele intre ele. Tesutul conjunctiv reprezinta o retea de fibre care mentine celulele corpului impreuna. Mai multe ligamente lungi se unesc in portiunile anterioare si posterioare ale vertebrelor. Ligamentul longitudinal anterior se intinde in lungime in fata corpurilor vertebrale. Ligamentul flavum (galben) este o banda lunga, elastica, care conecteaza suprafetele anterioare ale lamelelor osoase.

Un tip special de structura la nivelul coloanei numit discul intervertebral este, de asemeni, realizat din tesut conjunctiv. Fibrele discului sunt formate din celule speciale, numite celule de colagen. Fibrele pot fi aliniate ca ochiurile unei plase sau ca fibrele unei franghii de nylon.

Un disc intervertebral este format din doua parti. Centrul, numit nucleu, este spongios. Ofera cea mai mare absorbtie a socurilor la nivelul coloanei. Nucleul este mentinut la locul sau de annulus (inel fibros), o serie de inele ligamentare puternice care il inconjoara.

Musculatura

Zona cervicala anterioara este acoperita de muschi care pornesc de la torace si clavicula pana la vertebrele cervicale, craniu si mandibula. Muschii cervicali posteriori acopera oasele de-a lungul coloanei si realizeaza tesutul moale de la spatele gatului.

Segmentele spinale

O buna cale de a intelege anatomia coloanei cervicale este studierea segmentelor spinale. Fiecare segment spinal include doua vertebre separate de un disc intervertebral, nervii care parasesc maduva la nivelul fiecarei vertebre, si articulatiile mici care leaga fiecare nivel al coloanei vertebrale.

Discul intervertebral separa cele doua corpuri vertebrale ale segmentului spinal. In mod normal discul functioneaza pentru a absorbi socurile. Protejeaza maduva de actiunea acceleratiei gravitationale. De asemeni protejeaza maduva in timpul activitatilor grele care exercita presiune mare pe coloana, cum ar fi saritul, alergatul si ridicarea de greutati.
Segmentul spinal este conectat prin intermediul unor articulatii descrise anterior. Cand aceste articulatii ale regiunii cervicale se misca impreuna, ele realizeaza flexia anterioara si rotatia gatului.

De retinut
Multe structuri importante formeaza antomia gatului. Intelegerea regiunilor si structurilor acestuia poate ajuta persoana la o implicare mai buna in ingrijirea personala si a problemelor cervicale, in cazul aparitiei lor.