Indrumari pentru curatarea corecta a tenului

Generalitati

Curatarea tenului este probabil cea mai importanta actiune de peste zi, mai ales acum cand gradul de poluarea din marile orase este in continua crestere. Tenul este oglinda oricarei femei, iar poluantii pot conduce la aparitia iritatiilor, a eczemelor si a altor afectiuni eruptive.

Prin curatarea tenului sunt indepartate celulele epiteliale moarte de pe suprafata pielii, si odata cu acestea si praful si impuritatile care conduc la dilatarea porilor pielii. Impuritatile din armosfera blocheaza porii, si astfel glandele sebacee ce la suprafata pielii isi intensifica activitatea pentru a lupta impotriva infectiilor si a agentilor toxici. Efectele negative ale agentilor externi se vor observa din clipa in care pielea incepe sa capete un aspect lucios.

Tenul trebuie curata de 2 ori pe zi, dimineata si seara. Iar pentru ca aceasta rutina sa se desfasoare in siguranta vor fi utilizate produse pentru curatare speciale pentru fiecare tip de piele.

Exista o varietate de produse destinate curatarii tenului sub forma de sapun, crema sau gel. Aceste produse actioneaza diferit asupra pielii, motiv pentru care este indicat sa se citeasca cu mare atentie prospectul, mai ales indicatiile si modul de utilizare.

Curatarea tenului trebuie sa devina o obisnuinta, mai ales in cazul in care obisnuiti sa va machiati, deoarece aceste produse pot provoca afectiuni suplimentare ale pielii.

Produsele pentru curatarea tenului

Produsele exfoliante sunt ideale pentru o curatare intensa a tenului gras sau cu porii infundati, de asemenea, acestea sunt utile si in cazul tenului cu tendite la aparitia punctelor negre. Specialistii ne sfatuiesc sa evitam sapunurile cu pH ridica (alcalin), deoarece acestea usuca pielea si cresc riscul aparitiei ridurilor. Trebuie stiut ca suprafata pielii este usor acida, avand un pH de aproximativ 5, pe cand majoritatea produselor de ingrijire au un pH mai mare, de aproximativ 7, unele ajungand pana la 10. Aceste produse nu numai ca usuca excesiv de mult pielea, dar distrug si stratul protector al acesteia format de propriile celule.

Potrivit specialistilor cele mai bune produse pentru curatarea tenului sunt cele naturale, ca de exemplu: produsele care contin uleiuri vegetale (ulei de cocos, ulei de palmier) si apa, care in combinatie cu sebumul ajuta la dizolvarea impuritatilor, iar printr-o simpla clatire pielea ramana curata si hidratata. Uleiurile vegetale au un pH relativ scazut, iar acidul stearic continut de acestea cresc fermitatea pielii.

Alte produse organice cu efecte surprinzatoare asupra tenului sunt cele care contin alge marine. Continutul ridicat de minerale din alge stimuleaza circulatia, ajutand la eliminarea toxinelor de la suprafata pielii si oferind o senzatie de catifelare si sanatate pura. De asemenea, mineralele contribuie la intarirea sistemului imunitar si consolideaza functiile de vindecare ale pielii prin furnizarea mineralelor necesare.

Exfoliantul facial


Exfoliantele faciale ajuta la curatarea suprafetei pielii prin indepartarea celulelor epiteliale moarte si a impuritatilor. Se recomanda utilizarea exfoliantelor cu un continut abraziv usor. De asemenea, si calitatea acestora trebuie luata in considerare, deoarece sunt exfoliante care contin faina din fulgi de ovaz sau migdale, dar si care contin materiale abrazive dure, grosiere, cum ar fi: dioxidul de siliciu, nisip fin sau coji de caise sau nuci.

Cu toate ca femeile sunt cele care cheltuiesc sume impresionante, dar si timp pentru infrumusetare si in special pentru curatarea tenului, pielea acestora prezinta mult mai multe leziuni in comparatie cu cea a barbatilor. Sau cel putin acesta este rezultatul unui studiu!
Specialistii sunt de parere ca barbatii folosesc un exfoliant mult mai natural, care se numeste barbieritul zilnic. Lama de ras indeparteaza stratul de celule moarte de la suprafata pielii mult mai usor, in plus barbatii nu folosesc machiaj, lasand pielea sa respire pentru mai mult timp.

3 pasi pentru spalarea tenului

1. Tenul este clatit cu apa din abundenta. In palmele umede se pune produsul de curatare, dupa care se maseaza tenul cu varful degetelor. Spuma de curatare poate fi folosita si pentru curatarea decolteului si gatului.

2. Clatiti cu apa din abundenta. Acordati de 3 ori mai mult timp clatirii, comparativ cu curatarea tenului. Cel mai important este sa indepartati in totalitate sapunul astfel incat sa nu ramana nici o urma de substanta toxica, care va poate afecta fata.

3. Cu un prosop moala se sterge pielea cu miscari lente, frecarea energica afecteaza suprafata pielii!

Curatarea in functie de tipul de ten

Indiferent de ce tip ce ten aveti, curatarea tenului seara, inainte de culcare, este un procedeu obligatori. Acest lucru este chiar mai important decat spalatul de dimineata, deoarece ziua poluantii si alte impuritati din aer se aseaza la suprafata pielii, iar daca nu sunt indepartati acestia pot conduce la aparitia diferitor afectiuni ale pielii.

Majoritatea persoanelor se spala cu apa si sapun datorita efectului revigorant al acestei combinatii. In realitate, sapunul are un efect alcalin si conduce la uscarea tenului prin eliminarea uleiurilor naturale. Mai mult acesta poate perturba echilibrul alcalin - normal - acid al pielii.

1. Tenul acneic
Persoanele cu ten acneic pot stopa productia de sebum prin spalarea cu produse de curatare puternice. Cu toate acestea, curatarea nu va conduce la tratarea acestei afectiuni, ba mai mult decat atat, afectiunea se poate inrautati. Majoritatea doctorilor recomanda persoanelor cu acnee sa isi curate pielea cu un produs partial hidratant, de doua ori pe zi: dimineata si seara. Mare atentie trebuie acordata curatarii zonei se sub maxilar, pe linia parului.

De asemenea, se recomanda si utilizarea discurilor demachiante si a laptelui demachiant, insa dupa curatare pielea trebuie clatita cu apa din abundenta.

Produsele astringente sunt recomandate doar in cazul in care tenul este extrem de gras.

In cazul barbatilor care se rad zilnic, si toate acestea au un ten acneic pot incerca sa utilizeze aparatele de ras electrice si cu siguranta dupa un timp vor observa diferenta, pielea devenind mai putin sensibila. Barbatii care utilizeaza lama de ras, mai intai trebuie sa umezeasca barna foarte bine cu apa si sapun, se clateste foarte bine cu apa si apoi sa aplice crema de ras.

2. Ten normal - uscat
Se foloseste un gel de curatare hidratant sau o crema, care contine emolienti pentru ca dupa curatare pielea sa ramana fina si hidratata. Dupa utilizarea produsului de curatare pielea se sterge cu un disc demachiant.

3. Ten normal - gras
Pentru un ten mixt, normal sper gras, se foloseste lapte demachiant. Curatati pielea cu ajutorul discurilor cosmetice sau pur si simplu cu lapte demachiant si apa. Indiferent de metoda de curatare aplicata este important ca la final sa spalati pielea cu apa din abundenta.

Daca prezentati si ale afectiuni ale pielii, cum ar fi cosuri, pete, puncte negre este indicat sa utilizati produse dermatocosmetice si la recomandarea medicului dermatolog sa urmati un tratament medicamentos.

Instrumentele de curatare

In cele ce urmeaza prezentam 4 dintre cele mai populare instrumente pentru curatarea tenului dar si modul in care acestea pot afecta sau nu pielea.

Burete pentru curatare si demachiere
Acesta este realizat din fibre de poliester netesute, conceput special pentru curatarea profunda a porilor. Fibrele sunt lipite cu un lipici special, care nu se divolva si nu se inmoaie la contactul cu apa. Acest lucru face ca buretelul demachiant sa fie destul de rigid. In functie de rigiditatea buretelui, acesta poate fi folosite pentru toate zonele fetei: ochi, barbie, frunte etc.

Prosopel facial
Unul din cele mai populare instrumente pentru curatarea tenului este prosopelul facial. Acesta este alegerea perfecta indiferent de tipul de ten al persoanei, oferind o curatare profunda, fara ca structura pielii sa fie deteriorata.

Servetele demachiante
Servetelele demachiante sunt versiunea moderna a prosopelelor de curatat. Acestea sunt formate din doua straturi de diferite marimi, iar o membrana din plastic este incorporata intre cele doua servetele, pe suprafata acestora sunt scobituri, iar in functie de diamentrul acestora servetele umede ajuta mai mult sau mai putin la curatarea profunda a tenului.

Perie faciala

Aceasta este cel mai recent instrument pentru curatarea tenului. Peria faciala actioneaza ca si periute de dinti, dar la nivelul pielii. Diferenta este ca aceasta perie faciala are perii moi si mai mari, oferind o curatare delicata a pielii. Gradul de exfoliere sau de iritare depind de tipul perilor utilizati, de produsul de curatare precum si de intensitatea cu care este utilizata.