Cancerul cavitatii bucale

Ce este cancerul

Este un termen general folosit pentru a descrie peste 200 de boli care afecteaza anumite organe si zone ale corpului. Mai simplu, acesta este o afectiune a celulelor, iar fiecare tip de cancer incepe in acelasi fel.

Porneste atunci cand informatia genetica, dintr-o singura celula, se modifica intr-un anumit fel si face ca celula sa se divida intr-un numar necontrolat.

Grupul de celule astfel rezultat formeaza un buchet adesea numit tumoare, care poate creste pana la afectarea tesuturilor sau organelor sanatoase din jur.

Ce cauzeaza cancerul

Dezvoltarea cancerului este un proces biologic complex care nu este cunoscut. Gratie cercetarilor stiintifice avem la dispozitie tot mai multe informatii despre factorii care sunt implicati in dezvoltarea tumorii.

Hormonii, conditiile de imunitate si mutatiile mostenite prin materialul genetic al celulei pot juca un rol in aparitia cancerului.
Cancerul cavitatii bucale este a opta tumoare maligna intalnita ca frecventa. Desi este de doua ori mai intalnita la barbati decat la femei, cazurile intalnite azi la femei s-au intensificat datorita cresterii consumului de alcool si a numarului de femei care fumeaza.

Factorii de risc sunt:
- 90% din cei cu cancer fumeaza;
- alcoolul;
- expunerea prelungita la soare;
- iritatiile din cavitatea bucala;
- alimentatia proasta;
- lipsa igienei bucale.

Simptomotologia

Pentru majoritatea oamenilor simptomele apar gradual, pe masura ce celulele canceroase se dezvolta in focarul initial.

Cancerul de buza poate fi detectat mai devreme decat celelalte tipuri pentru ca este mai vizibil. Apare sub forma unei mici ulceratii nedureroase, fiind confundate de multe ori cu o afta sau un herpes sau sub forma de nodul in grosimea buzei.

Adenopatia (ganglionii mariti de volum) este intotdeauna prezenta, iar starea generala nu este afectata decat in stadiile tardive.

Cancerul de limba este mai frecvent intalnit la barbati, cu un debut insidios, sub forma de ulceratie, nodul sau o proliferare conopidiforma. Apare senzatia de corp strain, durere la inghitire, iar starea generala se altereaza datorita dificultatilor in alimentatie.

Cancerul planseu bucal poate sa apara sub forma de ulceratie putand fi confundat cu o leziune provocate de proteza.

Cancerul de obraz - in etiologia lui sunt incriminate si traumatismele mecanice produse de dinti, resturi radiculare, lucrari dentare prost realizate, igiena bucala defectuoasa, iar pentru tegumentele obrazului este incriminata expunerea indelungata la soare.

Semnele cele mai frecvente sunt:

- gustul acru in gura si pe buze;

- o plaga care nu se vindeca si sangereaza usor;

- durerea in gura care nu dispare;

- umflarea sau ingrosarea limbii;

- o pata rosie sau alba pe gingie;

- respiratia urat mirositoare persistenta.

Simptomele care apar mai tarziu sunt:

- dificultati la muscat si inghitit;

- probleme in miscarea limbii;

- pierderea dintilor;

- amortirea limbii si in alte zone ale gurii;

- pierderea in greutate.

Multe dintre aceste simptome pot fi cauzate si de alte probleme mai putin serioase. Daca unul dintre aceste simptome dureaza mai mult de doua saptamani este important sa consultati un medic stomatolog.

Unul dintre examenele care poate sa puna diagnosticul de tumora este biopsia.

Profilaxie si tratament

Alti pasi care pot fi facuti pentru prevenire sunt:

- ingrijirea danturii si o igiena dentara sanatoasa;

- tratamentul cariilor;

- extractia resturilor radiculare;

- tratamentul hiperplaziilor gingivomucoase ale vechilor purtatori de proteze incorecte;

- evitarea muscaturilor de obraz involuntare;

- controlul periodic al limbii si gurii;

- cei care fumeaza si beau alcool sa fie atenti la schimbarile de culoare, umflaturi, ulceratii care apar;

- o dieta sanatoasa;

- o expunere redusa la soare.

Tratamentul este chirurgical, chimioterapic, iar prognosticul lor este rezervat. Depistarea precoce alaturi de radicalitatea interventiei, in contextul unui tratament complex duc la mari sanse de supravietuire a acestor bolnavi.