Programul pentru compensarea cu 90% a pretului de referinta al medicamentelor

Hotararea Guvernului nr. 186/2009 privind aprobarea Programului pentru compensarea cu 90% a pretului de referinta al medicamentelor


A fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 123 din 27.02.2009.In temeiul ARTICOLUL 108 din Constitutia Romaniei, republicata,

Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.
ARTICOLUL 1.

(1) In scopul cresterii accesului la medicamentele acordate in ambulatoriu pensionarilor, incepand cu data de 1 martie 2009 se instituie compensarea cu 90% din pretul de referinta al medicamentelor, in cadrul programului social al Guvernului.
(2) Beneficiarii programului prevazut la alin. (1) sunt pensionarii cu venituri realizate numai din pensii de pana la 600 lei/luna, pentru care se aproba compensarea cu 90% a pretului de referinta al medicamentelor corespunzatoare denumirilor comune internationale prevazute in sublista B la Hotararea Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzand denumirile comune internationale corespunzatoare medicamentelor de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala, pe baza de prescriptie medicala, in sistemul de asigurari sociale de sanatate.

ARTICOLUL 2.

(1) Compensarea cu 90% din pretul de referinta al medicamentelor mentionate la ARTICOLUL 1 se suporta astfel: in cuantum de 50% din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate si, respectiv, 40% din bugetul Ministerului Sanatatii.
(2) Compensarea medicamentelor in cuantum de 40%, potrivit prevederilor alin. (1), se asigura din veniturile proprii prevazute in bugetul Ministerului Sanatatii pe anul 2009, sub forma de transferuri catre bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.

ARTICOLUL 3.

Persoanelor incluse in aceasta categorie li se poate elibera o singura prescriptie medicala pe luna, cu respectarea prevederilor legale in vigoare privind conditiile de prescriere, eliberare si decontare a medicamentelor in ambulatoriu, in sistemul de asigurari sociale de sanatate.

ARTICOLUL 4.

Normele tehnice de realizare a programului, care vor intra in vigoare la data de 1 martie 2009, se aproba prin ordin comun al ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

PRIM-MINISTRU
EMIL BOC


Contrasemneaza:

Ministrul sanatatii,
Ion Bazac
Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate,
Irinel Popescu
Ministrul finantelor publice,
Gheorghe Pogea

Bucuresti, 25 februarie 2009.