Cosmeticele cu SPF

Generalitati

Cosmeticele cu SPF sunt pur si simplu un must-have pe timp de vara. Asta daca vrei sa-i oferi tenului tau o ingrijire inteligenta.
Toata lumea alearga la cumparaturi inainte de a merge in vacanta, la mare, pentru a-si lua creme, lotiuni sau spray-uri de protectie solara. Unii convinsi de necesitatea si utilitatea acestora, altii prinsi de valul lui asa trebuie. Indiferent de mobilul actiunii, fac foarte bine cu totii. Problema este ca preocuparile lor in lupta cu razele UV se opresc aici. Ceea ce nu-i deloc bine, mai ales in conditiile in care marea majoritate a medicilor dermatologi propune extinderea protectiei pe durata intregului an, pe motiv ca ultravioletele devin din ce in ce mai periculoase, din cauza subtierii stratului de ozon. Studii facute in SUA releva ca, cel putin deasupra Americii, patura de ozon s-a micsorat cu 5% - 7% in intervalul 1979-1992, ceea ce a condus la cresterea iradierii totale cu minimum 7%, iar a riscului de aparitie a cancerelor de piele cu 10%.

Crema de protectie ideala

E fotostabila (nu isi pierde eficacitatea de-a lungul expunerii la soare) si rezistenta la apa.

Autobronzante cu SPF

Daca totusi vrei un bronz tropical, dar nu ai timp si nici rabdare sa stai la plaja, poti apela cu incredere la autobronzante. Mare parte a producatorilor acestui gen de cosmetice s-a raliat din mers la ultimele standarde in materie de protectie solara. Astfel, nu-ti va fi deloc greu sa gasesti o solutie care sa impace si „capra, si varza”, in cazul nostru dorinta de a te bronza si de a te proteja de ultraviolete. Oferta este chiar foarte bogata, iar indicele SPF variaza in intervalul 6-40. in fond, aceste solare la flacon, prezente sub forma spray, lotiune sau crema, fie doar pentru fata sau corp, fie pentru o aplicare generala, sunt un pariu sigur. Ele contin o combinatie unica de crema hidratanta si agenti delicati de melanogeneza, care confera pielii o colorare placuta, in tonuri naturale. in plus, dau acea stralucire de vara, dupa care tanjesc toate Albele-ca-Zapada. Atuul lor cel mai important insa tine de distributia uniforma de pigment, care asigura un bronz omogen si rezistent.

Glossul de buze, cancerigen

Orice produs cosmetic lucios aplicat pe buze atrage mai multe raze ultraviolete, marind riscul de a face cancer de piele. Alege numai rujuri, glossuri si balsamuri cu SPF.

Un look protector

Din acest punct de vedere, indeosebi in sezonul fierbinte, cosmeticele destinate tenului - zona cea mai expusa si mai predispusa la imbatranire, ar trebui obligatoriu inlocuite cu unele cu SPF. Din fericire, piata se adapteaza repede noilor cerinte, marcile de top avand in oferta o gama intreaga de produse. Vorbim aici, in primul rand, de creme de zi, hidratante sau nutritive, cu SPF de la 15 in sus, creme de ochi, baze de machiaj, fonduri de ten si rujuri de buze. Apropo de buze, cercetari amanuntite facute la University Medical Center din Dallas au scos la iveala faptul ca luciul de buze, atat de pretios pentru femeile din lumea intreaga, este cancerigen. Explicatia este mai mult decat simpla: uleiurile folosite la fabricarea lui nu doar ca atrag, ci si sporesc puterea de penetrare a razelor ultraviolete, creand efectul de lupa. De aceea, daca totusi nu poti renunta la acesta, opteaza pentru unul cu factor mare de protectie sau, inainte de a-l aplica, da-ti buzele cu o crema sau cu un balsam hidratant cu SPF 30.

2 mg de crema/cm patrat

Pentru a beneficia de protectia indicata pe ambalaj, foloseste 2 mg de crema pe cm patrat de piele! Adica un sfert de tub de 125 ml la fiecare expunere.

Cunoaste-ti dusmanul!

Razele ultraviolete sau UV sunt radiatii electromagnetice, care au o lungime de unda mai scurta decat a luminii vizibile ochiului uman, dar mai lunga decat cea a razelor X sau roentgen. Denumirea de ultraviolet provine de la culoarea violet din spectrul luminii albe. Descoperirea acestora a rezultat in urma experimentelor care provocau innegrirea sarurilor de argint sub actiunea luminii solare. in 1801, fizicianul german Johann Wilhelm Ritter (1776-1810) observa ca si in afara domeniului razelor vizibile stratul de clorura de argint se innegreste si, pentru prima oara, le denumeste raze oxidante. De altfel, pana in secolul XIX, ultravioletele vor purta numele de raze chimice. In realitate, soarele transmite trei feluri de radiatie ultravioleta: A, B si C. Razele de tip C nu ne dauneaza, intrucat sunt aproape in intregime neutralizate de atmosfera. Cele de tip B sunt absorbite de stratul superficial al pielii, fiind responsabile de bronz sau, dupa caz, arsuri, iar cele de tip A intra in profunzimea acesteia, producand leziuni pe termen lung. Din acest punct de vedere, UVA sunt incriminate mai des pentru aparitia cancerului de piele decat UVB.

Ce inseamna, de fapt, SPF?

SPF (Sun Protection Factor) este o unitate de masura care indica intervalul de timp pe care il poti petrece fara riscuri in soare, dupa aplicarea produsului care-l contine. Pentru a obtine acest ecran de protectie se folosesc mai multe filtre UVB sau UVA – compusi chimici, anorganici sau organici, care fie absorb radiatiile si le convertesc in caldura, fie le reflecta.
Alegerea SPF-ului potrivit se realizeaza in functie de fototipul pielii, dupa cum urmeaza:
- Tipul 0 (alb), cu pielea albinoasa, nu se bronzeaza natural niciodata si nu trebuie expusa deloc fara protectie la soare;
- Tipul I (roscat), cu pielea alba, nu se bronzeaza niciodata si se arde constant, rezista la soare fara a se perpeli aproximativ 5 minute;
- Tipul 2 (blond), cu pielea deschisa, se bronzeaza slab, rezista circa 10 minute in soare.
- Tipul 3 (saten), cu pielea deschisa, se bronzeaza usor si rezista in soare circa 20 de minute;
- Tipul 4 (brun), cu pielea inchisa, se bronzeaza puternic si rezista cam 45 de minute in soare;
- Tipul 5 (brun inchis/mediteranean), cu pielea inchisa, se pigmenteaza foarte puternic, rezista fara probleme chiar si peste o ora;
- Tipul 6 (afro), cu pielea neagra, nu se arde niciodata, bronzarea fiind maximala.
Mai exact, factorul de protectie prelungeste rezistenta pielii la soare atatea minute cate rezulta din inmultirea indicelui SPF cu minutele aferente tipului de piele.

Sursa: www.benessere.ro