Terapia cu aerosoli - un nou tratament pentru cancerul pulmonar

La nivel global, cancerul pulmonar reprezinta principala cauza de deces prin cancer. Majoritatea metodelor de tratament existente, inclusiv interventia chirurgicala sau chimioterapie, sunt utile numai pentru stagnarea temporara a evolutiei afectiunii.

Un grup de cerceatori de la Universitatea Nationala din Coreea au dezvoltat o noua metoda de tratare a cancerului pulmonar. Aceasta presupune vaporizarea de vectori virali, prin intermediul unui inhalator, de 2 ori pe saptamana, timp de 4 saptamani. Aceasta metoda de tratament a fost testata in laboratori, pe soareci, iar la finalul tratamentului numarul tumorilor este mai mic, dar si dimensiunea acestora scazute considerabil, spre deosebire de soarecii care nu au primit niciun tratament.

De asemenea, cercetatorii au descoperit ca in urma tratamentului un numar mare de celule cancerigene au murit, lucru extrem de necesar pentru insanatosirea tesuturilor. Totodata, a fost suprimata si productia unei proteine care contribuie la dezvoltarea celulelor cancerigene.

„Terapia cu aerosoli reprezinta o alternativa pentru orientarea noninvaziva a genelor la nivelul plamanilor”, a declarat autorul studiului Myung-Haing Cho, profesor la Universitatea Nationala Seul. „Livrarea de gene prin aerolosi poate constitui o metoda de tratament pentru un spectru larg de afectiuni pulmorare si are numeroase avantaje spre deosebire de metodele invazive de livrare a genelor”.

Pentru realizarea acestui studiu cercetatorii au folosit un vector lentiviral derivat dintr-o retrovirus pentru a reduce posibilitatea de a infectat non-divizarea celulara de durata care cauzeaza modificari genetice. Vectorul lentiviral contine modulatorul de proteine carboxil-terminal (CTMP), care inhiba semnalizarea Akt.

„Rezultatele noastre demonstreaza ca vectorul lentiviral care contine modulatorul de proteine carboxil-terminal (CTMP)suprima activitatea Akt si inhiba prograsia tumorii”, a declarat Cho.