Osteopontina, responsabila pentru aparitia bolilor pulmonare la fumatori

Fumatul creste productia in organism a osteopontinei, substanta implicata in aparitia bolilor de plamani, se arata intr-un articol publicat in ultimul numar din The American Journal of Pathology.

Cercetatorii de la Universitatea din Freiburg, Germania, au comparat nivelul de osteopontina la fumatori cu afectiuni pulmonare, la fumatorii si la nefumatorii sanatosi. Astfel, au decoperit ca la bolnavi cantitatea de osteopontina este cu mult mai mare decat la fumatorii sanatosi. De remarcat este faptul ca la nefumatori aceasta substanta lipseste din organism.

in cadrul unor experimente, s-a observat ca prezenta osteopontinei in plamani determina modificari similare bolilor pulmonare legate de fumat. Prin urmare, cercetatorii sugereaza ca osteopontina si receptorii celulari pentru nicotina, care stimuleaza productia acestei substante, ar putea fi luati in calcul in dezvoltarea unor noi medicamente pentru bolile de plaman ce apar la fumatori.

in prezent, in lume exista aproape un miliard de fumatori. Expunerea pe termen lung la fumul de tigara cauzeaza atat boli cardiovasculare cat si pulmonare.