Tramadol

Descriere

Tramadolul este un analgezic opioid, cu actiune intensa, utilizat in tratamentul durerilor acute sau cronice, de intensitate moderata pana la severa, de exemplu: durerea post-traumatica (rani, fracturi), nevralgii severe, durerea neoplazica, asociata infarctului miocardic sau interventiilor diagnostice sau terapeutice.

Contraindicatiile administrarii de tramadol sunt - intoxicatia acuta cu etanol, barbiturice sau analgezice psihotrope. Prudenta in administrarea tramadolului la pacienti cu insuficienta renala sau hepatica. Nu se recomanda administrarea tramadolului la persoanele sub 16 ani. La varstnici peste 75 ani, efectele secundare par a fi mai mari decat cele benefice.

Reactiile adverse sunt cel mai adesea asociate cu administrarea dozelor mari de medicament. Pot sa apara transpiratii, vertij, greata ameteli, uscaciunea gurii si oboseala. Reactiile adverse rare includ tahicardie, hipertensiune arteriala, hipotensiune arteriala ortostatica. Au mai fost observate reactii alergice cutanate (prurit, eruptii cutanate).

Forme de prezentare si comercializare

- solutie injectabila;
- solutie orala;
- comprimate;
- supozitoare.

Intoxicatia acuta

Simptomatologia cuprinde:
- tulburari ale constientei;
- convulsii;
- hipotensiune arteriala;
- tahicardie;
- mioza sau midriaza;
- tulburari ale respiratiei.

Tratamentul intoxicatiei acute

In caz de intoxicatie severa, cu pierderea constientei si respiratii superficiale, trebuie administrata naloxona, iar in caz de producere a convulsiilor diazepam intravenos.

Intoxicatia cronica

Consumul de droguri are urmatoarele particularitati stadiale:
- consumul experimental (in scop recreational);
- consumul regulat - consumatorul incepe sa lipseasca din ce ince mai mult de la scoala/serviciu, se ingrijoreaza sa nu piarda sursade procurare a drogului;
- preocuparea zilnica - consumatorul pierde motivatia (scoala/serviciul ii devin indiferente);
- dependenta - consumatorul nu poate face fata treburilorzilnice fara drog, neaga problema pe care o are, se produceinrautatirea conditiei fizice, dupa consum isi pierde controlul.

Consumul cronic de tramadol este caracterizat de:
1. Dependenta psihica- de fapt singura caracteristica,atat necesara cat si suficienta pentru a defini dependenta de drog. Dependenta fizica si toleranta pot fi prezente, dar niciuna nu estenici necesara, nici suficienta, prin ea insasi pentru a definidependenta de drog. Dependenta psihica reprezinta necesitatea de ordinpsihologic de a lua drogul, denumita in terminologia actuala "craving"(dorinta intensa de a retrai efectele substantei psihoactive), sireprezinta cauza recaderilor dupa perioade lungi de abstinenta.
Consumul prelungit sau in doze mari de tramadol apare de obicei incazul in care tratamentul nu este condus de catre un cardu medical sipoate determina dependenta.
2. Toleranta - caracterizata prinnecesitatea de doze semnificativ crescute pentru a obtine starea deintoxicatie sau efectul dorit sau prin efect diminuat substantial lacontinuarea folosirii aceleiasi cantitati.
3. Dependenta fizica - implica dezvoltarea tolerantei si asimptomelor de retragere (abstinenta) la incetarea folosirii drogului,ca o consecinta a adaptarii organismului la prezenta continua a unui drog. In cadrul sindromului de dependenta,dependenta fizica reprezinta factorul de conditionare secundara, legat de teama de privare de drog si de incercarea permanenta de a evitasenzatiile neplacute cauzate de absenta drogului.
Dependenta fizica se dezvolta ca rezultat al unei adaptari aorganismului in ceea ce priveste raspunsul la administrarea repetata aunei substante (drog), aceasta afectand echilibrul a diverse sisteme;ca rezultat, aceste sisteme sufera adaptari pentru a ajunge la un nouechilibru, pe fondul interventiei repetate a substantei respective. In acord cu aceste mecanisme, dependenta fizica este definita ca o starede adaptare a organismului in care efectele primare ale unei substante (drog) si recontroalele generate de organism se echilibreaza deasemenea maniera incat nu functioneaza normal decat in conditiileprizelor regulate de substanta (drog). La oprirea brutala aadministrarii, recontroalele nu mai sunt compensate de efectelesubstantei, conducand la o tulburare functionala, adesea cu manifestariclinice zgmomotoase, care pot imbraca aspecte periculoase, cu riscvital - sindromul de retragere.
4. Sindrom de abstinenta - estecaracterizat prin simptomele (incadrare si grad de severitatevariabile) care apar la incetarea sau reducerea dozei unui drog, inspecial narcotic, la care individul este adictiv si care a fostconsumata in mod repetat, obisnuit, pe o perioada prelungita si/sau indoze mari. Exista tendinta ca in prezent sa se inlocuiasca termenul de"sindrom de abstinenta" cu "sindrom de retragere". Sindromul deretragere, expresie a dependentei fizice, este unul din indicatoriisindromului de dependenta.
Manifestarile sindromului de retragere in cazul incetarii administrarii tramadolului sunt - nervozitate, panica, insomnii, transpiratii, rinoree, stranut sau tuse, durere sau parestezii la nivelul mainilor sau picioarelor, rar halucinatii (auditive sau vizuale).