60% dintre romani iau antibiotice in mod necorepunzator, fara a se gandi la riscuri

Mai mult de jumatate dintre cei care se trateaza cu antibiotice folosesc medicamente inadecvat, crescand rezistenta unor bacterii precum pneumococul, stafilococul auriu si escherichia coli, potrivit secretarului de stat in Ministerul Sanatatii Adrian Streinu Cercel.

"Antibioticele nu au niciun efect in gripe, infectii respiratorii, raceli. Acestea nu fac decat sa distruga bacteriile care ne protejeaza, lasand loc liber bacteriilor oportuniste. Rezistenta la antibiotice este cauzata de faptul ca in ultimii 20 de ani romanii au folosit antibiotice in exces, pentru orice fel de afectiuni. In Romania exista in prezent unele cazuri severe cauzate de infectii cu germeni multirezistenti pentru care antibioticele nu mai functioneaza", a declarat Adrian Streinu Cercel, cu ocazia Zilei Europene a Informarii despre Antibiotice.

Dintre bacteriile care au dezvoltat rezistenta la antibiotice cele mai importante sunt pneumococul (poate cauza pneumonia la adulti, in cazul copiilor mici otita), care in 45% din cazuri este rezistent la antibiotice, stafilococul auriu, care in 50% este rezistent la penicilina, si escherichia coli, care in 30% din cazuri este rezistent la tratamentul cu ciprofloxacin.

Potrivit Irinei Codita, medic specialist in microbiologie, daca nu se vor lua masuri pentru stoparea utilizarii inadecvate a antibioticelor vom ajunge in situatia in care tratamentele nu vor mai putea fi utilizate.

Specialistii avertizeaza, in contextul gripei pandemice, ca antibioticele nu reprezinta o solutie pentru infectiile virale, prin urmare nici pentru A/H1N1 si ca numai un medic se poate pronunta asupra diagnosticului infectiei si asupra tratamentului cu antibiotice. Medicii avertizeaza pacientii sa nu isi administreze singuri antibiotice impotriva gripei pandemice, deoarece acestea nu impiedica raspandirea virusurilor si nu aduc niciun beneficiu.