Unul din doi copii are nevoie de aparat dentar

Cele mai recente studii de medicina dentara arata ca malpozitiile dentare – dintii strambi, distantati sau inghesuiti – constituie una dintre cele mai importante probleme de sanatate si estetica dentara. Acestea duc, cel mai adesea, la afectiuni stomacale printr-o masticatie defectuoasa, la aparitia cariilor si la imperfectiuni ale pronuntiei. Pe langa complicatii medicale, copii care se confrunta cu probleme de ortodontie sunt afectati emotional-afectiv dezvoltand chiar complexe de inferioritate.

Indreptarea danturii este atat o necesitate medicala cat si una emotionala mai ales in cazul copiilor care resimt puternic orice diferenta dintre ei si cei din jurul lor. Corectarea danturii printr-un aparat ortodontic se poate face la diferite varste, incepand de la 6-7 ani. Astfel, la varstele fragede se folosesc mai ales aparatele mobile sau fixe special concepute, pana la zece-doisprezece ani fiind preferate aparatele mobile. Dupa aceasta varsta se pot utiliza aparatele dentare fixe - externe sau linguale, care corecteaza pozitia dintilor.

Datorita importantei covarsitoare a afectiunilor ortodontice in dezvoltarea copiilor, clinica Dent Estet lanseaza primul centru specializat de ortodontie din Romania, cu servicii disponibile in fiecare dintre clinicile Dent Estet. Acesta se bucura de expertiza a sapte medici specializati pe grupe de varsta diferite si pe diverse tipuri de aparate ortodontice.

“Ortodontia, folosita cu precadere pentru tratarea copiilor si adolescentilor, este in ziua de astazi o procedura foarte apreciata si in randul adultilor, in special datorita aparaturii si tehnicilor nou aparute”, a declarat Oana Taban, Director General Dent Estet.

Conform AAO (American Association of Orthodontists), tratamentele ortodontice ar trebui incepute intre 9 si 14 ani. Aceeasi asociatie a relevat faptul ca 65% dintre pacientii care ar trebui sa poarte aparat dentar au varsta cuprinsa intre 10 si 14 ani, varsta la care tratamentul poate da rezultate spectaculoase intr-un timp mai scurt.

In cadrul aceluiasi studiu s-a observat faptul ca exista diferente de perceptie intre opiniile parintilor si ale medicilor in legatura cu purtarea aparatului dentar de catre copii. Spre exemplu, in cazul adolescentilor de 12 ani, desi paritii considerau ca acestia nu necesita tratament ortodontic, la un control amanuntit al medicilor specialisti si dupa o examinare radiologica amanuntita s-a constatat ca 36% dintre adolescenti au necesitat purtarea unui aparat dentar.