SOS pielea ultra uscata

Generalitati

De cele mai multe ori, pielea uscata este …doar piele uscata! Nu este o afectiune dermatologica grava, insa poate fi destul de agasanta, deoarece necesita o ingrijire complexa. Ne poate da batai de cap, iar alegerea unei creme care sa corespunda nevoilor ei este adesea foarte dificil de realizat, chiar daca produsele dermatocosmetice adresate acestui tip particular de piele sunt intr-o gama foarte variata.

Ingrijirea zilnica ne ia mai mult timp. Textura tegumentului se modifica. Pielea apare ridata mult mai devreme. Trebuie sa ne modificam chiar si unele activitati pentru a nu agrava senzatia de uscaciune. Exista situatii in care nu toata pielea este uscata, cand doar anumite zone au aceasta caracteristica, restul tegumentului fiind normal sau mixt.

Totusi, in unele situatii pielea uscata inseamna ceva mai mult decat…piele uscata! Poate fi chiar o afectiune medicala importanta care necesita tratament de specialitate si care nu va disparea doar aplicand crema potrivita sau o masca intens hidratanta. In astfel de situatii tratamentele cosmetice sunt ineficiente, iar lotiunile comerciale nu au nici un fel de efect.

Pielea ultra uscata trebuie ingrijita conform recomandarilor unui medic dermatolog, deoarece in anumite situatii cauza ei nu este exclusiv locala. Ea poate fi determinata de probleme sitemice de sanatate, poate fi expresia clinica a unor procese patologice grave, care impun un tratament prompt si adecvat.

Dar care sunt semnele unei pieli ultra uscate si cand ar trebui sa lasam de-o parte cremele care promit minuni in ameliorarea pruritului si senzatiei neplacute de tensiune a pieli si cand ar trebui sa programam o vizita la medicul dermatolog?

Specialistii au intocmit o lista de intrebari si raspunsuri utile (pe care vi le prezentam in continuare), care sa ne fie un ghid in recunoasterea pielii ultra uscate si care sa ne informeze cu privire la necesitatile nutritive particulare ale acesteia.

Care sunt cauzele pielii ultra uscate?

De cele mai multe ori pielea uscata apare ca urmare a influentei exercitate de catre factorii de mediu asupra tegumentului. Din pacate acestia nu sunt exclusiv implicati in etiologia pielii ultra uscate. Exista si numeroase afectiuni, dermatologice sau sistemice care pot fi acompaniate in evolutia de piele uscata.

In mod natural, pielea este protejata de un strat fin de sebuum care ii mentine o starea de hidratare optima, un tonus specific si o consistenta catifelata. Pielea normala nu este aspra, nu zgarie si nu asociaza senzatia de constrictie sau tensiune. Pielea normala…se simte bine!

Factorii care pot sa influenteze insa productia locala de sebuum, care modifica compozitia acestuia sau care agreseaza mecanic tegumentul, pot modifica semnificativ aceste proprietati ale pielii, facand-o aspra, deshidratand-o, inrosind-o. Pielea uscata este pruriginoasa, apare crapata, se exfoliaza permanent si prezinta chiar si fisuri adanci. Aspectul este la fel de neplacut precum senzatia pe care o avem datorita acestui tip de tegument.

Exista o serie de factori externi ce pot agresa pielea, printre care:
- Sapunuri dure si apa dura;
- Deodorante si sampoane cosmetice;
- Produse cosmetice, fond de ten si farduri folosite excesiv;
- Dusuri fierbinti prelungite;
- Inotul (in special in piscine cu apa puternic clorinata);
- Imbracaminte din material sintetice;
- Atmosfera rece, uscata si vant puternic;
- Caldura uscata (fie atmosferica fie cea din incaperi, indusa de instalatia de incalzire);
- Expunerea prelungita la caldura.

Factorii externi pot avea insa o influenta minora, in special daca exista o afectiune sistemica ce poate interfera cu capacitatea tegumentului de a secreta sebum sau daca anumite tratament au ca reactii adverse aparitia pielii ultra uscate:
- Modificari hormonale;
- Hipotiroidism;
- Diabetul zaharat;
- Insuficienta renala;
- Boala vasculara periferica;
- Malnutritia;
- Dieta necorespunzatoare;
- Psoriazis;
- Tratament cu produse destinate rozaceei, psoriazisului sau antiacneice;
- Istoric familial de piele uscata.

Chiar si inaintarea in varsta este un factor de risc in aparitia sau agravarea pielii uscate. Se pare ca peste 75% din persoanele trecute de 65 de ani un piele uscata. Specialistii considera ca riscul de aparitie a pielii uscate este semnificativ mai crescut daca preferam sa ne relaxam prin bai lungi si fierbinti sau daca pur si simplu ne aflam intr-un climat ambiental uscat si rece.

Pielea ultra uscata poate sa apara ca o supraacutizare a unei probleme deja existente. In cazul in care stim ca tegumentul este mai uscat decat in mod normal, ar trebui sa fim mult mai atenti si sa evitam expunerea la factorii de risc mentionati. O piele uscata este o piele sensibila, si chiar un dezechilibru minor se poate rasfrange cu rezultate dramatice asupra ei.

De aceea, pielea uscata nu trebuie ignorata, ci tratata cu produse special destinate ei. Cu cat ingrijim mai bine o astfel de piele, cu atat riscul de aparitie a pielii ultra uscate scade. Ignorarea problemelor pielii favorizeaza aparitia dermatitei, o afectiune caracterizata prin tumefactie si inrosire. In plus, daca pielea incepe sa se fisureze, bacteriile de la suprafata tegumentului pot patrunde prin aceasta poarta de intrare in profunzime, ceea ce va determina aparitia infectiilor locale, tratamentul acestora fiind mult mai agresiv si prelungit.

De retinut !
Specialistii insista sa consultam medicul dermatolog in cazul in care observam:
- Absenta ameliorarii aspectului pielii in ciuda eliminarii factorilor de risc externi si folosirii unor produse hidratante;
- Aparitia inrosirii locale a tegumentului, in cazul in care exista doar zone izolate de piele uscata, sau inrosirea generala a tegumentului;
- Senzatia de tensiune si prurit generalizat care afecteaza somnul;
- Aparitia unor leziuni deschise ca urmare a craparii pielii;
- Apar zone extinse de piele exfoliata.

Cum tratam corect pielea ultra uscata

Daca simptomele par similare, sau daca recunoastem si existenta unor factori de risc, cel mai probabil avem piele uscata sau ultra uscata. Cum putem sa ii facem fata, insa?

Expertii in dermatologie recomanda urmatoarele: sa incercam acasa, timp de doua saptamani, produse dermatocosmetice special adresate pielii uscate, produse pe care le gasim in farmacii. Acestea pot fi unguente, creme si lotiuni speciale, si sapunuri cu actiune blanda (eventual pe baza de glicerina).

In cazul in care dupa aceasta perioada de proba nu observam nici o ameliorare, este cazul sa ne program o consultatie: pielea nu este uscata, ci ultra uscata, iar suferinta ei este atat de importanta incat este depasita de orice ameliorare locala pe care astfel de produse de ingrijire o pot oferi.

De asemenea, specialistii recomanda consultul dermatologic si in urmtaoarele situatii:
- Aparitie brusca a zonelor de tegument uscat;
- Debut brusc al pruritului, pe o piele deja uscata;
- Deshidarate locala intensa, cu exfoliere, roseata, durere si miros neplacut;
- Uscarea pielii pe fondul unei patologii sistemice cronice, in special diabet zaharat, insuficienta renala sau insuficienta circulatorie periferica;
- Aparitia pielii uscate corelate cu instituirea unui tratament general.

Consultarea unui medic poate ajuta foarte mult: sfaturile terapeutice pot ameliora rapid aspectul si consistenta tegumentului, cremele special adaptate pielii fiecaruia neputand fi gasite in comert sau in farmacii. In plus, doar un medic poate stabili daca pielea uscata apara ca urmare a unor boli sistemice nediagnsoticate, uneori cu implicatii grave (cum ar fi insuficienta renala sau hipotiroidismul) sau sunt doar cauzate de un dezechilibru local tegumentar sau de prezenta unor factori externi cu potential agresiv.

Medicul dermatolog este cel care poate prescrie un tratament de specialitate si poate realiza un “regim” adecvat pielii uscate. Tratamentul medicamentos de specialitate poate include:
- Antihistaminice, care sa amelioreze pruritul;
- Unguente topice pe baza de cortizon care pot reduce tumefactia si edemul;
- Creme care pot suprima raspunsul imun implicat in inflamtaie si iritatie locala;
- Tratament de fond pentru managemnetul unor afectiuni cornice care pot fi factori de risc in agravarea pielii uscate sau chiar afctori etiologici.

Cateva sfaturi util care pot ameliora din simptome:
-Incercati sa limitati timpul petrecut sub dus, la mai putin de 15 minute si nu folositi apa foarte calda, si doar calduta. Nu va stergeti energic, ci doar prin tamponare usoara, folosind doar un prosop din bumbac;
- Evitati sapunurile dure, ci alegeti lotiuni de spalat sau geluri de dus;
- Incercati produse hidratante special adresate bebelusilor, pe care sa le aplicati cat timp pielea este inca umeda dupa dus. Uleiurile de acest tip pot impiedica evaporarea apei de la suprafata pielii, pastrand astfel pielea hidratata mult mai mult timp;
- Aplicati dupa fiecare dus o crema de corp hidratanta;
- Alegeti haine din material natural, cum ar fi bumbac sau matase. Evitati insa lana, care chiar daca este naturala, irita si cea mai echilibrata si hidratata piele. Nu spalati hainele cu detergenti puternici, incercati un detergent lichid, de preferat fara parfum, si folositi si un balsam pentru catifelarea hainelor.

Despre dieta!

In cazul in care chiar dumneavoastra recunoasteti ca dieta zilnica nu este una adecvata recomandarilor, cel mai bine ar fi sa incercati pe cat posibil sa ameliorati acest aspect. Pielea este foarte sensibila si poate fi influentata de ceea ce mancam.

In cazul in care aveti piele uscata si ultra uscata, specialistii va sfatuiesc:
- Sa beti minim 8 pahare de apa de zi;
- Sa evitati alimentele procesate industrial precum si mancarea de fast food;
- Sa includeti in dieta o cantitate cat mai crescuta de legume si fructe proaspete, nuci, seminte si cereale integrale; - Sa consumati fructe si legume bogate in vitaminele A si C, deoarece acestea stimuleaza pastrarea starii de hidratarea a organismului. Alegeri potrivite includ portocalele, morcovii, mango;
- Sa evitati asa numitele “junk food”- alimente care au un bogat continut lipidic si caloric, insa sunt lipsite de principii nutritive, vitamine sau antioxidanti. Ciocolata, dulciurile concentrate ar trebui si ele evitate, sau cel putin reduse;
- Sa limitati consumul zinic de cafea si alcool deoarece aceste substante stimuleaza deshidratarea. Daca veti adopta o dieta prietenoasa pielii, rezultatele nu vor intarzia sa va surprinda!

De retinut!

Ignorarea unui tegument uscat poate avea consecinte grave si chiar sa evite diagnosticarea unor afectiuni grave sau a unor complicatii ale bolilor cronice diagnosticate anterior. Cel mai bine ar fi ca pielea uscata sa fie tratata adecvat inca de la inceput, deoarece pe masura ce situatia se va croniciza, tratamentul trebuie sa fie mai complex si adesea mai agresiv. Este intotdeuna mai usor de prevenit decat de tratat, iar aceasta observatie este foarte adevarata si in cazul pielii uscate.

Printre complicatiile de temut ale unei pieli ultra uscate se numara:
- Eczema sau dermatita atopica: afectiunea se caracterizeaza prin roseata, craparea pielii si inflamatie;
- Foliculita: reprezinta inflamarea foliculilor pilosi;
- Celulita: este o infectie bacteriana cu potential grav, ce se manifesta la nivelul tesuturilor subiacente pielii si care poate disemina in sistemul limfatic si circulator, determinand insamantari infectioase la distanta de poarta de intrare. Daca sanatatea pielii va ingrijoreaza sau doar daca vreti ca aceasta sa fie cat mai furmoasa, specialistii insista sa va adresati unui medic dermatolog, acesta fiind cel care va poate indruma in legatura cu pasii ce trebuie urmati pentru ca pielea frumoasa sa nu fie doar un vis, ci realitate!