Iaurtul - un nou aliat impotriva respiratiei urat mirositoare

Generalitati si cauze

Respiratia urat mirositoare, sau halena, cum este denumita in termeni medicali, ne afecteaza pe toti, la un moment dat in viata.

Cauzele de aparitie ale acesteia sunt foarte diverse, si pot fi pasagere sau cronice. Halena poate sa fie determinata de un aliment - se stie, de exemplu ca usturoiul poate cauza mirosul neplacut al respiratiei mult timp dupa ce nu mai este prezent in gura deoarece substantele sale sunt absorbite din tractul gastrointestinal si se elimina respirator, sau poate fi cauzata de tutun si alcool. Fumatul afecteaza in foarte multe feluri sanatatea cavitatii bucale si chiar daca ne spalam corect pe dinti, mirosul persista.

Halena cronica poate fi insa un semn de patologie sistemica iar specialistii ne recomada sa consultam un medic pentru a investiga cauza. Adesea sunt incriminate probleme stomatologice: dezvoltarea tartrului (care atrage particule alimentare, bacterii si favorizarea stagnarea lor in gura si fermentarea lor, cu emanarea unui miros urat), xerostomia (sau gura uscata, afectiune ce apare ca reactie adversa in diverse tratamente medicamentoase sau post iradiere), carii dentare.
Cauzele halenei sunt insa mult mai numeroase si complexe. Se poate deduce, deci ca rezolvarea ei ridica adesea o serie de probleme. Surprinzator insa, remediile naturale ajuta mai mult decat credem.

Iaurtul versus respiratie urat mirositoare

Recent, un studiu efectuat de specialistii in domeniu, a aratat rezultate spectaculoase: iaurtul poate fi o adevarata arma impotriva repiratiei urat mirositoare. Doza zilnica de iaurt, pe langa beneficiile sistemice, ne protejeaza si de aparitia halenei. Specialistii au ajuns la concluzia ca 200 grame de iaurt zilnic reduc nivelul compusilor de fermentatie de tipul hidrogenului sulfurat din gura. Acest efect este determinat de bacteriile active din iaurt, in special Streptococcus thermophilus si Lactobacillus bulgaris.

Iaurtul a fost folosit adesea ca remediu natural si adjuvant in lupta impotriva candidozelor gastrointestinale sau a infectiilor cu germeni anaerobi datorita continutului sau in bacterii cu actiune pozitiva in organism, capabile sa lupte impotriva agentilor patogeni.
De curand specialsitii au observat ca efectele benefice ale iaurtului pot fi folosite si pentru ameliorare igienie bucale. Iaurtul, consumat zilnic timp de 6 saptamani reduce cu pana la 80% nivelul bacteriilor din gura.

Studiul care a demonstrat acest lucru s-a desfasurat pe 24 de voluntari sanatosi care au trebuit sa evite, pentru 2 saptamani, iaurtul si alte alimente cu un continut asemanator de bacterii (muraturi, branza). Dupa aceasta perioada, specialistii au recoltat probe de saliva si au masurat concentratia bacteriilor si a substantelor fermentate si volatile. In continuarea studiului, acelasi lot de subiecti a primit zilnic 100 grame de iaurt, de doua ori pe zi, timp de 6 saptamani si apoi au fost recoltate noi probe.

Rezultatele i-au surprins placut atat pe cercetatori cat si pe participanti: substantele ce imprima un anumit miros respiratiei (substante volatile) au scazut cu 80%. In plus, tartrul si gingivita s-au ameliorat si ele. Pe langa aceasta, se pare ca iaurtul poate reduce si riscul de aparitie a cariilor (un alt motiv de aparitie a halenei cronice).

Desi sunt necesare si alte studii care sa confirme aceasta descoperire, specialistii afirma ca suplimentarea dietei cu iaurt nu poate decat sa stimuleze sanatatea organismului si sa ne ajute sa luptam impotriva diverselor probleme cronice si sa invingem respiratia urat mirositoare.

Asadar, de acum inainte, nu trebuie sa uitam ca pe lista de cumparaturi sa adaugam permanent si iaurtul!