Regulamentul pentru compunerea si portul uniformei personalului medical, paramedical si civil din cadrul serviciilor mobile de urgenta, reanimare si descarcerare

Ordin nr. 695 din 19/12/2008


privind aprobarea Regulamentului pentru compunerea si portul uniformei personalului medical, paramedical si civil din cadrul serviciilor mobile de urgenta, reanimare si descarcerare, a normelor privind echiparea acestor categorii de personal, precum si a regulilor pentru aplicarea acestora

A fost publicat in Monitorul Oficial nr. 35 din 19/01/2009


Avand in vedere prevederile art. 114 alin. (2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare,
in temeiul art. 7 alin. (4) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 30/2007 privind organizarea si functionarea Ministerului Internelor si Reformei Administrative, aprobata cu modificari prin Legea nr. 15/2008, cu modificarile ulterioare,

ministrul internelor si reformei administrative emite urmatorul ordin:

ARTICOLUL 1.

Se aproba Regulamentul pentru compunerea si portul uniformei personalului medical, paramedical si civil din cadrul serviciilor mobile de urgenta, reanimare si descarcerare, prevazut in anexa nr. 1, care face parte integranta din prezentul ordin.

ARTICOLUL 2.

Se aproba Normele privind echiparea personalului medical, paramedical si civil din cadrul serviciilor mobile de urgenta, reanimare si descarcerare si regulile pentru aplicarea acestora, prevazute in anexa nr. 2, care face parte integranta din prezentul ordin.

ARTICOLUL 3.

Ordonatorii de credite raspund de asigurarea drepturilor de echipament prevazute in Normele privind echiparea personalului medical, paramedical si civil din cadrul serviciilor mobile de urgenta, reanimare si descarcerare, aprobate prin prezentul ordin, in limita fondurilor disponibile.

ARTICOLUL 4.

Uniformele si echipamentul de protectie sunt unice si obligatorii pentru personalul medical, paramedical si civil care face parte din structura serviciilor mobile de urgenta, reanimare si descarcerare.

ARTICOLUL 5.

Angajatorii au obligatia sa urmareasca respectarea de catre personalul medical, paramedical si civil din cadrul serviciilor mobile de urgenta, reanimare si descarcerare a prevederilor regulamentului pentru compunerea si portul uniformei.

ARTICOLUL 6.

Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Ministrul internelor si reformei administrative,
Cristian David

Bucuresti, 19 decembrie 2008.

ANEXA Nr. 1


Regulament din 19/12/2008 pentru compunerea si portul uniformei personalului medical, paramedical si civil din cadrul serviciilor mobile de urgenta, reanimare si descarcerare

A fost publicat in Monitorul Oficial nr. 35 din 19/01/2009


PARTEA I
Portul uniformei de catre personalul medical, paramedical si civil din cadrul serviciilor mobile de urgenta, reanimare si descarcerare



CAPITOLUL I - Uniforma personalului medical, paramedical si civil din cadrul serviciilor mobile de urgenta, reanimare si descarcerare

Reguli generale

Prezentul regulament stabileste si descrie totalitatea articolelor de echipament ce compun uniforma personalului medical, paramedical si civil din cadrul serviciilor mobile de urgenta, reanimare si descarcerare si reglementeaza modul de purtare a acestora.
Personalul medical, paramedical si civil este obligat sa cunoasca regulile privind portul uniformei in care isi desfasoara activitatea zilnica si sa aiba o uniforma ingrijita, bine intretinuta, completa si regulamentara in toate situatiile: in oras, la serviciu, in timpul interventiilor, la ceremonii. Purtarea altor uniforme decat a celor prevazute in regulament sau executarea de modificari la articolele de echipament este interzisa.
Sefii (conducatorii) institutiilor si unitatilor in organigrama carora functioneaza serviciile mobile de urgenta, reanimare si descarcerare sunt datori sa asigure cunoasterea de catre intreg personalul medical, paramedical si civil a reglementarilor privind portul uniformei, sa controleze si sa pretinda acestora sa aiba o tinuta regulamentara in toate imprejurarile.
Introducerea, scoaterea sau inlocuirea din structura normelor de echipare a unor articole de echipament, precum si modificarea regulilor de purtare a acestora se fac numai cu avizul Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta si cu aprobarea ministrului internelor si reformei administrative.
Personalul medical, paramedical si civil beneficiaza de articolele de echipament din compunerea uniformei numai in perioada in care isi desfasoara activitatea in cadrul serviciilor mobile de urgenta, reanimare si descarcerare.
Este interzisa purtarea in orice situatie de catre persoane neautorizate a uniformei destinate sau a unor articole din compunerea acesteia.

CAPITOLUL II - Reguli referitoare la portul articolelor de echipament

A. COIFURA
a) Sapca si palaria
Se asaza pe cap astfel incat sa acopere partea superioara a fruntii, iar emblema sa fie in mijlocul fruntii. Este interzis portul acestora pe ceafa.
b) Caciula
Se poarta pe timp friguros. In raport de conditiile climaterice si de zona geografica, personalul medical civil poate trece la portul caciulii in mod facultativ.

B. IMBRACAMINTEA SI LENJERIA
a) Vestonul
Se poarta numai cu cravata. Clapele buzunarelor vestonului trebuie sa fie inchise cu nasturi, iar in buzunare nu se vor pune obiecte voluminoase care sa le deformeze.
b) Bluzonul
Se poarta cu camasa si cravata. Se poate purta si in locul vestonului.
c) Scurta cu mesada si guler din blana naturala
Se poarta in anotimpul rece, cu fular si cu cordonul inchis. Se poate purta fara mesada sau guler in perioadele de trecere de la iarna la primavara sau de la toamna la iarna.
d) Mantaua pentru ploaie
Se poarta pe timp ploios sau rece, inchisa ori deschisa la gat, cu cordon. Gluga se poarta numai cand ploua.
e) Camasa
Se poarta cu veston sau bluzon, cu cravata.

C. INCALTAMINTEA
Pantofii, ghetele si cizmele se poarta corespunzator sezonului.
Este interzis a se purta incaltaminte de alta culoare, alt format ori model decat cele stabilite de prezentul regulament.

D. ECHIPAMENT DIVERS
a) Cravata
Se poarta la camasa si veston. Nodul cravatei va avea dimensiuni potrivite si va fi asezat la mijlocul deschizaturii gulerului camasii.
b) Fularul
Se poarta numai la scurta cu mesada si guler din blana naturala, fara nod in fata.

E. INSEMNE DE GRAD PROFESIONAL SI ACCESORII
a) Insemnele de grad profesional
Se poarta aplicate la terminatia manecilor de la veston, bluzon, manta pentru ploaie si scurta cu mesada si guler din blana naturala.
b) Emblema pentru coifura
Se fixeaza cu respectarea simetriei, astfel:
-la sapca: in fata, la centru, pe banda;
-la palarie: in fata, la centru, pe banda;
-la caciula: in centrul clapei frontale.

F. ECUSONUL DE MANECA
Se fixeaza pe axul manecii stangi a articolelor de echipament (cu exceptia camasii), la 4-6 cm distanta de cusatura umarului, prin coasere pe intreaga margine cu ata la culoare.

G. ECUSONUL DE PIEPT
Se poarta pe pieptul stang, deasupra buzunarului de sus, la veston si la bluzon.



PARTEA a II-a
Descrierea uniformei personalului medical, paramedical si civil din cadrul serviciilor mobile de urgenta, reanimare si descarcerare


CAPITOLUL I - Coifura

A. SAPCA
Sapca este realizata din stofa si se compune din calota, banda, cozoroc, snur si emblema.
Sapca pentru medici are brodate pe cozoroc doua randuri de frunze de stejar cu fir metalizat de culoare argintie.
Sapca pentru paramedici are cozorocul simplu.
Calota este rotunda, iar pe partea inferioara a calotei se monteaza o banda, ajurata pe margini cu rosu.
Cozorocul este de culoare neagra, de forma ovala si se ingusteaza spre capete. Se fixeaza la sapca putin inclinat.
Sapca are aplicata in fata - la centru - pe banda emblema pentru coifura.
Culoarea accesoriilor de la sapca este alb-argintiu.
Sapca se confectioneaza din stofa de culoare bleu-navy/ultramarin. Deasupra cozorocului se monteaza un accesoriu realizat prin impletirea a doua grupuri formate din snur parmac dublu.

B. PALARIA
Se confectioneaza din tesatura fetru de culoare bleu-navy/ultramarin.
Deasupra borului palariei se monteaza o banda de culoare bleu-navy/ultramarin ajurata pe margini cu fir rosu.
In fata, pe banda, se aplica emblema pentru coifura.

C. CACIULA
Pentru barbati caciula se compune din calota, bordura, clape si partea frontala, confectionate din stofa de culoare bleu-navy/ultramarin.
Bordura, clapele si partea frontala sunt dublate cu blana de ovine nutriet de culoare neagra.
Calota are o forma ovala si este captusita in interior cu material textil netesut, termoizolant. Pe partea frontala, la mijloc, se aplica emblema pentru coifura.
Pentru femei caciula se realizeaza sub forma de toca si se compune din calota si bordura dublate cu blana.
Caciula se confectioneaza din postav de culoare bleu-navy/ultramarin, are forma semiovala, bordura este dreapta de jur imprejurul calotei si este prevazuta la partea din fata cu emblema brodata. Blana este croita dintr-o singura bucata unita la spate si fixata de calota de jur-imprejur.
Caciula este dublata pe interior cu captuseala matlasata pe material netesut termoizolant.


CAPITOLUL II - Imbracamintea si lenjeria

A. VESTONUL
Vestonul se realizeaza in varianta la doua randuri de nasturi pentru medici si la un rand de nasturi pentru paramedici.
Vestonul la doua randuri de nasturi pentru medici se confectioneaza din stofa de culoare bleu-navy/ultramarin.
Se incheie la doua randuri de nasturi din metal de culoare alb-argintiu, imprimati cu insemnul heraldic specific structurii Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, alti doi nasturi fiind montati mai sus, putin lateral, simetric.
Pieptul stang este petrecut peste pieptul drept, pentru barbati.
Pieptul drept este petrecut peste pieptul stang, pentru femei.
Ambii piepti sunt prevazuti, sub talie, cu cate un buzunar ascuns, iar pe pieptul stang, in partea de sus, se afla un buzunar fals.
Spatele este confectionat din doua bucati, avand cusatura pe mijloc.
Maneca este formata dintr-o bucata, fara manseta, iar la terminatia fiecarei maneci sunt montati 3 nasturi.
Pe axul manecii stangi se monteaza ecusonul de maneca.
Vestonul la un rand de nasturi pentru paramedici se confectioneaza din stofa de culoare bleu-navy/ultramarin.
Se incheie la un rand de nasturi din metal de culoare alb-argintiu, imprimati cu insemnul heraldic specific structurii Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta.
Pieptul stang este petrecut peste pieptul drept, pentru barbati.
Pieptul drept este petrecut peste pieptul stang, pentru femei.
Ambii piepti sunt prevazuti, sub talie, cu cate un buzunar ascuns, iar pe pieptul stang, in partea de sus, se afla un buzunar fals.
Spatele este confectionat din doua bucati, avand cusatura pe mijloc.
Maneca este formata dintr-o bucata, fara manseta, iar la terminatia fiecarei maneci sunt montati 3 nasturi.
Pe axul manecii stangi se monteaza ecusonul de maneca.
Umarul este prevazut cu epoleti din material fond.

B. PANTALONUL
Se confectioneaza din stofa de culoare bleu-navy/ultramarin. Pantalonul este drept, fara manseta. Pantalonul este prevazut cu 3 buzunare, doua pe partile laterale si unul cu clapa pe partea dreapta a spatelui.
Betelia are gaici pentru curea.
Pantalonii pentru femei nu au buzunar la spate.

C. FUSTA
Se confectioneaza din stofa de culoare bleu-navy/ultramarin.
Fusta se compune din: fata, spate, betelie si captuseala.
Fata fustei se croieste dintr-o singura bucata si este prevazuta la partea superioara cu doua pense.
Spatele fustei este din doua bucati, avand cusatura de incheiere pe mijloc, la partea inferioara se termina cu o cuta dubla, iar la partea superioara are un slit care se incheie cu fermoar si doua pense pentru ajustare.
Fusta este dublata cu captuseala.

D. BLUZONUL
Se confectioneaza din tesatura imperrespiranta, de culoare bleu-navy/ultramarin.
Partea superioara a pieptilor si a spatelui se dubleaza cu platca din material fond, fixata prin tighele duble la capete.
Pieptii se incheie cu fermoar, iar foranul cu butoni metalici.
Pieptul stang este petrecut peste pieptul drept, pentru barbati.
Pieptul drept este petrecut peste pieptul stang, pentru femei.
Pe partea superioara a pieptilor sunt doua buzunare aplicate. Buzunarele de la partea inferioara a pieptilor sunt taiate oblic.
Maneca este formata din doua bucati si este prevazuta cu manseta.
La terminatia inferioara, bluzonul este prevazut cu o banda elastica, realizata din material fond si elastic.
Umarul este prevazut cu epoleti din material fond.

E. SCURTA CU MESADA SI GULER DIN BLANA NATURALA
Se confectioneaza din tesatura imperrespiranta, de culoare bleu-navy/ultramarin, dublata cu mesada detasabila din material netesut termoizolant, si guler din blana de ovine nutriet de culoare neagra.
Scurta este prevazuta cu 4 buzunare. Buzunarele din partea superioara sunt aplicate si se inchid cu clape si butoni. Buzunarele din partea inferioara sunt oblice, cu laist.
Pieptul stang este petrecut peste pieptul drept, pentru barbati.
Pieptul drept este petrecut peste pieptul stang, pentru femei.
Maneca este dreapta, fara manseta. In talie, scurta este prevazuta cu cordon din material fond.
Umarul este prevazut cu epoleti din material fond.

F. MANTAUA PENTRU PLOAIE
Se confectioneaza din tesatura imperrespiranta, de culoare bleu-navy/ultramarin. Este deschisa la gat, cu posibilitatea de a fi incheiata, si este prevazuta cu gluga.
Se inchide in fata cu un rand de nasturi ascunsi in sublaist si este prevazuta in talie cu un cordon din material fond. In partea superioara a spatelui are platca.
Maneca este dreapta, fara manseta, iar la 5 cm de terminatie este prevazuta cu o brida care se inchide cu buton.
La partea inferioara a pieptilor, lateral sub linia taliei, sunt pozitionate doua buzunare asezate oblic.
Pieptul stang este petrecut peste pieptul drept, pentru barbati.
Pentru femei, se incheie partea dreapta peste partea stanga si pe piepti are doua pense.
Umarul este prevazut cu epoleti din material fond.

G. CAMASA
Se confectioneaza din tercot de culoare alba si de culoare bleu-ciel.
Pieptii se incheie cu nasturi, iar maneca este prevazuta cu manseta.
La camasa pentru barbati, pieptul stang este petrecut peste pieptul drept.
La camasa pentru femei, pieptul drept este petrecut peste pieptul stang.


CAPITOLUL III - Incaltamintea

A. PANTOFII
Se confectioneaza din piele box, fata naturala, de culoare neagra. Talpa este realizata din cauciuc sintetic sau polimeri.

B. GHETELE
Se confectioneaza din piele box, fata naturala, de culoare neagra.
Talpa este realizata din cauciuc sintetic sau polimeri, sistemul de incheiere este cu siret si sunt captusite cu mesina.

C. CIZMELE SCURTE PENTRU FEMEI
Se confectioneaza din piele box, fata naturala, de culoare neagra. Talpa este realizata din cauciuc sintetic sau polimeri, au carambi inalti, iar sistemul de incheiere este cu fermoar.
Cizmele sunt captusite cu blana sau cu mesina.


CAPITOLUL IV - Echipament divers

A. CRAVATA
Se confectioneaza din tesatura sintetica de culoare bleu-navy/ultramarin.

B. FULARUL
Se confectioneaza prin tricotare din fire tip lana/acrilice de culoare bleu-navy/ultramarin.
Este de forma dreptunghiulara, cu franjuri la capete.

C. MANUSILE
Se confectioneaza din piele de culoare neagra. Au format obisnuit, cu 5 degete. Pot fi captusite cu tricot sau blana naturala.

D. CIORAPII
Se confectioneaza prin tricotare din fire naturale sau sintetice de culoare bleu-navy/ultramarin, tratate antimicotic si antibacterian, cu carambi inalti, avand la terminatie manseta cu fire elastomer.
Pentru femei, ciorapii sunt tricotati din fire sintetice sub forma de dres.

E. CUREAUA
Se confectioneaza din piele de culoare neagra.
Sistemul de inchidere este prin catarama metalica de culoare alb-argintiu.

F. NASTURII
Se confectioneaza din metal alb-argintiu, ambutisat, si sunt prevazuti cu anou.
Calota este putin bombata, are bordura pe margine si are stantate elemente din insemnul heraldic al Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta - casca dispusa pe doua toporase incrucisate.


CAPITOLUL V - Semnele distinctive ale gradelor


A. EMBLEMA PENTRU COIFURA
Emblema pentru coifura se realizeaza prin brodare cu fir metalizat de culoare alb-argintiu pe un suport textil de culoare bleu-navy.
Emblema pentru coifura contine elemente din insemnul heraldic al Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta - casca dispusa pe doua toporase incrucisate, avand la baza grenada explodand.
Elementele din insemnul heraldic sunt incadrate de 3 randuri de frunze de stejar dispuse in evantai, pentru medici, si de doua ramuri de frunze de stejar dispuse in evantai, pentru asistentii medicali si paramedici.
Frunzele de stejar, casca, toporasele si grenada sunt de culoare alb-argintiu, iar fondul emblemei este de culoare rosie.
Deasupra emblemei, pe coifura, se monteaza un caduceu (sarpe incolacit pe un toiag cu aripi deasupra) realizat din tabla de alama ambutisata.

B. SUPORTUL CU INSEMNE DE GRAD PROFESIONAL
1. Insemn de grad profesional pentru medici
Se confectioneaza sub forma de suport de grad/manson dreptunghiular, din paspoal de culoare bleu-navy/ultramarin, ajurat la ambele capete cu fir de culoare rosu-purpuriu. Insemnele de grad profesional pentru medici sunt prezentate in anexa care face parte integranta din prezentul regulament.
Pe suporturile de grad se aplica un caduceu metalic si se brodeaza trese sau romburi, astfel:
-pentru medicul debutant: pe suportul de grad se aplica caduceul metalic incadrat cu lauri;
-pentru medicul sef de echipaj: pe suportul de grad se aplica caduceul metalic deasupra unei barete brodate cu fir de viscoza alb;
-pentru medicul sef garda: sub caduceul metalic montat pe manson se realizeaza prin brodare cu fir de viscoza alb doua barete;
-pentru medicul sef interventie gradul I: sub caduceul metalic montat pe manson se realizeaza prin brodare cu fir de viscoza alb 3 barete;
-pentru medicul sef interventie gradul II: sub caduceul metalic montat pe manson se realizeaza prin brodare cu fir de viscoza alb 4 barete;
-pentru medicul sef serviciu gradul I: sub caduceul metalic montat pe manson se realizeaza prin brodare cu fir de viscoza alb un romb;
-pentru medicul sef serviciu gradul II: sub caduceul metalic montat pe manson se realizeaza prin brodare cu fir de viscoza alb un romb deasupra unei barete;
-pentru medicul sef serviciu gradul III: sub caduceul metalic montat pe manson se realizeaza prin brodare cu fir de viscoza alb un romb deasupra a doua barete;
-pentru medicul comandant regional gradul I: sub caduceul metalic montat pe manson se realizeaza prin brodare cu fir de viscoza alb un romb incadrat intre doua barete;
-pentru medicul comandant regional gradul II: sub caduceul metalic montat pe manson se realizeaza prin brodare cu fir de viscoza alb doua romburi incadrate intre doua barete;
-pentru medicul comandant regional gradul III: sub caduceul metalic montat pe manson se realizeaza prin brodare cu fir de viscoza alb 3 romburi incadrate intre doua barete.
2. Insemn de grad profesional pentru asistenti medicali si paramedici
Se confectioneaza sub forma de suport de grad/manson dreptunghiular, din paspoal de culoare bleu-navy/ultramarin, ajurat la ambele capete cu fir de culoare rosu-purpuriu. Insemnele de grad profesional pentru asistenti medicali si paramedici sunt prezentate in anexa.
Pe suporturile de grad se aplica un caduceu metalic si se brodeaza cu fir de viscoza alb-argintiu elemente unghiulare, romburi si barete dispuse oblic, astfel:
-pentru asistentul medical debutant: pe suportul de grad se aplica caduceul metalic;
-pentru asistentul medical gradul I: sub caduceul metalic montat pe manson se realizeaza prin brodare cu fir de viscoza alb un element unghiular;
-pentru asistentul medical gradul II: sub caduceul metalic montat pe manson se realizeaza prin brodare cu fir de viscoza alb doua elemente unghiulare;
-pentru asistentul medical gradul III: sub caduceul metalic montat pe manson se realizeaza prin brodare cu fir de viscoza alb 3 elemente unghiulare;
-pentru asistentul medical gradul IV: sub caduceul metalic montat pe manson se realizeaza prin brodare cu fir de viscoza alb 4 elemente unghiulare;
-pentru asistentul medical sef la nivel judetean sau al municipiului Bucuresti: sub caduceul metalic montat pe manson se realizeaza prin brodare cu fir de viscoza alb un romb;
-pentru asistentul medical sef la nivel judetean sau al municipiului Bucuresti cu atributii pe plan regional: sub caduceul metalic montat pe manson se realizeaza prin brodare cu fir de viscoza alb doua romburi;
-pentru paramedicul debutant: pe suportul de grad se aplica caduceul metalic;
-pentru paramedicul gradul I: sub caduceul metalic montat pe manson se realizeaza prin brodare cu fir de viscoza alb o bareta inclinata;
-pentru paramedicul gradul II: sub caduceul metalic montat pe manson se realizeaza prin brodare cu fir de viscoza alb doua barete inclinate;
-pentru paramedicul gradul III: sub caduceul metalic montat pe manson se realizeaza prin brodare cu fir de viscoza alb 3 barete inclinate;
-pentru paramedicul gradul IV: sub caduceul metalic montat pe manson se realizeaza prin brodare cu fir de viscoza alb 4 barete inclinate.

C. ECUSOANE
1. Ecusonul de maneca
Este format din ecuson sub forma de scut, care se confectioneaza pe suport textil de culoare bleu-navy/ultramarin pe care este brodat, in centru, insemnul heraldic sub care este inscriptionata deviza specifica, si din segmentul circular care se confectioneaza pe suport textil de culoare bleu-navy/ultramarin pe care este brodata inscriptia "I.G.S.U." Se aplica pe maneca stanga la 4-6 cm de cusatura umarului.
2. Ecusonul de piept
Este de forma circulara si se confectioneaza pe un suport de culoare bleu-navy pe care se brodeaza cu fire de viscoza elemente din insemnul heraldic al Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta si elemente specifice serviciului de asistenta medicala (caduceu si semnul vietii), avand inscriptionat prin brodare "S.M.U.R.D."

ANEXA *) la regulament


INSEMNE DE GRAD PENTRU PERSONALUL MEDICAL - S.M.U.R.D.


MEDIC DEBUTANT


MEDIC SEF ECHIPAJ


IMAGINE


MEDIC SEF GARDA


IMAGINE


MEDIC SEF INTERVENTIE GRADUL I


IMAGINE


MEDIC SEF INTERVENTIE GRADUL II


IMAGINE


MEDIC SEF SERVICIU GRADUL I


IMAGINE


MEDIC SEF SERVICIU GRADUL II


IMAGINE


MEDIC SEF SERVICIU GRADUL III


IMAGINE


MEDIC COMANDANT REGIONAL GRADUL I


IMAGINE


MEDIC COMANDANT REGIONAL GRADUL II


IMAGINE


MEDIC COMANDANT REGIONAL GRADUL III


IMAGINE


ASISTENT MEDICAL DEBUTANT


IMAGINE


ASISTENT MEDICAL GRADUL I


IMAGINE


ASISTENT MEDICAL GRADUL II


IMAGINE


ASISTENT MEDICAL GRADUL III


IMAGINE


ASISTENT MEDICAL GRADUL IV


IMAGINE


Asistent medical sef la nivelul judetean sau al municipiului Bucuresti


IMAGINE


Asistent medical sef la nivelul judetean sau al municipiului Bucuresti cu atributii pe plan regional


IMAGINE


PARAMEDIC DEBUTANT


IMAGINE


PARAMEDIC GRADUL I



IMAGINE


PARAMEDIC GRADUL II


IMAGINE


PARAMEDIC GRADUL III


IMAGINE


PARAMEDIC GRADUL IV


IMAGINE



ANEXA Nr. 2


Norma din 19/12/2008privind echiparea personalului medical, paramedical si civil din cadrulserviciilor mobile de urgenta, reanimare si descarcerare, precum siregulile pentru aplicarea acestora

A fost publicata in Monitorul Oficial nr. 35 din 19/01/2009

Anexe





REGULIpentru aplicarea Normelor privind echiparea personalului medical,
paramedical si civil din cadrul serviciilor mobile
de urgenta, reanimare si descarcerare


ARTICOLUL 1.

Echiparea personalului medical, paramedical si civil, precum si asigurarea cu echipament special de protectie se fac potrivit prevederilor normelor de echipament nr. 1 si 2 din prezenta anexa.

ARTICOLUL 2.

Norma nr. 1 cuprinde articolele de echipament din compunerea uniformei care se asigura de catre angajator, contra cost, la pretul de achizitie.

ARTICOLUL 3.

Norma nr. 2 cuprinde articolele de echipament special de protectie care se asigura gratuit de catre angajator.

ARTICOLUL 4.

Personalul medical, paramedical si civil beneficiaza de articolele de echipament prevazute in normele nr. 1 si 2 din prezenta anexa doar pentru perioada in care desfasoara activitati specifice in cadrul serviciilor mobile de urgenta, reanimare si descarcerare.

ARTICOLUL 5.

Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta poate elabora dispozitii in legatura cu uniforma si drepturile de echipament special de protectie ale personalului medical civil din cadrul serviciilor mobile de urgenta, reanimare si descarcerare, cu respectarea prevederilor legale si ale prezentelor reguli de aplicare a normelor.

ARTICOLUL 6.

Articolele din compunerea uniformei efectivelor din cadrul serviciilor mobile de urgenta, reanimare si descarcerare si echipamentul specific se achizitioneaza conform legislatiei privind achizitiile publice de bunuri si servicii.