Hipnoza intre traditie si inovatie

Este toata lumea hipnotizabila? Inainte de a pasi in taramul deosebit al hipnoterapiei se impune o diferentiere a modalitatilor traditionale de hipnoza, care sunt in mod caracteristic mai autoritare, de modalitatile ericksoniene sau modalitatile permisive. Modalitatile traditionale de hipnoza spun ca sunt anumite persoane carora li se poate induce transa si unele persoane carora nu li se poate induce transa. Unele persoane sunt hipnotizabile si sugestionabile, altele nu.

Pentru scopuri clinice, cand se doreste sa folosim transa (sub hipnoza), hipnoterapeutul este de preferat sa dispuna de abilitatile necesare de a induce o transa hipnotica unui numar cat mai variat si mai crescut de persoane, sa isi dovedeasca abilitatile, chiar si cu cei care din perspectiva clasica nu sunt hipnotizabili sau sugestibili.

O abordare ericksoniana spune ca poti induce transa hipnotica oricarei persoane. Oricine poate fi hipnotizabil. Este nevoie doar sa identifice impreuna cu clientul modalitatile in care poate fi hipnotizat.

Cati dintre noi acceptam sa ne lasam invitati intr-o transa hipnotica intr-o maniera atat de directiva? Aceasta functioneaza bine pentru acei 25% dintre oamenii care sunt puternic hipnotizabili si foarte sugestionabili.

Hipnoterapeutul spune: ”Ochii tai se vor inchide “ si bum – ochii s-au inchis si totul este nemaipomenit. Aproximativ 50% dintre persoane sunt hipnotizabile si oarecum sugestionabile, iar in cazul acestor persoane ei vor raspunde in functie de conditii si de abilitatile lor.

Exista 25% dintre persoane care nu sunt hipnotizabile si nici sugestionabile, potrivit unei scheme traditionale de hipnoza, deci aceste metode clasice vor merge cu adevarat pentru primele 25% dintre persoane.

Cand un hipnoterapeut va spune : “Pleoapele tale sunt din ce in ce mai grele”, atunci pleoapele vor incepe sa fie din ce in ce mai grele. Cand va spune: “Vei merge mai adanc in transa”, ei se vor adanci si mai mult in transa. Asta pentru ca esti o persoana sugestibila si puternic hipnotizabila!

Cand te regasesti printre randurile ultimilor 25% dintre persoane, care nu raspund la aceste metode traditionale, lucrurile par a nu mai fi atat de simple! Daca hipnoterapeutul spune “Pleoapele devin din ce in ce mai grele “ si “Ochii tai sunt pe cale sa se inchida”, iar ochii sunt larg deschisi, atunci inseamna ca hipnoterapeutul se afla intr-o mare dificultate.

De obicei, ceea ce se poate intelege (de catre cei neinitiati) din aceasta situatie, este fie ca hipnoterapeutul nu ar fi un bun psihoterapeut, fie ca pacientul nu este un subiect bun. Nimic mai fals! In hipnoza nu exista TREBUIE, ci AI PUTEA!, POTI! Nu este nevoie decat sa iti permiti sa dai curs invitatiei hipnoterapeutului!