Alegerea unui program de slabit

Generalitati

Potrivit studiilor realizate in Statele Unite, mai mult de jumatate dintre americani aleg sa urmeze o dieta pentru slabit. Pentru multi dintre acestia este dificil sa piarda mai mult de cateva kilograme, si putini reusesc sa ramana la greutatea obtinuta in urma unui program de slabit.

Dificultatile intampinate la pierderea kilogramelor si mentinerea greutatii determina oamenii sa apeleze la un program de slabire comercial sau profesional. Despre programele comerciale de slabit se stie ca functioneaza numai in cazul persoanelor puternic motivate si constiente de faptul ca arderea rapida a caloriilor se face numai prin intermediul activitatii fizice zilnice.

Ca orice decizie, si alegerea unui program presupune punerea in balanta a beneficiilor oferite de fiecare program de slabit, in caz contrar rezultatele se vor lasa mult asteptate!

Alegerea unui program de slabit: ce trebuie sa urmaresc?

Asigurati-va ca este optim pentru sanatatea dumneavoastra. Chiar daca iti creezi propriul program de slabit sau urmezi unul comercial, asigura-te ca acesta nu iti afecteaza sanatatea. O dieta sigura trebuie sa includa necesarul zilnic de vitamine, minerale si proteine, deoarece dieta de slabit presupune consumul unui numar mic de calorii, nu si de vitamine si minerale esentiale.

In general, o dieta recomandata femeilor trebuie sa contina intre 1000 si 1200 de calorii, zilnic, iar dieta recomandata barbatilor se incadreaza intre 1200 si 1600 kcal/zi; cu toate acestea, inainte de a stabili numarul de calorii continut de dieta dumneavoastra zilnica, cereti sfatul unui medic.

Slabeste incet si sigur!

Programul pentru scadere in greutate trebuie urmat treptat si constant, cu exceptia situatiilor in care medicul va stabileste un program de slabire mai rapid, plecand de la conditia dvs. de sanatate.

Dupa prima sau a doua saptamana a dietei nu trebuie sa va asteptati sa pierdeti mai mult de 1 kg/pe saptamana! Dietele restrictive caloric conduc catre o pierdere rapida in greutate in timpul primei sau celei de-a doua saptamani, dar aceasta pierdere consta in special in lichidul din organism (deci nu este vizibila decat pe cantar). Pierderea initiala a lichidului din corp este rapid recastigata atunci cand se revine la o dieta normala in ceea ce priveste cantitatea de calorii.

Rata de scadere in greutate ar trebui sa fie intre 1 si 2 kg in fiecare saptamana. Cand alegeti un program comercial de pierdere in greutate, asigurati-va ca vor fi furnizate toate detaliile de taxe si costuri ale elementelor aditionale precum suplimentele alimentare si alimentele.

Alte intrebari ale unui potential program de pierdere in greutate sunt:
- Echipa include consilieri calificati precum dieteticieni, medici si psihologi?
- Alegerea alimentelor este flexibila si potrivita?
- Obiectivele pierderii in greutate sunt stabilite de catre client sau/si de catre specialist?
- Cat la suta dintre oameni duc pana la sfarsit programul?
- Care este media de pierdere in greutate in randul persoanelor care termina programul?
- Care este media persoanelor care au probleme sau efecte secundare? Care sunt acestea?

Daca planuiti sa pierdeti ma mult de 15–20 kg, dar aveti o problema de sanatate, sau urmati un tratament medicamentos regulat, medicul ar trebui sa va faca o evaluare inainte de inceperea programului de scadere in greutate.

Un medic poate evalua problemele generale de sanatate si conditiile medicale care pot fi afectate de dieta sau pierderea greutatii. De asemenea, un medic ar trebui sa fie capabil sa va recomande programul adecvat.

Daca planuiti sa folositi o dieta scazuta in calorii, cu siguranta ar trebui sa fiti examinati si monitorizati de catre un medic.

Ce trebuie sa includa un program de pierdere in greutate?

Programul de pierdere in greutate ar trebui sa include un plan de mentinere a greutatii dupa terminarea acestuia. Nu este benefic sa pierdeti un numar semnificativ de kilograme, si apoi acestea sa fie recastigate!

Mentinerea greutatii este cea mai dificila parte si frecvent nu este implementata in programele de slabire. Programul de slabire pentru care ati optat ar trebuie sa va ajuta la schimbarea sau imbunatatirea obiceiurilor alimentare, prin cresterea activitatii fizice si schimbarea stilului de viata.

Supraponderabilitatea, adesea, este vazuta ca o problema temporara care poate fi tratata in cateva luni cu o dieta. Totusi, pentru majoritatea oamenilor supraponderali controlarea greutatii corporale este considerata un efort sustinut intreaga viata.

Pentru a fi sigur si eficient, orice program de slabire trebuie sa se adreseze pe termen lung, altfel programul inseamna pierdere de bani si mult efort!