Razele ultraviolete artificiale sunt cancerigene, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii

Razele ultraviolete artificiale, folosite in saloanele de bronzat, au fost clasate ca fiind cancerigene de Centrul international de cercetare a cancerului (CIRC) din cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), informeaza AFP.

Concluzia apartine unui grup de 20 de specialisti din noua tari care s-au reunit, in iunie, la sediul CIRC din Lyon. Rezultatele intalnirii sunt prezentate in editia de august a revistei medicale Lancet Oncology.

Din 1992, razele solare ultraviolete, la fel ca si cele artificiale produse de lampi si cabine de bronzat, au fost clasate de CIRC la nivelul 2 (probabil cancerigene). In urma celor mai recente studii stiintifice, CIRC a ridicat nivelul, clasand razele ultraviolete la nivelul 1 (cancerigen pentru om) pentru toate tipurile.

"O analiza a concluzionat faptul ca expunerea la raze UV artificiale inaintea varstei de 30 de ani creste cu 75% riscul de melanom, forma cea mai agresiva de cancer de piele", arata specialistii CIRC, care mai subliniaza ca utilizarea aparatelor de bronzat ce emit raze UV este raspandita mai ales in randul tinerelor. Mai mult, o serie de studii arata o asociere clara intre bronzarea artificiala si melanomul ocular.

"Nu suntem o agentie de reglementare. Noi publicam rezultate stiintifice, iar agentiile sanitare nationale pot lua deciziile pe care le considera necesare", a subliniat Vincent Cogliano, reprezentant al CIRC.

Dermatologii britanici si francezi au salutat decizia de ridicare a nivelului de clasificare, insa nu cer, deocamdata, interzicerea cabinelor de bronzat. "Solutia nu este interzicerea, ci informarea", a declarat presedintele sindicatului francez al dermatologilor, George Reuter, care a amintit ca aparatele pentru bronzare artificiala sunt de vanzare in magazine si pe internet.

Potrivit unui studiu al Asociatiei germane pentru preventia dermatologica, realizat la sfarsitul anului 2008, in jur de 14 milioane de germani intre 18 si 45 de ani se bronzeaza artificial, un sfert dintre acestia incepand sa mearga la saloane de bronzat la o varsta cuprinsa intre 10 si 17 ani.

Potrivit lui Reuter, un risc si mai mare il prezinta oamenii care fac sedinte de intretinere de-a lungul unui an intreg. Reuter a situat limita maxima la zece sedinte bronzare artificiala pe an.

Reprezentantii paturilor cu ultraviolete au raspuns, intr-un comunicat, ca riscul de a dezvolta cancer este legat de supraexpunerea la raze UV si ca 80% dintre clientii saloanelor sunt constienti de riscuri, majoritatea nedepasind 20 de sedinte pe an.