10 milioane de europeni isi vor pierde auzul. Esti si tu printre ei?

Generalitati

Stiai ca poluarea fonica ramane cel mai frecvent factor de mediu care duce la pierderea auzului? Sunetele puternice la care ne expunem in timpul activitatilor de recreere, in discoteci, cluburi sau ascultand muzica in casti, pot provoca si ele pierderea auzului. Afla mai multe detalii despre cum poti preveni problemele de surditate aparute ca efect al vietii moderne.
AUDIO-OPTICA are solutia, iti rezolva problemele urechii de la banala otita pana la ...surditate!

In raportul SCENIHR al UE (1) , se arata ca intre 2,5 si 10 milioane de europeni care asculta musica tare cel putin o ora pe zi sunt expusi riscului de a-si pierde auzul. Pastrand proportia, intre 100.000 si 400.000 de romani risca sa surzeasca datorita zgomotelor puternice altele decat cele de la locul de munca. Se considera ca 16% dintre adulti isi pierd auzul datorita zgomotului ocupational, insa in ultimii 20 de ani numarul tinerilor cu expunere la zgomot s-a triplat ajungand la 19% in timp ce zgomotul ocupational a scazut fata de anii ’80.

Decibelii - la 120 dB, omul poate fi activ doar 2 minute

Intensitatea sunetului e masurata in decibeli (dB) si este o functie logaritmica. Astfel, fosnetul frunzelor de 20dB este de aproape 10 ori mai intens decat soapta de 10dB. Zgomotul produs de o convorbire se situeaza intre limitele de 30 si 60 dB. In cabina unor camioane de mare putere s-au masurat uneori zgomote cu intensitati intre 90 si 110 dB iar decolarea unui avion se ridica la 130 dB.

Nivelul de 20-30 decibeli este inofensiv pentru organismul uman, acesta este fonul sonic normal. Limita sunetului admisibil la locul de munca este de 80 decibeli. La 120 dB, omul poate fi activ doar 2 minute. O expunere de scurta durata la zgomot puternic, cum ar fi muzica din cluburi, de la concerte (90-115dB), sau la zgomote cu caracter de impuls, cum ar fi exploziile, poate conduce la pierderea temporara a auzului la sunete inalte precum si la tinitus (tiuituri in urechi). De obicei, auzul normal revine dupa cateva zile.

Efectul zgomotului "modern" asupra auzului

Factorii care influenteaza efectul zgomotului in pierderea auzului sunt: intensitatea zgomotului, viteza cu care creste nivelul sunetului, durata de expunere, vulnerabilitatea urechii interne (influentata de factori de mediu si intrinseci ca fumatul, hipertensiunea, nivelul lipidic, varsta, sexul, culoarea ochilor si alti parametri anatomici controlati in mare parte de factorii genetici).

In principiu expunerile scurte produc schimbari reversibile in cohlee, adica doar o modificare temporara a pragului auditiv (TTS). Expuneri peste pragul admis de 80 dB , timp 4 ore/zi pe perioade de 10-30 de ani pot duce la modificarea permanenta a pragului auditiv (PTS).

Formatele digitale actuale (ex.MP3) de muzica permit atingerea unor intensitati foarte inalte ale sunetului, de 80 - 115 dB(A) pe diferite aparate iar castile pentru telefoane mobile, iphone si bluethoot pot mari acest nivel. Nivelul de perceptie a sunetului creste in functie de adancimea introducerii in ureche a dispozitivelor, volumul si tipul muzicii. Recuperarea dereglarilor de auz produse de o ora de muzica, la 85-95 dB, se face in 40 de minute de repaus fonic. Melodiile cu mai multa percutie produc modificari temporare mai importante ale pragului auditiv (2). Ascultatul muzicii in casti poate duce la pierderea permanenta a auzului pentru 31,4% dintre subiectii care asculta 10h/saptamana muzica foarte tare depasind valoarea maxima admisa de 80 db (3).

Semnele pierderii auzului. Ce avem de facut.

Aparitia acufenelor, tinnitus (tiuituri in urechi) este mai ridicata la populatia expusa la zgomot. Acestea apar la 37% din cei expusi timp de 10 ani la zgomot si respectiv la jumatate dintre cei expusi o perioada mai mare, de 11-30 de ani. Acufenele datorate zgomotului pot fi temporare sau permanente. Acestea sunt singurele simptome care indica leziuni ale auzului in faza de inceput. Deci imediat ce apar, ar trebui sa facem un control.

Testele audiologice evalueaza pierderea auzului. In unele cazuri de diminuare sau pierdere temporara a auzului se poate aplica tratament medicamentos sub indrumarea unui medic ORL-ist.

Traseul pacientului presupune un consult initial la ORL-ist in urma caruia se va constata daca aveti sau nu nevoie de investigatiile de audiologie aprofundate. Urmeaza investigatiile audiologice si o ultima consultatie la medicul ORL-ist pentru diagnosticare si tratament. In 40% dintre cazuri exista posibilitatea remisiunii sub tratament a simptomatologiei. Intreruperea tratamentului poate duce la accentuarea pierderii si chiar la surditate, ceea ce in viitor poate insemna un impediment in viata socio-profesionala a individului.

In recent deschisa clinica AUDIO-OPTICA din Bucuresti, Str. Stoica Ludescu nr. 12, va puteti evalua sanatatea urechii si starea auzului de luni pana vineri, intre 8h30 si 18h. Incepeti printr-un consult ORL (50Ron, 30 de minute). Daca sunt necesare investigatiile de audiologie, urmeaza consultul audiologic prin care se determina ce tipuri de investigatii vi se vor face si e gratuit.
Urmeaza audiometriile, impedantmetria, dupa caz, si consultul final la ORL-ist pentru diagnosticare si tratament. Va sugeram sa va programati telefonic astfel incat sa terminati intr-o zi intreaga serie de consultatii si investigatii. Durata investigatiilor de audiometrie si impedantmetrie este de 30-40 de minute iar daca se fac separat, fiecare dintre ele dureaza 20 de minute. Pachetele de investigatii sun concepute astfel incat sa va faca sa economisi timp si bani.
Audiograma tonala si vocala costa 30 Ron amandoua iar cea tonala doar 15 Ron. Pentru impedantmetrie se platesc 20 Ron.

Unde imi pot evalua auzul in mod profesionist, rapid si eficient.

Incepand din 2009 AUDIO-OPTICAse adreseaza si populatie active cu un stil de viata dinamic aflata mereu in valtoarea evenimentelor, celor care asculta muzica si lucreaza foarte mult pe calculator.

"Am constatat ca aceste persoane nu constientizeaza pericolul noului stil de viata. Prin noi pot preveni probleme majore care pot aparea in timp pentru sanatatea urechii si a ochilor. Astfel am dezvoltat proiectul Clinica pentru Ureche - un adevarat sistem integrat pentru a rezolva orice problema a urechii de la banala otita pana la surditate" - declara Mihaela Ionescu manager AUDIO-OPTICA . “Recent deschisa clinica din Bucuresti in str. Stoica Ludescu si centrele noastre din Ploiesti si Constanta pun la dispozitia pacientilor pe langa audiologie si optica, consultatii ORL si de oftalmologie.”

Pentru persoanele cu un stil de viata activ care ii expune factorilor ce afecteaza sanatatea urechii, oferim consultatii ORL si investigatii aprofundate de audiologie in clinicile noastre din Bucuresti - Stoica Ludescu, Ploiesti si Constanta (vezi coordonatele mai jos).

Lista investigatiilor audiologice din AUDIO-OPTICA cuprinde:

Teste de audiometrie protetica (subiective): audiograma tonala liminara (testeaza organul auditiei, indica gradul de hipoacuzie), audiograma vocala (testeaza capacitatea auditiva a unei persoane de a intelege vorbirea), audiograma in camp liber (examenul eficacitatii protezarii auditive, testeaza inteligibilitatea vorbirii in camp liber).
Teste de audiometrie obiectiva:
- impedanta (timpanograma si reflex stapedian acustic);
- teste electrofiziologice: otoemisiuni acustice si potentiale evocate auditive.

Investigatiile de audiometrie se realizeaza in cabine insonorizate si sunt disponibile in cele 30 de centre din tara - www.audio-optica.ro.In trei dintre clinicile AUDIO-OPTICA (Bucuresti-Stoica Ludescu, Ploiesti si Constanta) se efectueaza atat consultatii ORL cat si investigatii audiologice aprofundate.

Pentru pacientii cu diagnostic de surditate firma ofera servicii pentru diagnosticarea aprofundata si evaluarea gradului de surditate, protezare auditiva, avem implanturi cohleare de mare performanta, detinem o echipa destinata reabilitarii prin logopedie si psihologie.

Stilul de viata modern aduce probleme si in sanatate ochiului si de aceea pentru rezolvarea acestora compania pune la dispozitia clientilor sai servicii de Oftalmologie – Optica medicala urmand ca in timp sa dezvolte si sectiunea chirurgicala.

In cele mai noi centrele AUDIO-OPTICA pacientii pot beneficia atat de consultatii ORL - audiologie cat si Oftalmologie - optica medicala:
- AUDIO-OPTICA Bucuresti - Str. Stoica Ludescu nr 12, sector 1, programari la tel: 021/305.72.51
- AUDIO-OPTICA Ploiesti - Bd-ul Republicii nr.143, programari la tel: 0244/52.23.44
- AUDIO-OPTICA Constanta - Str. Stefan cel Mare nr.117, programari la tel: 0241/61.25.03"Ne straduim sa extindem gama serviciilor pentru pacientii nostri astfel incat sa ii ajutam sa se repuna in forma" (Mihaela Ionescu). "Nu trebuie sa neglijam efectele vietii moderne asupra starii de sanatate. AUDIO-OPTICA poate trata surditatea insa dorim sa atragem atentia tinerilor ca e mai ieftin si mai usor sa previi decat sa tratezi. Cu cat prevenim aparitia problemelor majore de sanatate a urechii, cu atat rezolvarea lor e mai facila. Va asteptam!"

Echipa AUDIO-OPTICA
[email protected],
www.audio-optica.ro

Despre AUDIO-OPTICA

Firma ofera servicii de sanatate pentru auz si vaz.

audio-opticaAUDIO-OPTICA este prezenta pe piata romaneasca din 2001 lansandu-se initial ca un furnizor de servici paramedicale, aparatura si dispositive in domeniul protezarii auditive, ulterior extinzandu-se si in domeniul opticii. Activitatea firmei a urmat un drum consecvent pe calea corectarii deficientelor de auz. Pentru repunerea in forma a pacientilor sa, in prezent compania dispune de o retea nationala de peste 30 de puncte de lucru in care serviciilor paramedicale le sunt asigurate in colaborare toate serviciile medicale specifice de ORL si oftalmologie.

In domeniul audiologiei compania este partener al unor firme de renume la nivel mondial: Bernafon (Elvetia) si Interton (Germania) pentru aparatele auditive si Advanced Bionics (SUA) pentru implant cohlear.

Impreuna cu partenerii sai sustine cel mai important program international de formare profesionala derulat in Romania pentru personalul specializat in rezolvarea problemelor de auz (audiometrie, audiologie, bioinginerie medicala, logopedie, implant cohlear). Programul este implementat de catre Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale - ANPCDEFP - (Departamentul Leonardo da Vinci) si presupune stagii transnationale in intreprinderi sau institutii de formare, precum si schimburi ale profesionistilor in educatie si formare profesionala oferind in ultimii ani inclusiv specilizarea in implant cohlear prin care se asigura reintegrarea sociala a persoanelor cu surditate totala.

AUDIO-OPTICA Srl
Str. Stoica Ludescu nr.12, sector 1, Bucuresti,
tel: 021/305.72.51,021/305.72.52, fax: 021/305.72.54
[email protected]; www.audio-optica.ro