Importanta preventiei - tema centrala a conferintei de presa dedicate Zilei Internationale a Osteoporozei

Peste 100 de pacienti, medici, reprezentanti ai asociatiilor de pacienti si studenti la medicina au participat astazi la la cea mai mare conferinta interactiva dedicata osteoporozei care s-a organizat pana acum in Romania. Ziua Internationala a Osteoporozei a fost marcata in acest an printr-o conferinta de presa interactiva, desfasurata sub titlul „Osteoporoza poate fi prevenita. Actioneaza acum!”.

Evenimentul s-a bucurat de participarea, in calitate de speakeri, a unora dintre cei mai renumiti medici din ramurile care se ocupa de osteoporoza, precum si de reprezentanti ai asociatiilor de pacienti cu osteoporoza din Romania.

Conf. univ. dr. Daniel Grigorie, director medical al Institutului National de Endocrinologie „C.I. Parhon” din Bucuresti a prezentat publicului Modelul FRAX, metoda utilizata pentru evaluarea riscului individual de fractura. „Algoritmul permite calcularea probabilitatii de a suferi o fractura de sold sau o fractura osteoporotica majora (vertebrala clinica, antebrat, sold sau humerus) in decurs de zece ani”, a declarat conf. univ. dr. Daniel Grigorie.

Conf. univ. dr. Radu Radulescu, seful sectiei Ortopedie-Traumatologie din cadrul Spitalului Universitar de Urgenta din Bucuresti, a dezbatut problema osteoporozei din perspectiva ortopedica. Cele mai frecvente localizari ale fracturilor de natura osteoporotica sunt localizate la nivelul coloanei vertebrale, soldului si articulatiilor mainii (fracturi de pumn). Dintre acestea, fracturile de sold sunt considerate a fi cele mai grave, intrucat pot duce la deces.
3-4% dintre fracturile de sold se finalizeaza cu mortalitate imediat posttraumatica, iar 20-25% cu mortalitate in primul an de la producere”, a mentionat conf. univ. dr. Radu Radulescu.

Avand in vedere ca osteoporoza reprezinta o amenintare majora a sanatatii publice, afectand peste 40% dintre femeile si, respectiv, 20% dintre barbatii cu varsta de peste 50 de ani, dr. Norina Gavan a tras un semnal de alarma asupra importantei majore pe care trebuie sa o alocam prevenirii acestei afectiuni.
La femei, numarul fracturilor osteoporotice aparute intr-un an este mai mare decat numarul accidentelor vasculare cerebrale, infarctelor miocardice si a cancerelor de san”, a subliniat dr. Norina Gavan, country manager al companiei Worwag Pharma Romania,

Cu aceasta ocazie, compania Worwag Pharma a lansat in Romania produsul Osteo Aktiv, un supliment alimentar destinat mentinerii unui sistem osos sanatos. Osteo Aktiv contine toti factorii biologici esentiali pentru mentinerea sanatatii oaselor (calciu, magneziu, fluor, vitamina D3, vitamina K), contribuind astfel la prevenirea aparitiei osteoporozei. „Prevenirea osteoporozei trebuie sa inceapa de la varste fragede”, a adaugat dr. Norina Gavan.

In cadrul conferintei, dr. Salvina Mihalcea, vicepresedintele Asociatiei pentru Prevenirea Osteoporozei din Romania (ASPOR), a prezentat conditia pacientului diagnosticat cu osteoporoza in Romania. De asemenea, a subliniat importanta apartenentei la o asociatie de pacienti: „Asociatiile de pacienti duc la cresterea societatii civile. Societatea civila puternica duce la normalitate, prin accesul crescut la informatie, accesul la diagnostic si tratament, recunoasterea si castigarea unor drepturi”, a precizat dr. Salvina Mihalcea.

Pacientii au avut ocazia de a adresa intrebari atat medicilor, cat si reprezentantilor asociatiilor de pacienti cu osteoporoza, afland direct de la medici si specialisti care sunt cele mai bune metode de prevenire, evaluare si tratament in cazul osteoporozei.

Evenimentul a fost organizat de Sanatatea Media Group, la initiativa Worwag Pharma Romania.