Legea privind interzicerea mancarii fast-food in scoli

CAPITOLUL I – Definitii

Legea 123/2008 pentru o alimentatie sanatoasa in unitatile de invatamant preuniversitar

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

ARTICOLUL 1.

In sensul prezentei legi, prin alimentatie sanatoasa se intelege acel mod de alimentatie dovedit stiintific a fi optim cresterii, dezvoltarii si mentinerii starii de sanatate a copiilor si adolescentilor in colectivitati.

ARTICOLUL 2.

In cuprinsul dispozitiilor prezentei legi, sub denumirea de aliment nerecomandat prescolarilor si scolarilor se intelege un aliment cu un aport substantial de compusi cu efect daunator sanatatii, ca grasimi, sare, zahar, indulcitori, aditivi alimentari, in detrimentul compusilor cu efect benefic, cum ar fi fibre, vitamine, minerale.

ARTICOLUL 3.

In sensul prezentei legi, prin colectivitati se inteleg toate unitatile de invatamant preuniversitar de stat si particulare, inclusiv centrele de vacanta, unitati ce asigura servicii similare, cresele si unitatile destinate gazduirii elevilor dupa terminarea programului scolar.

ARTICOLUL 4.

Unitatile care asigura prepararea si distribuirea alimentelor catre colectivitatile prevazute la ARTICOLUL 3, sunt obligate sa respecte prevederile prezentei legi.

CAPITOLUL II - Principii si norme de baza

ARTICOLUL 5.

In cadrul general al asigurarii bunastarii cetatenilor, statul recunoaste importanta deosebita a sanatatii populatiei.

ARTICOLUL 6.

Deprinderea de catre cetateni a unei alimentatii sanatoase este o componenta majora a sanatatii publice.

ARTICOLUL 7.

Prezenta lege afirma rolul statului, al societatii civile si al cetatenilor in promovarea unei alimentatii sanatoase in randul tinerei generatii.

ARTICOLUL 8.

Dreptul societatii civile si al cetatenilor de a se implica in elaborarea strategiilor si metodologiilor prezentei legi este garantat.

CAPITOLUL III - Reglementari principale

ARTICOLUL 9.

Institutiile abilitate ale statului intocmesc, actualizeaza si difuzeaza lista alimentelor nerecomandate prescolarilor si scolarilor, dupa cum urmeaza:
a) Ministerul Sanatatii Publice intocmeste si actualizeaza lista alimentelor nerecomandate prescolarilor si scolarilor, conform recomandarilor specialistilor in nutritie;
b) inspectoratele scolare judetene si cel al municipiului Bucuresti preiau lista prevazuta la lit. a) si o comunica tuturor unitatilor de invatamant, mai putin creselor;
c) creselor li se comunica lista direct de catre Ministerul Sanatatii Publice.

ARTICOLUL 10.

In incinta unitatilor de invatamant este interzisa prepararea, comercializarea si distribuirea oricaror alimente continute in lista prevazuta la ARTICOLUL 9 lit. a).

ARTICOLUL 11.

Meniurile servite in cantinele sau locatiile asimilate cu cantinele din colectivitati sunt avizate de catre personalul medical si aprobate de catre conducatorul unitatii.

CAPITOLUL IV - Reglementari suplimentare

ARTICOLUL 12.

Campaniile de promovare a alimentatiei sanatoase in colectivitati se deruleaza cu acordul Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului si cu respectarea prevederilor legislatiei in vigoare.

ARTICOLUL 13.

Programele scolare elaborate de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului vor cuprinde teme privind formarea unui comportament alimentar sanatos la copii si adolescenti.

ARTICOLUL 14.

Programele de formare si perfectionare a cadrelor din invatamantul prescolar, scolar, gimnazial si liceal vor contine notiuni cu caracter stiintific privitoare la alimentatia sanatoasa si promovarea acesteia prin activitatea de invatamant.

CAPITOLUL V - Sesizarea, constatarea si sanctionarea incalcarilor legii

ARTICOLUL 15.

Constatarea incalcarilor prezentei legi si aplicarea sanctiunilor se fac de catre Inspectia Sanitara de Stat din cadrul Ministerului Sanatatii Publice.

ARTICOLUL 16.

Constituie contraventii incalcarea dispozitiilor ARTICOLUL 9 – 12 si se sanctioneaza conform reglementarilor in vigoare.

CAPITOLUL VI - Dispozitii finale

ARTICOLUL 17.

Prezenta lege intra in vigoare in termen de 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor ARTICOLUL 75 si ale ARTICOLUL 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata.

PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR
Bogdan Olteanu

PRESEDINTELE SENATULUI
Nicolae Vacaroiu

Bucuresti, 27 mai 2008

Publicat in M.Of. Partea I nr.410 din 02/05/2008